25 APRIL 2019. - Ministerieel besluit tot bepaling van de nadere uitvoeringsregels van het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2019 tot uitvoering van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding

De Minister van Vorming,

Gelet op het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, inzonderheid op de artikelen 4 en 5;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2019 tot uitvoering van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, inzonderheid op de artikelen 7 en 9;

Gelet op de voorstellen voorgelegd door "FOREm",

Besluit :

Artikel 1. Overeenkomstig artikel 7, lid 4, van het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2019 tot uitvoering van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, hierna "het besluit" genoemd, wordt het model voor de overeenkomst voor een instapopleiding vastgesteld overeenkomstig bijlage 1 bij dit besluit.

Art. 2. "Forem" is ertoe gemachtigd, de overeenkomst bedoeld in artikel 9 van het besluit te erkennen op grond van een aanvraag die het krijgt van de initiële werkgever.

"FOREm" bericht ontvangst van de aanvraag, uiterlijk binnen de tien dagen. Als de aanvraag onvolledig is, licht "Forem" de werkgever in hetzelfde schrijven daarover in en deelt hem mee dat de termijn bedoeld in volgend lid opgeschort wordt totdat de ontbrekende stukken of gegevens ontvangen zijn.

"FOREm" neemt zijn beslissing binnen de vijftien dagen volgend op de ontvangst van de volledige aanvraag.

Art. 3. Het model van de overeenkomst bedoeld in artikel 9 van het besluit wordt vastgesteld overeenkomstig bijlage 2 bij dit besluit.

Dit besluit treedt in werking op 1 mei 2019.

Namen, 25 april 2019.

P.-Y. JEHOLET

Bijlage 1 : model van de overeenkomst voor een instapopleiding

OVEREENKOMST VOOR EEN INSTAPOPLEIDING

Tussen :

Firmanaam........................

Vorm: .........

Maatschappelijke zetel / adres te...

KBO-nummer van de onderneming: ..........................

Benaming van de inrichtingseenheid:

Bedrijfseenheid te...

KBO-nummer bedrijfseenheid: .....................

geldig vertegenwoordigd door de heer... (naam, voornaam), met woonst te... (postcode, plaatsnaam, adres, nr.).

INSZ..............

hierna de "Werkgever" genoemd

En

De heer/mevr.... (naam, voornaam) met woonst te... (postcode, plaatsnaam, adres, nr.). INSZ: .........................................................

Nummer werkzoekende: ................

hierna de "Stagiair" genoemd

En

De "Office wallon de la Formation professionnelle et de l'Emploi" ("Forem"), openbare instelling vallend onder het decreet van 6 mei 1999, met zetel te 104, Boulevard Tirou te 6000 Charleroi, geldig vertegenwoordigd door Marie-Kristine VANBOCKESTAL, administrateur-generaal

hierna de "FOREm" genoemd

Overeenkomstig het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding,

Wordt overeengekomen wat volgt :

Artikel 1. Deze overeenkomst heeft als voorwerp de instapopleiding van de stagiair voor de beroepsactiviteit... bij de werkgever.

Ze wordt beschouwd als een "sui generis" overeenkomst met nr...

Art. 2. Deze overeenkomst voor een instapopleiding wordt gesloten voor een opleidingsplan met een opleidingsduur van... weken van... tot....

De wekelijkse duur van de effectieve prestaties bedraagt... uur/week, zonder mogelijkheid tot het maken van overuren, verdeeld als volgt :

VAN TOTMAANDAG ........ ......... ........... ...........DINSDAG ........ ....... ........... .............WOENSDAG ......... ........... ................. ..................DONDERDAG ............... ............. ................ ................VRIJDAG ........... ............ ............... ................ZATERDAG ........... ............ .............. .................ZONDAG ........... ............ ................. ..................

Wijzigingen in de uurregelingen bedoeld in lid 2 kunnen enkel worden doorgevoerd als de stagiair voorafgaandelijk wordt ingelicht en met behoud van de wekelijkse duur bedoeld in lid 2.

Art. 3. Deze overeenkomst voor een instapopleiding vangt aan met een proefperiode met een duur van... weken.

Tijdens deze proefperiode kan elkeen der partijen huidige overeenkomst beëindigen, mits een vooropzeg van zeven dagen waarvan tegelijk aan de twee andere partijen kennis is gegeven middels een aangetekende zending waarin het (de) motieven van de verbreking wordt (worden) opgegeven, waarbij deze hun effect sorteren de derde werkdag volgens op de datum van verzending ervan.

Art. 4. Het opleidingsproces wordt vastgesteld in een opleidingsplan, als bijlage bij deze overeenkomst waarvan genoemd plan volledig deel uitmaakt.

Het opleidingsplan bevat de omschrijving van de beroepsactiviteit bij de werkgever, het opleidingsprogramma, de naam van de mentor(en) die de opvolging waarborgen en de stagiair begeleiden.

Het verloop van de opleiding wordt geëvalueerd volgens de regels omschreven in artikel 8, § 1, van het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2019 tot uitvoering van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding.

Art. 5. Overeenkomstig artikel 5 van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding moet de werkgever in het kader van de uitvoering van huidige overeenkomst:

  1. de stagiair ontvangen, over zijn integratie in de professionele omgeving tijdens de uitvoering van huidige overeenkomst waken, hem het arbeidsreglement bij de ondertekening van huidige overeenkomst overhandigen en zich ertoe verbinden de stagiair niet alleen te laten op de plaats van uitvoering van de overeenkomst;

  2. de stagiair opleiden door hem taken toe te vertrouwen die verband houden met zijn opleidingsplan...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT