27 JUNI 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden van de rijksbesturen betreffende het zorgouderschap

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Dit besluit heeft tot doel de reglementering rond het adoptieverlof en het pleegouderverlof voor statutaire personeelsleden tewerkgesteld binnen het federaal administratief openbaar ambt gelijk te schakelen met de reglementering voor de werknemers uit de privésector en de contractuele personeelsleden in de openbare sector. Het is daarbij belangrijk dat beide personeelscategorieën op een gelijkwaardige manier worden behandeld.

Voordat we dieper ingaan op de concrete wijzigingen van de regeling rond het adoptieverlof en het pleegouderverlof is het misschien belangrijk om de verschillende regelingen rond het adoptieverlof, het opvangverlof en het pleegzorgverlof die we nu kennen in het koninklijk besluit van 19 november 1998 betreffende de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden (hierna: het koninklijk besluit van 19 november 1998) even kort toe te lichten.

Het oorspronkelijke bezoldigde opvangverlof voor adoptie was een verlof dat kon worden toegekend naar aanleiding van de adoptie van een kind of de plaatsing van een kind in pleegvoogdij (jonger dan 10 jaar). In 2005 werd dit verlofstelsel opgedeeld in enerzijds het adoptieverlof en anderzijds het opvangverlof (beide verlofstelsels bleven volledig bezoldigd maar het adoptieverlof kon vanaf dan flexibeler worden opgenomen). Het opvangverlof werd daarbij uitgebreid tot personeelsleden die een minderjarig kind in hun gezin opvangen na een rechterlijke beslissing. Op datzelfde ogenblik werd het onbezoldigd ouderschapsverlof opengesteld voor personeelsleden die een kind (jonger dan 12 jaar) opvangen in hun gezin in het kader van de pleegzorg.

In 2011 werd een nieuw en bijkomend pleegzorgverlof van 6 werkdagen per jaar ingevoerd als gevolg van het sociaal akkoord 2009-2011 naar analogie met de regeling voor werknemers (wet 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, artikel 30quater). Dit verlof kon ook worden gevraagd bij de plaatsing van een persoon met een handicap.

Voor de contractuele personeelsleden wijzigt dit ontwerp niets aan het principe dat zij de keuze kunnen blijven maken tussen het verlofstelsel (o.a. adoptieverlof of pleegouderverlof) geregeld door de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten en dit geregeld door het koninklijk besluit van 19 november 1998. Deze keuzemogelijkheid blijkt uit het artikel 1, § 3, 7°, 7° /1 en 7° /2 in ontwerp.

  1. Adoptieverlof

    (Deze maatregel wordt uitgewerkt in artikel 6 van het ontwerp)

    Voor de werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voorziet artikel 30ter van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten een adoptieverlof. Dit artikel werd gewijzigd door de wet van 6 september 2018 (B.S. 26 september 2018) tot wijziging van de regelgeving met het oog op de versterking van het adoptieverlof en tot invoering van het pleegouderverlof en door de wet van 21 december 2018 (B.S. 17 januari 2019) houdende diverse arbeidsbepalingen. Door deze wijzigingen werd vooral de maximumduur van het adoptieverlof drastisch verhoogd, net als de leeftijdsgrens van het adoptiekind.

    Met dit voorliggend ontwerp wordt getracht de regeling rond het adoptieverlof voor federale ambtenaren op dezelfde hoogte te brengen:

    - de leeftijdsgrens van het kind wordt van 10 jaar op 18 jaar gebracht.

    - Daarnaast is er een groeipad voorzien om het aantal weken verlof geleidelijk te laten toenemen. Hierdoor zal er tegen 2027 een adoptieverlof zijn van 17 weken, waarvan twee keer 6 weken op te nemen door beide adoptieouders afzonderlijk en 5 weken die onderling tussen de beide adoptieouders verdeeld moeten worden.

    Bij de gelijktijdige adoptie van meerdere minderjarige kinderen wordt de maximumduur van het adoptieverlof met twee weken per adoptieouder verlengd.

    Duur adoptieverlof Durée du congé d'adoption per adoptieouder maximum 6 weken (of 8 weken bij gelijktijdige adoptie meerdere kinderen) par parent adoptif maximum 6 semaines (ou 8 semaines en cas d'adoption simultanée de plusieurs enfants) bijkomende weken te verdelen tussen de adoptieouders semaines supplémentaires à répartirentre les parents adoptifs maximum indien eenoudergezin maximum si famille monoparentale maximum (per gezin)indien 2 adoptieouders (*) maximum (par famille)si 2 parents adoptifs (*) vanaf / à partir du 1.01.2021 2 weken - semaines 6+2=8 weken - semaines 6+6+2=14 weken - semaines vanaf / à partir du 1.01.2023 3 weken - semaines 6+3=9 weken - semaines 6+6+3=15 weken - semaines vanaf / à partir du 1.01.2025 4 weken - semaines 6+4=10 weken - semaines 6+6+4=16 weken - semaines vanaf / à partir du 1.01.2027 5 weken - semaines 6+5=11 weken - semaines 6+6+5=17 weken - semaines

    (*) Wanneer een adoptiegezin bestaat uit twee adoptieouders dan verdelen zij onderling de bijkomende weken, ongeacht het statuut van de beide adoptieouders (zelfstandige, werknemer of ambtenaar). Het personeelslid bezorgt zijn werkgevende overheid deze verdeling via een verklaring op eer.

    Er wordt geen recht op adoptieverlof toegekend voor een personeelslid dat het kind van zijn partner adopteert (stiefouderadoptie).

  2. Pleegouderverlof

    (Deze maatregel wordt uitgewerkt in artikel 1, 4, 7 en 8 van het ontwerp)

    De wetten van 6 september 2018 en 21 december 2019 wijzigden niet alleen de bepalingen rond het adoptieverlof maar creëerden ook een nieuw verlofstelsel voor pleegouders in het geval van langdurige pleegzorg.

    Er wordt voorgesteld om deze regeling ook van toepassing te maken op de personeelsleden tewerkgesteld binnen het federaal administratief openbaar ambt en de bepalingen van het verlofbesluit hiermee in overeenstemming te brengen.

    Vanaf 1 januari 2021 wordt daarom naast het recht op maximaal 6 werkdagen pleegzorgverlof per jaar, een recht op maximum 6 weken pleegouderverlof ingevoerd. Dat recht zal bestaan in geval van langdurige pleegzorg van een kind in het gezin van een personeelslid.

    Het pleegouderverlof van 6 weken per pleegouder wordt opgetrokken met een aantal bijkomende weken volgens hetzelfde groeipad als dat waarin is voorzien voor het adoptieverlof (zie hierboven). Net zoals in het geval van adoptieverlof moeten de bijkomende weken tussen de twee pleegouders onderling worden verdeeld in het geval dat er twee pleegouders zijn aangesteld. Het pleegouderverlof wordt verminderd met het aantal weken opvangverlof dat reeds opgenomen werd voor hetzelfde kind omdat het niet de bedoeling is om het aantal weken te verdubbelen.

    Duur pleegouderverlof Durée du congé parental d'accueil per pleegouder maximum 6 weken (of 8 weken bij gelijktijdige plaatsing meerdere kinderen) par parent d'accueil maximum 6 semaines ( ou 8 semaines en cas de placement de plusieurs enfants ) bijkomende weken te verdelen tussen de pleegouders semaines supplémentaires à répartirentre les parents d'accueil maximum indien eenoudergezinmaximum si famille monoparentale maximum (per gezin)indien 2 pleegouders (*) maximum (par famille)si 2 parents d'accueil (*) vanaf / à partir du 1.01.2021 2 weken - semaines 6+2=8 weken - semaines 6+6+2=14 weken - semaines vanaf / à partir du 1.01.2023 3 weken - semaines 6+3=9 weken - semaines 6+6+3=15 weken - semaines vanaf / à partir du 1.01.2025 4 weken - semaines 6+4=10 weken - semaines 6+6+4=16 weken - semaines vanaf / à partir du 1.01.2027 5 weken - semaines 6+5=11 weken - semaines 6+6+5=17 weken - semaines

    (*) Wanneer een pleeggezin bestaat uit twee pleegouders dan verdelen zij onderling de bijkomende weken, ongeacht het statuut van de beide pleegouders (zelfstandige, werknemer of ambtenaar). Het personeelslid bezorgt zijn werkgevende overheid deze verdeling via een verklaring op eer.

  3. Impact geboorteverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof op de vakantierechten en de geldelijke anciënniteit

    (Deze maatregel wordt uitgewerkt in artikel 2, 10, 11 en 12 van het ontwerp)

    Als gevolg van de wijzigingen aan het verlofstelsel van het adoptieverlof en pleegouderverlof willen we ook de samenhang met de andere verlofstelsels en de impact van de verschillende stelsels op vakantierechten en geldelijke anciënniteit regelen.

    Er wordt voorgesteld voor de vaststelling van de vakantierechten om de periode van pleegouderverlof in toepassing van artikel 30sexies van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten gelijk te stellen met dienstactiviteit. Dit betekent dat het jaarlijks vakantieverlof niet wordt verminderd wanneer het contractueel...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT