22 FEBRUARI 2016. - Programmadecreet 2016 (1)

Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN

Afdeling 1. - Gezondheid

Artikel 1. Artikel 2, § 4, vierde lid, van de wet van 22 januari 1945 betreffende de economische reglementering en de prijzen, gewijzigd bij de wet van 30 juli 1971, wordt gewijzigd als volgt :

Voor de vaststelling van de maximumprijzen of de perken zoals bedoeld in dit artikel, met uitzondering van de vaststelling van de prijzen in de instellingen voor bejaardenopvang in het Duitse taalgebied, raadpleegt de Minister tot wiens bevoegdheid de Economische Zaken behoren vooraf de Commissie tot Regeling van de Prijzen, waarvan het statuut door de Koning wordt vastgelegd, volgens de modaliteiten vastgesteld bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit.

Art. 2. In artikel 11, tweede lid, van het decreet van 4 juni 2007 betreffende de woon-, begeleidings- en verzorgingsstructuren voor bejaarden, de seniorenresidenties en de psychiatrische verzorgingstehuizen wordt het woord "afdeling" vervangen door het woord "departement".

Afdeling 2. - Gezin

Art. 3. In artikel 7, eerste lid, van het decreet van 17 november 2008 betreffende de oprichting van een adviesraad voor gezins- en generatievraagstukken worden de woorden "in de bevoegde afdeling" vervangen door de woorden "in het bevoegde departement".

Afdeling 3. - Sociale aangelegenheden

Art. 4. Artikel 2, § 3, van het decreet van 9 mei 1994 betreffende de noodopvangwoningen wordt opgeheven.

Art. 5. In hetzelfde decreet wordt een artikel 18.1 ingevoegd, luidende :

Art. 18.1 Indien een inrichtende macht geen of geen geschikte noodopvangwoning voor een persoon in noodtoestand heeft, mag hij die persoon in een noodopvangwoning van een andere inrichtende macht onderbrengen op voorwaarde dat de beide inrichtende machten een overeenkomst over de terbeschikkingstelling sluiten. De Regering legt de kadervoorwaarden voor die overeenkomst vast.

Art. 6. Artikel 22, tweede lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 16 juni 2008, wordt aangevuld met de volgende zin :

Die toelage geldt niet voor huurcontracten tussen een gemeente en een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat zich op het grondgebied van diezelfde gemeente bevindt.

Art. 7. In artikel 24 van hetzelfde decreet worden de woorden "de bevoegde afdeling" vervangen door de woorden "het bevoegde departement".

Art. 8. In artikel 7 van het decreet van 5 mei 2014 tot erkenning en ondersteuning van sociale trefpunten worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in paragraaf 1, 5°, wordt het woord "uitwerken" vervangen door de woorden "uitgewerkt hebben";

  2. paragraaf 1, 7°, wordt vervangen als volgt :

    7° in het Duitse taalgebied over de infrastructuur beschikken die voor de aangeboden hulp en de activiteiten noodzakelijk is, waarbij de veiligheid van die infrastructuur in het bijzonder aangetoond wordt met een gunstig advies over de brandveiligheid, gegeven door de bevoegde commandant van de brandweerdienst;

  3. paragraaf 2, eerste lid, 1°, wordt vervangen als volgt :

    1° houder zijn van een getuigschrift van hoger secundair onderwijs en op zijn minst drie jaar beroepservaring in de sociale sector hebben of op zijn minst houder zijn van een bachelor in een sociale of pedagogische richting;

  4. paragraaf 2, tweede lid, wordt opgeheven.

    Art. 9. In artikel 11, § 2, tweede lid, van hetzelfde decreet wordt de eerste zin vervangen als volgt :

    De subsidie van de personeelskosten bedraagt 87,5 % van de werkelijke loonkosten en wordt berekend volgens de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren "sociale aangelegenheden" en "gezondheid", waarbij voor de hoogste subsidie de weddeschaal van de houder van een bachelor in aanmerking wordt genomen.

    Art. 10. Artikel 16, § 1, van hetzelfde decreet wordt vervangen als volgt :

    § 1. De sociale trefpunten die op 1 januari 2016 al erkend waren, hebben vanaf die datum 24 maanden de tijd om het advies over de brandveiligheid vermeld in artikel 7, § 1, 7°, voor te leggen.

    Afdeling 4. - Personen met een handicap

    Art. 11. Artikel 7, tweede lid, van het decreet van 19 juni 1990 houdende oprichting van een "Dienststelle der Deutschsprachige Gemeinschaft für Personen mit einer Behinderung" (Dienst van de Duitstalige Gemeenschap voor de personen met een handicap), gewijzigd bij decreet van 17 mei 2004, wordt vervangen als volgt :

    De voorzitter heeft een grondige kennis van het Duits.

    Afdeling 5. - Jeugdbijstand

    Art. 12. In artikel 37 van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 27 december 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. in paragraaf 2, eerste lid, worden de bepalingen onder 5°, 6°, 9°, 10° en 11° opgeheven;

  6. in paragraaf 3, tweede lid, 2°, worden de woorden "(drieëntwintig jaar)" vervangen door de woorden "twintig jaar";

  7. paragraaf 3, derde lid, wordt opgeheven.

    Art. 13. Artikel 57bis, § 4, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 13 juni 2006, wordt opgeheven.

    Art. 14. De wet van 1 maart 2002 betreffende de voorlopige plaatsing van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd, gewijzigd bij de wetten van 13 juni 2006 en 27 december 2006, wordt opgeheven.

    Art. 15. In artikel 5 van het decreet van 19 mei 2008 over de Jeugdbijstand en houdende omzetting van maatregelen inzake jeugdbescherming worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  8. paragraaf 1, tweede lid, 2°, wordt vervangen als volgt :

    2° het centrum voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren door minstens één vertegenwoordiger

    ;

  9. paragraaf 1, tweede lid, 5°, wordt opgeheven;

  10. paragraaf 2 wordt vervangen als volgt :

    § 2. Het begeleidingscomité heeft de volgende opdracht :

    1° zo mogelijk om de twee jaar een jeugdbijstandsforum organiseren om de jeugdbijstand te plannen, om te netwerken en om aan preventie te doen. Aan dat forum nemen de diensten, organisaties, instellingen en centra deel die direct of indirect met de betrokken werkterreinen te maken hebben;

    2° in het kader van die forums de behoeften in de jeugdbijstand gericht analyseren en de samenwerking tussen de partners bevorderen, rekening houdend met de behoeften en belangen van de minderjarigen en de personen belast met de opvoeding. De initiatieven die in dat kader ontstaan, worden op hun opportuniteit getoetst en worden dienovereenkomstig bevorderd.

    HOOFDSTUK 2. - CULTURELE AANGELEGENHEDEN

    Afdeling 1. - Cultuur

    Art. 16. In artikel 21 van het decreet van 18 november 2013 betreffende de ondersteuning van cultuur in de Duitstalige Gemeenschap worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  11. er wordt een nieuw eerste lid ingevoegd, luidende :

    De subsidies bepaald in dit hoofdstuk worden toegekend in de vorm van voorschotten die 80 % van het te verwachten bedrag bedragen.

  12. het bestaande eerste lid wordt het tweede lid en het bestaande tweede lid wordt het derde lid;

  13. in het nieuwe tweede lid worden de woorden "De in dit hoofdstuk vermelde subsidies worden alleen uitbetaald als" vervangen door de woorden "Het restbedrag wordt alleen uitbetaald als";

  14. het artikel wordt aangevuld met een nieuw vierde lid, luidende :

    In afwijking van het eerste tot het derde lid wordt het in artikel 43 vermelde bedrag van de onderscheiding "kunstenaar van de Duitstalige Gemeenschap" als een eenmalig bedrag uitbetaald.

    Art. 17. In artikel 22 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. de bepaling onder 1° wordt vervangen als volgt :

    1° innovatief of buitengewoon zijn in vergelijking met de normale activiteiten van de aanvrager;

  16. in de bepaling onder 2° worden de woorden "in vergelijking met de normale activiteiten van de aanvrager" opgeheven.

    Art. 18. In artikel 23, § 2, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  17. in het tweede lid worden de woorden "31 maart" vervangen door de woorden "30 juni" en worden de woorden "minstens één maand voor het begin van het project" vervangen door de woorden "uiterlijk op 31 oktober van het vorige kalenderjaar".

  18. het derde lid wordt vervangen als volgt :

    Voor projecten die tussen 1 juli en 31 december van het organisatiejaar plaatshebben, wordt de aanvraag uiterlijk op 31 maart van hetzelfde jaar ingediend.

    Art. 19. In artikel 24, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "Nadat is nagegaan dat de ondersteuningsvoorwaarden vervuld zijn," vervangen door de woorden "Nadat de ingediende stukken gecontroleerd zijn,".

    Art. 20. In artikel 27, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "Nadat is nagegaan dat de ondersteuningsvoorwaarden vervuld zijn," vervangen door de woorden "Nadat de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT