23 MEI 2018. - Koninklijk besluit tot uitvoering van sommige bepalingen van de wet van 21 juli 2017 betreffende de milieubescherming en de regulering van de activiteiten op Antarctica onder de rechtsbevoegdheid van België

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat u ter ondertekening wordt voorgelegd, geeft uitvoering aan sommige bepalingen van de wet van 21 juli 2017 betreffende de bescherming van het milieu en de regulering van de activiteiten op Antarctica onder de rechtsbevoegdheid van België.

  1. ALGEMENE BESPREKING

    Op 14 januari 1998 trad het Protocol inzake milieubescherming bij het Verdrag van Antarctica, of het Protocol van Madrid van 4 oktober 1991, in werking. België keurde het Protocol reeds goed bij wet van 19 mei 1995, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 mei 1997. Het Protocol werd door ons land op 25 april 1996 geratificeerd.

    Het Protocol van Madrid is een unieke internationale tekst. Dank zij deze tekst is Antarctica enkel voorbehouden aan doeleinden inzake milieubescherming en wetenschappelijk onderzoek.

    Ingevolge de wet van 21 juli 2017 betreffende de milieubescherming en de regulering van de activiteiten op Antarctica onder de rechtsbevoegdheid van België, heeft de wetgever de Koning ermee gelast om voor de verschillende soorten milieuvergunningen die in de wet worden vermeld, de voorwaarden en uitreikingsmodaliteiten te bepalen. Door dit besluit legt de regering dan ook de essentiële elementen van deze procedure vast, zodat de vergunningsaanvragen gelijkelijk kunnen worden behandeld ongeacht wie de aanvrager is, alsook de termijnen waarover de administratie en de minister bevoegd voor leefmilieu beschikken om de procedure uit te voeren.

  2. ARTIKELSGEWIJZE COMMENTAAR

    Artikel 1. Dit artikel omvat een aantal definities die zullen worden gebruikt in verschillende bepalingen van dit besluit.

    Art. 2. Dit artikel bepaalt de voorwaarden en de uitreikingsmodaliteiten van een vergunning voor een activiteit op Antarctica. Het betreft de vaakst en de meest voorkomende procedure voor een milieuvergunning, voorzien bij artikel 5 en s. van de wet. Deze situatie verklaart ook waarom dit artikel van het besluit ook zal dienen als referentiebepaling voor de artikelen 3 en 4 van het besluit.

    De eerste paragraaf van dit artikel legt de termijn vast waarbinnen de aanvraag moet worden ingediend, behoudens uitzondering ten laatste negentig dagen voor de aanvang van de activiteit, en de termijn waarover de administratie beschikt om haar advies uit te brengen, zijnde dertig dagen.

    De tweede paragraaf van het artikel legt de termijn vast waarbinnen de minister bevoegd voor leefmilieu zijn beslissing moet nemen en om diverse voorschriften aan zijn akkoord toe te voegen.

    De derde paragraaf bepaalt welke documenten elke vergunningsaanvraag verplicht moet omvatten.

    De vierde paragraaf somt een aantal activiteiten op die worden beschouwd als activiteiten die, ter minimum, een geringe of tijdelijk effect hebben op het milieu, wat de verplichting met zich meebrengt om bij de vergunningsaanvraag een eerste milieueffectevaluatie of een uitgebreide milieueffectevaluatie te voegen die, naargelang het geval, voldoen aan de vereisten van artikel 2,1, respectievelijk 3,1 van bijlage I bij het Protocol van Madrid.

    Art. 3. Dit artikel bepaalt de voorwaarden en uitreikingsmodaliteiten van een vergunning voor een activiteit op Antarctica in verband met de bescherming van de fauna en de flora op Antarctica.

    Deze procedure is voorzien door artikel 10 van de wet en geeft uitvoering aan de `versterkte' bescherming voorzien door bijlage II van het Protocol.

    De eerste paragraaf breidt de bepalingen van artikel 2 van het ontwerp koninklijk besluit uit tot dit type aanvraag. De tweede paragraaf bepaalt welke bijkomende documenten de aanvraag voor dit type milieuvergunning verplicht moet bevatten, inzonderheid een raming van de aantallen van elke soort inheemse zoogdieren en vogels en de hoeveelheden inheemse planten die tijdens deze activiteit zullen worden weggenomen en, binnen de negentig dagen volgend op de beëindiging ervan, de verplichting om statistieken aan de administratie te bezorgen over de aantallen van elke soort inheemse zoogdieren en vogels en over de hoeveelheden inheemse planten die effectief werden meegenomen.

    Art. 4. Dit artikel bepaalt de voorwaarden en uitreikingsmodaliteiten van een vergunning voor een activiteit op Antarctica in verband met de beschermde gebieden op Antarctica. Deze procedure is voorzien in artikel 13 van de wet, en geeft uitvoering aan de `versterkte' bescherming voorzien in bijlage V bij het Protocol.

    De eerste paragraaf breidt de bepalingen van artikel 2 van het ontwerp van koninklijk besluit uit tot dit type aanvraag, daar waar de tweede...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT