25 DECEMBER 2016. - Koninklijk besluit houdende bepaalde uitzonderlijke sociale begeleidingsmaatregelen toepasselijk op de personeelsleden van de federale politie die direct betrokken zijn bij de optimalisatie van de federale politie

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit waarvan wij de eer hebben het ter ondertekening aan Uwe majesteit voor te leggen, bevat enkele uitzonderlijke sociale begeleidingsmaatregelen toepasselijk op de personeelsleden van de federale politie die direct betrokken zijn bij haar optimalisatie.

Ten gevolge van de aanneming van de wet van 26 maart 2014 houdende optimalisatiemaatregelen voor de politiediensten en van het koninklijk besluit van 27 oktober 2015 tot vaststelling van de personeelsformatie van de federale politie (OT3), zijn bepaalde personeelsleden van de federale politie veranderd of zullen zij veranderen van gewone plaats van het werk en/of zullen zij aangewezen worden voor een andere betrekking bij herplaatsing of bij mobiliteit.

Teneinde de personeelsleden te begeleiden in dit optimalisatieproces, werd er, in het raam van de onderhandelingen over het sectoraal akkoord 2012-2013, overeengekomen om sociale begeleidingsmaatregelen voor te stellen.

Hiertoe werd een pakket van maatregelen voorgesteld aan de representatieve vakorganisaties binnen het hoog overlegcomité voor de politiediensten.

Bepaalde van deze maatregelen bestaan reeds en kunnen als zodanig toegepast worden.

Het betreft onder andere de mogelijkheid voor het personeelslid om op zijn vraag telewerk te verrichten of te werken in een satellietkantoor, voor zover de aard van zijn werk en de organisatie van de dienst dit toelaten.

Het directiecomité van de federale politie moedigt de hiërarchie en de leidinggevenden aan om de toepassing van deze maatregelen te stimuleren.

Op het gebied van de arbeidstijdorganisatie, kan het personeelslid van de federale politie eveneens vragen aan zijn bevoegde overheid om een glijdend uurrooster in te stellen.

Naast deze bestaande maatregelen, werden er andere uitzonderlijke sociale begeleidingsmaatregelen voorgesteld, waarvoor het noodzakelijk is dat een reglementaire basis wordt gecreëerd. Zij maken het voorwerp uit van dit koninklijk besluit.

Artikel 1 van dit koninklijk besluit voorziet dat een personeelslid van de federale politie kan postuleren voor maximum vijf betrekkingen in het raam van de specifieke mobiliteit beperkt tot de personeelsleden van de federale politie, genoemd mobiliteit "IN", die georganiseerd kan worden in het raam van de optimalisatie, overeenkomstig artikel 128, derde lid, van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), in plaats van maximum drie betrekkingen zoals bij de klassieke mobiliteit.

Rekening houdend met de eventuele gevolgen van de optimalisatie van de federale politie op het dagelijks leven van haar personeelsleden zoals, bijvoorbeeld, de verlenging van de afstand tussen de woonplaats en de gewone plaats van het werk, voorziet het artikel 2 van dit koninklijk besluit dat zij, in onderling akkoord met de bevoegde overheid, het jaarlijks vakantieverlof in uren kunnen opnemen teneinde een beter evenwicht tussen hun privé- en beroepsleven te bekomen.

Die omzetting betreft :

- de 32 dagen jaarlijks vakantieverlof;

- de dagen jaarlijks vakantieverlof voor de oudere werknemers;

- de twee reglementaire feestdagen van de commissaris-generaal;

- de vervangende verlofdagen ter compensatie voor de wettelijke en reglementaire feestdagen die samenvallen met een zaterdag of...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT