22 JUNI 2017. - Koninklijk besluit betreffende de organisatie en werking van de administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie genaamd, 'Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen'

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie genaamd, "Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen" werd binnen de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie opgericht overeenkomstig de bepalingen van Titel III, Hoofdstuk II, van de wet van 22 mei 2003 houdende organisatie van de begroting en van de comptabiliteit van de Federale Staat.

In uitvoering van artikel 68 van de wet van 18 april 2017 houdende diverse bepalingen inzake economie beoogt dit besluit de regels te bepalen voor de organisatie en werking van deze dienst. De organisatie van het financieel beheer zal het voorwerp uitmaken van een ander koninklijk besluit.

Het beheer van het Commissariaat-generaal wordt opgedragen aan het beheerscomité en de commissaris-generaal, hiertoe bijgestaan door een adjunct (art. 2).

Het beheerscomité is samengesteld uit zes leden vanuit de federale overheid, waaronder de voorzitter en zes leden vanuit de deelstaten (art. 4).

De taken van het beheerscomité worden vastgelegd in het artikel 3. Het beheerscomité bepaalt het algemeen concept van de deelname aan een tentoonstelling. Na het doorlopen van een selectieprocedure draagt ze de 3 beste kandidaten voor aan de minister bevoegd voor economie voor de functie van commissaris-generaal en adjunct commissaris-generaal. De overige taken omvatten beheerstaken inzake personeel, het opmaken van de financiële planning en de begroting, het jaarlijks investeringsprogramma, het afsluiten van de rekeningen en het organiseren van het beheer van de dienst. Daarnaast oefent het beheerscomité toezicht uit op de werking van de dienst, de uitvoering van het financieel plan en het investeringsprogramma. Voorts heeft het beheerscomité er ook een adviserende en informatieve taak (art. 3).

Elk lid van het beheerscomité kan een punt op de agenda van het beheerscomité plaatsen (art. 7). Doordat de commissaris-generaal en zijn adjunct deel uitmaken van het beheerscomité kunnen zij onmiddellijk toelichting of verduidelijking geven, wat de transparantie en de accountability verhoogd. Vanuit deze optiek hebben de commissaris-generaal en zijn adjunct een adviserende stem (art. 5).

Zo kan ook de revisor de vergaderingen van het beheerscomité bijwonen en kunnen derden gevraagd worden om er verslag of advies uit te brengen over een agendapunt. Er valt te denken aan experten, ingenieurs, architecten, enz. (art. 9).

Van de beraadslaging van het beheerscomité worden samenvattende notulen opgemaakt, die door de voorzitter en de secretaris worden ondertekend (art. 12).

Het beheerscomité dient een huishoudelijk reglement op te maken (art. 13). Hierin zal er bijzonder aandacht zijn voor het uitbouwen van een systeem van interne controle, de aanbestedingsprocedures en de samenwerking met de Regie der Gebouwen rond de bouw van een paviljoen.

Het dagelijks bestuur van het Commissariaat-generaal wordt opgedragen aan de commissaris-generaal (art. 15).

Ingevolge artikel 13 van de Conventie betreffende de Internationale Tentoonstellingen, ondertekend te Parijs op 22 november 1928 is de commissaris-generaal als enige belast met de organisatie van de nationale inzending. Hij vertegenwoordigt de federale regering en geldt als aanspreekpunt.

De commissaris-generaal beschikt vanuit deze optiek over ruime bevoegdheden, welke nodig zijn voor het volbrengen van zijn opdracht, waaronder het aanwerven en ontslaan van tijdelijk personeel met standplaats in het buitenland (art. 16, eerste lid, 2° ).

Indien gedurende de exploitatie van het paviljoen zich problemen stellen met tijdelijk aangeworven personeel, bijvoorbeeld onthaalpersoneel of catering dan is het immers ondenkbaar om hierover een beheerscomité samen te roepen met het oog op ontslag en aanwerving.

Deze ruime bevoegdheid wordt echter getemperd door het verplicht voorafgaandelijk akkoord vanwege het beheerscomité voor alle overeenkomsten en rechtshandelingen die, rechtstreeks of onrechtstreeks, een bedrag van 500.000 euro te boven gaan. Zonder dit voorafgaand akkoord kan er geen rechtsgeldige verbintenis zijn (art. 16, tweede lid).

Per deelname wordt er een technisch comité opgericht, onder voorzitterschap van de commissaris-generaal. Het technisch comité bestaat uit vertegenwoordigers van de deelnemende overheden, experten afgevaardigd door de Regie der Gebouwen en ad hoc experten (art. 17)

Het technisch comité geeft advies aan het beheerscomité aangaande de uittekening van het globaal concept van een tentoonstelling, het voorziet in een technische opvolging, begeleiding en evaluatie van de openbare aanbesteding voor het paviljoen, het staat in voor de opvolging van het project en verleent advies hieromtrent (art. 18).

Ten slotte wordt er in het land van de tentoonstelling een plaatselijk comité opgericht bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende overheden. Het plaatselijk comité adviseert de commissaris-generaal omtrent de belangrijkste operationele beslissingen (art. 20).

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars,

De Minister van Economie,

K. PEETERS

De Minister van Begroting,

S. WILMES

ADVIES 61.387/1 VAN 24 MEI 2017 VAN DE RAAD VAN STATE, AFDELING WETGEVING, OVER EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT `BETREFFENDE DE ORGANISATIE EN WERKING VAN DE ADMINISTRATIEVE DIENST MET BOEKHOUDKUNDIGE AUTONOMIE, GENAAMD 'BELGISCH COMMISSARIAAT-GENERAAL VOOR DE INTERNATIONALE TENTOONSTELLINGEN''

Op 24 april 2017 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Economie verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `betreffende de organisatie en werking van de administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie, genaamd 'Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen''.

Het ontwerp is door de eerste kamer onderzocht op 18 mei 2017.

De kamer was samengesteld uit Marnix Van Damme, kamervoorzitter, Wilfried Van Vaerenbergh en Wouter Pas, staatsraden, Michel Tison, assessor, en Wim Geurts, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Paul Depuydt, eerste auditeur-afdelingshoofd.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT