23 MAART 2017. - Decreet tot invoeging van bepalingen betreffende de voedselhulp in het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Dit decreet regelt een in artikel 128 van de Grondwet bedoelde aangelegenheid, overeenkomstig artikel 138 ervan.

Art. 2. In Deel II, Boek I, van het Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid, wordt het opschrift van titel I vervangen als volgt :

"Diensten voor sociale insluiting, voedselhulp en sociale contactpunten".

Art. 3. In artikel 48, 3°, van hetzelfde Wetboek worden de woorden "in de artikelen 56 en 61" vervangen door de woorden "in de artikelen 56, 56/7, 56/13 en 61".

Art. 4. In Deel II, Boek I, Titel I, van hetzelfde Wetboek wordt een hoofdstuk II/1 ingevoegd, met als opschrift : "Sociale kruideniers en sociale restaurants".

Art. 5. In hoofdstuk II/1, ingevoegd bij artikel 4, wordt een afdeling 1 ingevoegd, met als opschrift "Erkenning".

Art. 6. In afdeling 1, ingevoegd bij artikel 5, wordt een onderafdeling 1 ingevoegd, met als opschrift "Voorwaarden".

Art. 7. In onderafdeling 1, ingevoegd bij artikel 6, wordt een artikel 56/1 ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 56/1. De Regering erkent onder de benaming "sociale kruidenier" elke vereniging of instelling die de collectieve of gemeenschappelijke acties bedoeld in artikel 48, 1°, samengevoegd tot stand brengt via :

  1. de oprichting en het beheer van verkoopplaatsen voor voedselproducten en noodhulpproducten tegen prijzen die lager zijn dan degene die door de grote distributie worden toegepast;

  2. een sociale begeleiding, ofwel intern, ofwel via een partnerschapsovereenkomst;

  3. informatie op sociaal gebied ter bestemming van de in artikel 49 bedoelde personen.".

    Art. 8. In onderafdeling 1, ingevoegd bij artikel 6, wordt een artikel 56/2 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 56/2. De Regering erkent onder de benaming "sociaal restaurant" elke vereniging of instelling die de collectieve of gemeenschappelijke acties bedoeld in artikel 48, 1°, samengevoegd tot stand brengt via :

  4. het beheer van een plaats voor de verdeling van de bereide of kant- en klare maaltijden tegen lagere kosten of gratis;

  5. een sociale begeleiding, ofwel intern, ofwel via een partnerschapsovereenkomst;

  6. informatie op sociaal gebied ter bestemming van de in artikel 49 bedoelde personen.".

    Art. 9. In onderafdeling 1, ingevoegd bij artikel 6, wordt een artikel 56/3 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 56/3. § 1. Elke vereniging of instelling dient, om erkend te worden als sociale kruidenier of als sociaal restaurant, de volgende voorwaarden na te komen :

  7. opgericht of georganiseerd worden door een vereniging zonder winstoogmerk, een stichting van openbaar nut, een gemeente, een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn of een vereniging bedoeld in hoofdstuk XII van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

  8. haar activiteitenzetel(s) in het Franse taalgebied hebben;

  9. sociale begeleidingsacties, ofwel intern, ofwel via een partnerschapsovereenkomst, regelmatig uitvoeren;

  10. zich hoofdzakelijk richten tot de personen bedoeld in artikel 49;

  11. samenwerkingsverbanden via partnerschapsovereenkomsten tot stand brengen met de diensten en instellingen die noodzakelijk zijn voor de volbrenging van haar opdrachten;

  12. zich ertoe verbinden elke...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT