23 NOVEMBER 2021. - Koninklijk besluit betreffende de organisatie van de arbeidstijd van sommige personeelsleden van de FOD Binnenlandse Zaken

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit waarvan ik de eer heb het ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen heeft als doel de personeelsleden van de permanentie van de Algemene directie van het Nationaal Crisiscentrum, van de centra van de Algemene Directie van de Dienst Vreemdelingenzaken en van nood- en hulpcentrales van de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid toe te staan prestaties van meer dan 11 uur per dag uit te voeren en beoogt de toekenning van een wachttoelage aan de personeelsleden van de permanentie van de Algemene directie van het Nationaal Crisiscentrum mogelijk te maken.

  1. Op de personeelsleden van de permanentie van de Algemene directie van het Nationaal Crisiscentrum, de centra van de Algemene Directie van de Dienst Vreemdelingenzaken en van nood- en hulpcentrales van de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid is de wet van 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector van toepassing. Deze wet laat een aantal uitzonderingen toe voor onder andere "de diensten die bijdragen tot de burgerlijke, openbare en militaire veiligheid".

    In het arrest nr. 248.569 van de Raad van State van 13 oktober 2020, werd erop gewezen dat de afwijkingen die worden toegelaten in artikel 5, § 3, van de wet van 14 december 2000 niet kunnen worden goedgekeurd door de Voorzitter van het Directiecomité in een arbeidsreglement, maar bij koninklijk besluit dienen te worden bepaald.

    De wet van 14 december 2000 bepaalt uitzonderingsmogelijkheden in art. 5, § 3, betreffende de maximale arbeidsduur van 11 uur per dag, maar zonder dat er gespecificeerd wordt tot hoever die uitzonderingen kunnen gaan. Om die rechtsonzekerheid weg te werken, wordt in dit ontwerp van koninklijk besluit vastgelegd dat er voor de desbetreffende personeelsleden mag worden afgeweken van de regels betreffende de maximale arbeidsduur per dag, gelet op de operationele noodzaak dat de permanentie van de Algemene directie van het Nationaal Crisiscentrum, de centra van de Algemene Directie van de Dienst Vreemdelingenzaken en de nood- en hulpcentrales van de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid 24/7 inzetbaar moeten zijn ten dienste van de bevolking.

  2. Artikel 1, § 3, van het koninklijk besluit van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt sluit de personeelsleden van een aantal diensten uit van het voordeel van een aantal toelagen verbonden aan de specifieke werkorganisatie, omdat deze diensten over zeer specifieke stelsels voor werkorganisatie beschikken waarvoor er reeds een specifieke reglementering inzake toelagen van kracht is.

    De specifieke reglementering die van toepassing is op de personeelsleden die de permanentie van de Algemene directie van het Nationaal Crisiscentrum verzekeren voorziet niet in de toekenning van een wachttoelage aan de personeelsleden die een actieve of passieve wachtdienst verzekeren.

    Bij dit ontwerp van koninklijk besluit, zijn de personeelsleden van de permanentie van de Algemene Directie van het Nationaal Crisiscentrum onderworpen aan de bepalingen van titel II betreffende de wachttoelagen van het koninklijk besluit van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt.

    Artikel 1 van het koninklijk besluit van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT