27 JUNI 2018. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2017, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de arbeidsvoorwaarden (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2017, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de arbeidsvoorwaarden.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 27 juni 2018.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen

Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2017

Arbeidsvoorwaarden

(Overeenkomst geregistreerd op 19 oktober 2017 onder het nummer 142079/CO/113.04)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de ondernemingen die vallen onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen.

Onder "arbeiders" wordt verstaan : arbeiders en arbeidsters.

HOOFDSTUK II. - Uurlonen

Art. 2. Categorieën en bruto minimumuurlonen per 1 januari 2017 :

Cat. Functie/Fonction Uurloon/Salaire horaire1 KuiserHandlangerStarter/NettoyeurManoeuvreDébutant 14,532 Uitzoeker droge productenVerpakker-stapelaar/Trieur de produits secsPalettiseur 14,673 Toezichter invoer kleiKleivoorbereiding/Contrôleur d'entrée d'argilePréparation de mélange 14,714 Losser en sorteerder/Défourneur et trieur 14,815 Vormer hulpstukkenWaterzuivering/Production d'accessoiresEpuration d'eau 14,896 Geschrapt/Aboli 7 VakmanMecanicien en elektricien 1ste klasseMachinebedienerVuller manueel en controle/Ouvrier qualifiéMécanicien et électricien de 1ère classeConducteur de machineEnfourneur manuel et contrôleur 15,058 Waker oven en drogerijen/Veilleur four et séchoirs 15,269 Mecanicien en elektricien 2de klasse/Mécanicien et électricien de 2ème classe 15,2810 Voorman/Surveillant 15,3211 Mecanicien en elektricien 3de klasseMeerstergast en ploegleider/Mécanicien et électricien de 3ème classeContremaître et chef d'équipe 15,42

Met ingang van 1 juni 2017 worden alle uurlonen verhoogd met 16 cent.

Art. 3. Starter. Een starter is een arbeider die onder gelijk welke vorm van contract, met uitzondering van studentenarbeid (zie artikel 6), één van de bedrijven komt vervoegen. De arbeider die van het ene bedrijf naar het andere overstapt, wordt niet beschouwd als een starter. Er wordt onderscheid gemaakt in het verwerven van het functieloon tussen een productiearbeider en een technisch arbeider. De productiearbeider start aan het startersloon categorie 1 en krijgt vanaf de 5de week het loonverschil ten opzichte van zijn functieloon uitbetaald in premie. Na 6 maanden in die functie krijgt hij het bijbehorend functieloon. Een technisch arbeider start aan het startersloon categorie 1 en krijgt geen premie. Zijn loon evolueert van categorie 1 naar categorie 4 na 6 maanden en na 12 maanden krijgt hij het loon van categorie 7.

Art. 4. Verduidelijking functieklasses categorie 9 en categorie 11

- Categorie 9 : mecanieker/elektrieker 2de klasse, is in staat om op volledig autonome manier zowel gevarieerde taken en/of complexe taken af te werken. Hij kan tevens volledig nieuwe zaken op basis van een plan, technische documentatie of een beschrijving van een opdracht zelfstandig afwerken. Onder de "zelfstandige afwerking" wordt verstaan : dat door eigen kennis en kunde en na voltooien van de opdracht, de gemaakte installaties/machines/of diens aanpassingen, worden beschreven qua functionaliteit, voorzien worden van de nodige werkinstructies (inclusief indien nodig de technische specificaties). De redactie van de technische documenten (elektrische en mechanische plannen, schema's) behoort eveneens tot de basiscapaciteiten.

- Caegorie 11 : mecanieker/elektrieker 3de klasse, is gelijkaardig aan een 2de klasse qua basiscompetenties maar heeft daarbij de dagelijkse leiding over een ploeg van meer dan 2 medewerkers.

Art. 5. Met betrekking tot deze indeling van de functies zoals die door de arbeiders in de bedrijven wordt uitgeoefend in de verschillende klasses, wordt bepaald dat deze indeling door de directie gebeurt en wordt deze indeling éénmaal per jaar geëvalueerd in de maand januari. Omtrent deze indeling voert de directie een communicatie rechtstreeks met de betrokkenen.

Art. 6. De verloning van studentenarbeid wordt vastgelegd op een percentage op het loon van categorie 1. De volgende percentages van dit loon worden toegepast :

1ste jaar student of volgend jaar student die geen 4 weken cumulactiviteit heeft opgebouwd 65 pct. 1ère année de travail étudiant ou année suivante mais sans avoir atteint un cumul de 4 semaines d'activités 65 p.c.2de jaar student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit in de voorgaande jaren 70 pct. 2ème année en étudiant avec au minimum un cumul de 4 semaines d'activités l'année précédente 70 p.c.3de keer student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit als 2de jaars 75 pct. 3ème fois étudiant avec au minimum 4 semaines d'activités cumulées en tant que 2ème année de travail étudiant 75 p.c.4de keer student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit als 3de jaars 80 pct. 4ème fois étudiant avec au minimum 4 semaines d'activités, cumulées en tant que 3ème année de travail étudiant 80 p.c.

HOOFDSTUK III. - Arbeid in ploegen

Art. 7. De arbeiders die in drie opeenvolgende ploegen werken, genieten een premie van 8 pct. berekend op het werkelijk verdiend loon. De overlonen welke eventueel voor het werk op zondag worden toegekend, zijn uitgesloten voor deze berekening.

Enkel de arbeiders die in een onderbroken drieploegenstelsel werken met een onderbreking in het midden en op het einde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT