27 MAART 2020. - Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de proceduretermijnen die gelden voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,

- het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, artikel 5.

Vormvereisten

De volgende vormvereiste is vervuld:

- de Inspectie van Financiën heeft een positief advies gegeven op 25 maart 2020.

- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. Er is een dringende noodzakelijkheid omwille van de coronacrisis.

Eind 2019 ontstond er in de Chinese regio Wuhan een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19). Ondertussen heeft het virus zich verspreid in andere landen, waaronder ook in België.

Vooral sinds het einde van de krokusvakantie neemt de verspreiding van dit virus steeds grotere vormen aan. Gelet op de aanbevelingen vanuit de wetenschappelijke wereld, de adviezen van de Nationale Veiligheidsraad en van het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid (CCVO), moet ook de Vlaamse Overheid vanuit haar bevoegdheden de nodige maatregelen nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, en om de veiligheid en de volksgezondheid te garanderen.

De procespartijen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en bij het Handhavingscollege zijn doorgaans gebonden aan dwingende vervaltermijnen. Zo moeten bijvoorbeeld een beroep tot nietigverklaring door een verzoekende partij, een antwoordnota door een verwerende partij of een schriftelijke uiteenzetting door een tussenkomende partij worden ingediend binnen een vervaltermijn. Na het verstrijken van deze termijn kan het processtuk in principe niet meer op geldige wijze worden ingediend.

De huidige veiligheidsmaatregelen zorgen er ook voor dat de vergunningsdossiers door zowel advocaten als particulieren in sommige gemeenten niet, of maar zeer beperkt, kunnen worden ingekeken. Ook de procespartijen geven duidelijk te kennen dat de crisismaatregelen het voor hen uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk maken, om nog langer te voldoen aan de dwingende termijnen.

Ondertussen werden echter reeds verschillende maatregelen uitgevaardigd, waaronder opschorting van lessen, annulatie van alle recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.), bevordering en versterking van telewerken. In een aantal gemeenten wordt de toegankelijkheid van het gemeentehuis beperkt voor niet-dringende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT