28 FEBRUARI 2022. - Wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Certificering van dejaarrekeningen van de openbare instellingen van sociale zekerheid

Art. 2. Artikel 17 van het koninklijk besluit van 3 april 1997 houdende maatregelen met het oog op de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid, met toepassing van artikel 47 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels, bekrachtigd bij de wet van 12 december 1997, wordt vervangen als volgt:

"Art. 17. § 1. Het beheersorgaan maakt, uiterlijk op de datum vastgesteld door de Koning, de jaarrekeningen op vastgelegd in het genormaliseerd boekhoudplan.

§ 2. Daarna maken de openbare instellingen van sociale zekerheid de elektronisch ondertekende jaarrekeningen en een jaarverslag over hun werkzaamheden onverwijld en elektronisch aan de voogdijministers en aan de minister tot wiens bevoegdheid de begroting behoort over.

De jaarrekeningen worden elektronisch getekend door de minister tot wiens bevoegdheid de begroting behoort, die ze vervolgens langs elektronische weg overmaakt aan het Rekenhof.

De instellingen verstrekken aan voornoemde ministers alle andere inlichtingen die ze hen vragen.

Een exemplaar van deze jaarrekeningen wordt door de openbare instellingen van sociale zekerheid ook elektronisch overgemaakt aan de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid met het oog op de consolidatie van de rekeningen van de sociale zekerheid en aan het Rekenhof met het oog op de certificering.

§ 3. Het Rekenhof richt een toezicht ter plaatse in op de boekhouding, de verrichtingen en de afsluiting van de rekeningen van de openbare instellingen van sociale zekerheid.

Het Rekenhof kan de rekeningen van de openbare instellingen van de sociale zekerheid in zijn opmerkingenboeken bekendmaken.".

Art. 3. Artikel 25 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

"Art. 25. § 1. De openbare instellingen van sociale zekerheid leggen hun jaarrekeningen voor certificering aan het Rekenhof voor.

Het Rekenhof levert zijn certificering van de jaarrekeningen af binnen een termijn van veertien weken die ingaat op de dag waarop zij van de instelling de door het beheersorgaan opgestelde jaarrekeningen ontvangt.

§ 2. De Koning regelt de uitoefening van de opdracht van de financiële controle bij de openbare instellingen van sociale zekerheid.

§ 3. De Koning bepaalt onder welke voorwaarden de openbare instellingen van sociale zekerheid hiervoor beroep kunnen doen op bedrijfsrevisoren.".

Art. 4. De Koning bepaalt vanaf welk boekjaar en voor welke openbare instellingen van sociale zekerheid dit hoofdstuk in werking treedt.

De controle van de jaarrekeningen van de voorgaande boekjaren wordt uitgevoerd overeenkomstig de bepalingen die van toepassing waren voor de inwerkingtreding van dit hoofdstuk.

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen aan de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971

Afdeling 1. - Kleine statuten

Art. 5. In artikel 1/1, vijfde lid, van de Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971, ingevoegd bij de wet van 21 december 2018, worden de woorden "publiceert Fedris de lijst van de personen die arbeid verrichten in het kader van een opleiding tot betaalde arbeid, en van hun werkgevers," vervangen door "publiceert Fedris op haar website de lijst van de categorieën van contracten".

Afdeling 2. - Telewerk

Art. 6. In artikel 7, vierde lid, 1°, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 6 mei 2009 en vervangen bij de wet van 21 december 2018 worden de woorden "de woonplaats" vervangen door de woorden "de verblijfplaats".

Afdeling 3. - Rente kinderen - gezinsbijslag

Art. 7. In artikel 16, zesde lid, van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 29 april 1996 en gewijzigd bij de wet van 11 mei 2007, worden de woorden "uit hoofde van de prestaties van de getroffene of van de echtgenoot of van de wettelijk samenwonende partner" opgeheven.

Afdeling 4. - Verzwaarde risico's

Art. 8. In artikel 49bis, tweede lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 13 juli 2006 en gewijzigd bij de wet van 21 december 2018, wordt de zin "De preventiedienst brengt dit ter kennis van de werkgever en int onmiddellijk en zonder tussenpersoon ten laste van deze werkgever een forfaitaire preventiecontributie." vervangen als volgt: "De preventiedienst brengt dit ter kennis van de werkgever. Wanneer een preventie-instituut werd aangesteld, int Fedris onverwijld en zonder tussenpersoon ten laste van deze werkgever een forfaitaire preventiecontributie. Indien er geen preventie-instituut werd aangesteld, int de verzekeringsonderneming zelf deze contributie, onder dezelfde voorwaarden. Indien Fedris belast is met de inning van de forfaitaire contributie, maakt het dit bedrag over aan het preventie-instituut.".

HOOFDSTUK 4. - Wijziging van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970

Art. 9. In artikel 2, § 1, eerste lid, van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970, laatstelijk...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT