26 MEI 2020. - Koninklijk Besluit tot verlenging van sommige maatregelen genomen bij het Koninklijk Besluit nr. 19 van 5 mei 2020 met betrekking tot de verlenging van de termijnen van de rechtspleging bij de Raad voor vreemdelingenbetwistingen en de schriftelijke behandeling van de zaken

Verslag aan de Koning

Sire,

Bij het Koninklijk Besluit nr. 19 van 5 mei 2020 met betrekking tot de verlenging van de termijnen van de rechtspleging bij de Raad voor vreemdelingenbetwistingen en de schriftelijke behandeling van de zaken dat Uwe Majesteit heeft genomen met toepassing van de bijzondere machtenwet van 27 maart 2020 (I), werden een aantal maatregelen getroffen met betrekking tot de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

Enerzijds werden bij artikel 1 de instellings- en behandelingstermijnen die vervallen tijdens de crisisperiode, op dat ogenblik bepaald tot 3 mei 2020, verlengd tot 30 dagen na afloop van die periode. Anderzijds regelt artikel 2 van dat koninklijk besluit de procedure die gevolgd moet worden inzake de vorderingen tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid, de vorderingen tot bevelen van voorlopige maatregelen wegens uiterst dringende noodzakelijkheid, en de versnelde procedures als bedoeld in de artikelen 39/77 en 39/77/1 van de wet van 15 december 1980. Het artikel 3 van het voormelde KB biedt de mogelijkheid dat bepaalde vorderingen en beroepen zonder openbare terechtzitting kunnen behandeld worden gedurende de in artikel 2 bepaalde periode. In artikel 4 van voormeld KB wordt de elektronische regeling voor procedurestukken en aanvullende stukken voorzien. Artikel 5 van voormeld KB voorziet een regeling voor elke kennisgeving en mededelingen, waarbij de elektronische mogelijkheden verruimd worden en rekening wordt gehouden met particulieren die geen gebruik kunnen maken van elektronische procedures.

De einddatum van de periode waarnaar wordt verwezen in de artikelen 2, 3, 4 en 5, werd in het artikel 2 van het koninklijk besluit vastgesteld op 18 mei 2020.

Met het voorliggend ontwerp van koninklijk besluit wordt de periode bedoeld in de artikelen 2, 3, 4 en 5 van het KB nr. 19 van 5 mei 2020 verlengd tot en met 30 juni 2020.

Met de maatregelen in het Koninklijk besluit nr. 19 van 5 mei 2020 werd onder meer zoveel als mogelijk tegemoet gekomen aan de moeilijkheden voor de werking van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen veroorzaakt door het gaandeweg stilvallen van het maatschappelijk, economisch en administratief leven, als gevolg van de strengere veiligheidsvoorschriften die de Regering heeft genomen ter bestrijding van de dreiging van het COVID-19-virus en de daaruit voortvloeiende beperkingen van het openbaar leven en van de bewegingsvrijheid.

Deze maatregelen hebben namelijk tot de opschorting...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT