24 JUNI 2020. - Koninklijk besluit nr. 38 tot wijziging van koninklijk besluit nr. 11 houdende maatregelen op het vlak van de modaliteiten inzake hypothecair krediet in het kader van de Coronacrisis

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het Bijzondere machtenbesluit nr. 11 van 22 april 2020 tot uitvoering van artikel 5, § 1, 2° en 3° van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) houdende maatregelen op het vlak van de modaliteiten inzake hypothecair krediet in het kader van de Coronacrisis voorziet in volgende maatregelen:

De maatregelen richten zich er voornamelijk op om de financiële situatie van personen, werknemers of zelfstandigen, te verlichten door te voorzien in een uitstel van betaling van hun hypothecaire lening wanneer zij omwille van de Coronacrisis hun inkomen hebben zien verminderen.

Het Wetboek van Economisch recht voorzag enkel in de mogelijkheid tot tijdelijke opschorting van de betaling van kapitaalaflossingen. Dit werd uitgebreid met de mogelijkheid tot opschorting van het interestgedeelte.

Dit verruimde betalingsuitstel zal enkel kunnen verleend worden indien het krediet op 1 februari geen betalingsachterstand vertoont. Daarom is artikel VII.133 WER hier niet van toepassing aangezien het voor de betrokken kredieten zeker is dat er geen betalingsachterstand is.

Gelet op de huidige omstandigheden is het bovendien aangewezen om fysiek contact zoveel mogelijk te mijden. Daarom voorziet dit besluit erin de formaliteiten van artikel VII. 134, § 1 WER tijdelijk uit te breiden naar andere bewijzen van de aanvraag tot uitstel en van het akkoord, zoals bijvoorbeeld een e-mail of een gesprek on tape. De kredietgever moet wel ten alle tijden het bewijs van instemming kunnen voorleggen.

Voornoemd koninklijk besluit houdt evenwel op uitwerking te hebben op 1 november 2020. Gelet op het nieuwe charter dat gesloten werd met de financiële sector, waarbij gezinnen die betalingsuitstel kregen in het kader van het volmachtenbesluit nr. 11 en nog steeds voldoen aan de voorwaarden van de charters, een verlenging van het betalingsuitstel kunnen krijgen tot maximaal 31 december, is het aangewezen de datum van 1 november 2020 te verlengen tot 1 januari 2021.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Economie en Consumenten,

N. MUYLLE

De Minister van Financiën,

A. DE CROO

Raad van State, afdeling Wetgeving, advies 67.641/1 van 23 juni 2020 over een ontwerp van koninklijk besluit nr. ... `tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 11 houdende maatregelen op het vlak van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT