27 AUGUSTUS 2020. - Besluit van de Regering tot wijziging van het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden

De Regering van de Duitstalige Gemeenschap,

Gelet op het decreet van 17 januari 2000 tot oprichting van een dienst voor arbeidsbemiddeling in de Duitstalige Gemeenschap, artikel 2, § 1, 2° en 6°, gewijzigd bij het decreet van 25 april 2016, artikel 2, § 2, eerste lid, en artikel 2, § 5, gewijzigd bij het decreet van 25 juni 2007;

Gelet op het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden;

Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 27 mei 2020;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister-President, bevoegd voor Begroting, d.d. 29 mei 2020;

Gelet op advies 67.611/4 van de Raad van State, gegeven op 6 juli 2020, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Gelet op het gelijkluidend advies van de federale Ministerraad van 10 juli 2020;

Gelet op advies nr. 63/2020 van de Gegevensbeschermingsautoriteit, gegeven op 10 juli 2020;

Overwegende het advies van de Sociaal-Economische Raad van de Duitstalige Gemeenschap, gegeven op 18 mei 2020;

Op de voordracht van de Minister van Werkgelegenheid;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. In artikel 2, derde lid, van het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden wordt de eerste zin aangevuld met de woorden "en die als kernactiviteit onder meer de organisatie van opleidingen en voortgezette opleidingen heeft".

Art. 2. In artikel 3, § 1, tweede lid, van hetzelfde besluit van de Regering worden de woorden "artikel 4, § 1, eerste lid," vervangen door de woorden "artikel 4".

Art. 3. Artikel 4, § § 1 en 2, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt:

" § 1 - Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigde volledige werklozen kunnen toegelaten worden tot een beroepsopleiding die overeenkomstig artikel 3 erkend is of door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd wordt.

De Dienst voor arbeidsbemiddeling beveelt de niet-werkende werkzoekende resp. uitkeringsgerechtigde volledige werkloze aan om aan een door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerde of erkende beroepsopleiding deel te nemen en kan hem verplichten deel te nemen.

De niet-werkende werkzoekende of uitkeringsgerechtigde volledige werkloze kan ofwel op eigen initiatief een volledig ingevulde, gedateerde en ondertekende aanvraag tot toelating tot een beroepsopleiding indienen bij de Dienst voor arbeidsbemiddeling, ofwel die aanvraag samen met een adviseur van de Dienst voor arbeidsbemiddeling invullen. Die aanvraag bevat de volgende gegevens:

  1. als hij de aanvraag op eigen initiatief indient: een motivatiebrief waaruit blijkt dat de beroepsopleiding in zijn inschakelingstraject past en arbeidsmarktrelevant is;

  2. een uitvoerig programma van de beroepsopleiding;

  3. nauwkeurige vermelding van het begin en het einde van de beroepsopleiding, alsook over de opleidingsdagen, opleidingsuren en de opleidingsplaats.

    § 2 - Werknemers, zelfstandigen, werkgevers en statutaire personeelsleden kunnen toegelaten worden tot een beroepsopleiding die door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd wordt.

    De in het eerste lid vermelde persoon dient bij de Dienst voor arbeidsbemiddeling een aanvraag in om toegelaten te worden tot een beroepsopleiding die door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd wordt. Die aanvraag bevat de volgende gegevens:

  4. naam, adres, rechtsvorm en contactpersoon van de werkgever;

  5. benaming en beschrijving van de opleiding;

  6. beschrijving van de inhoud van het programma, de opleidingsplaats en de opleidingstijden;

  7. naam en woonplaats van de aanvrager."

    Art. 4. In artikel 5 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  8. in het eerste lid worden de woorden "artikel 4" vervangen door de woorden "artikel 4, § 1,";

  9. het tweede lid wordt aangevuld met bepalingen onder 6° en 7°, luidende:

    "6° stageovereenkomsten die gesloten worden in het kader van een bedrijfsstage in de zin van artikel 33;

  10. overeenkomsten die gesloten worden in het kader van een Europees programma in de zin van artikel 34."

    Art. 5. In de inleidende zin van artikel 6 van hetzelfde besluit van de Regering worden de woorden "artikel 4" vervangen door de woorden "artikel 4, § 1".

    Art. 6. Artikel 7, § 3, van hetzelfde besluit van de Regering wordt aangevuld met een tweede lid, luidende:

    "In afwijking van het eerste lid kan de Dienst voor arbeidsbemiddeling de aanvrager ook tot een reeds aangevangen beroepsopleiding toelaten op grond van zijn bekwaamheid, zijn beroepsverleden en zijn persoonlijke situatie."

    Art. 7. In artikel 8 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. in het eerste lid worden de woorden "gesloten wordt" vervangen door de woorden "of met toepassing van artikel 7, § 3, tweede lid, na het begin van de beroepsopleiding gesloten wordt";

  12. in het tweede lid worden de woorden "artikel 4" vervangen door de woorden "artikel 4, § 2,".

    Art. 8. Artikel 10 van hetzelfde besluit van de Regering wordt aangevuld met een derde lid, luidende:

    Voor de toepassing van het tweede lid, 4°, wordt ervan uitgegaan dat de werkzoekende voor het semester resp. het studiejaar aan een hogeschool of een universiteit geslaagd is, als hij minstens 14 ECTS resp. 27 ECTS heeft gehaald.

    Art. 9. (Geldt alleen voor het Duits).

    Art. 10. Artikel 12, eerste lid, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt:

    Als de cursist wegens ziekte, wegens een ongeval of wegens overmacht niet aan de opleiding kan deelnemen, wordt de overeenkomst geschorst. In geval van ziekte of een ongeval dient de cursist een medisch attest in.

    Art. 11. In artikel 15 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  13. paragraaf 1, tweede lid, wordt vervangen als volgt:

    Een voltijdse beroepsopleiding omvat 35 opleidingsuren per week of 60 ECTS-punten per studiejaar, resp. 30 ECTS-punten per semester. Een opleidingsuur omvat minstens 45 minuten.

  14. paragraaf 2 wordt vervangen als volgt:

    § 2 - Als de wekelijkse duur van de beroepsopleiding minder dan 35 uren per week omvat of als het studiejaar minder dan 60 ECTS-punten resp. het semester minder dan 30 ECTS-punten omvat, wordt de in paragraaf 1 bedoelde premie betaald in verhouding tot de opleidingstijd.

  15. paragraaf 4 wordt vervangen als volgt:

    " § 4 - Voor niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigde volledige werklozen die een voorbereidende maatregel en/of integratiemaatregel in de zin van artikel 20 volgen, wordt de maandelijkse premie in verhouding tot de werkelijke aanwezigheid...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT