22 AUGUSTUS 2018. - Definitieve opname van de reeks miniaturen over de Sarvavid Vairocana Mandala in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap

Bij besluit van de Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel van 22 augustus 2018 betreffende de definitieve opname van de reeks miniaturen over de Sarvavid Vairocana Mandala in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap wordt bepaald:

Enig artikel. De reeks miniaturen over de Sarvavid Vairocana Mandala wordt als definitieve maatregel opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap in hoofdafdeling 2, verzamelingen; afdeling 3, cultuurhistorisch erfgoed:

  1. a) korte beschrijving: anonieme vervaardiger, reeks miniaturen over de Sarvavid Vairocana Mandala, reeks van 54 miniaturen, 18de eeuw, vervaardigd te China, provincie Jehol, Wangzimiao, papier, natuurlijke pigmenten, 27 x 27 cm, per schildering inventarisnr. AE.1977.0026.001-054, de verzameling bevat 54 miniaturen, zoals beschreven in bijlage 1, bij dit besluit gevoegd; b) motivatie: de 54 miniaturen vormen een handleiding bij de meditatie op een mandala, een voorstelling van de kosmos, waarin de goddelijke Boeddha Sarvavid Vairocana centraal staat. Dergelijk meditatieproces wordt door een leraar aan een ingewijde in tekstvorm of mondeling overgeleverd en binnen de boeddhistische traditie is het dan ook uitzonderlijk dat een meditatieritueel zo gedetailleerd geïllustreerd werd als in deze reeks het geval is. Elke schildering is van hoge kwaliteit en bijzonder verfijnd uitgevoerd (bijzondere artistieke waarde), maar de waarde wordt vooral bepaald door het feit dat het een opmerkelijk goed en volledig bewaard, samenhangend geheel van 54 miniaturen is. De collectie is een unicum en geldt voorlopig als enig referentiewerk (ijkwaarde). Het enige andere min of meer vergelijkbare manuscript wordt bewaard in de Nationale Bibliotheek van Beijing. Verworven in 1923 door de Vlaamse scheutist, Pater Raphael Verbois (1885-1979), die van 1910 tot 1939 als missionaris in de provincie Jehol, in Binnen-Mongolië werkzaam was, is de verzameling een duidelijke herinnering aan de missieactiviteiten van de Belgische missiecongregatie Scheut in China en Binnen-Mongolië. De collectie illustreert o.a. de hoogwaardige en tot hiertoe weinig bestudeerde culturele interactie die in het spoor van de missionering is tot stand gekomen. Ook de actuele maatschappelijke betekenis van de collectie moet tegen deze achtergrond worden begrepen. Waar in de 19de en vroeg 20ste eeuw de interactie vooral van West naar Oost verliep - van het technisch superieure Westen naar het politiek instabiele Oosten - lijkt de beweging nu eerder andersom te verlopen: de Oosterse tradities als bron van inspiratie voor het zoekende Westen (bijzondere waarde voor het collectieve geheugen). De unieke combinatie van de Tibetaans-boeddhistische inhoud, de Chinese esthetiek en de Mongoolse context (schakelfunctie), geeft deze in Vlaanderen bewaarde reeks miniaturen de status van gedeeld werelderfgoed; c) bewaarplaats: Antwerpen, Museum aan de Stroom d) eigendomssituatie: overheidsbezit.

Bijlage 1. Miniaturen die behoren tot de reeks over de Sarvavid Vairocana Mandala.

De volgende schilderingen behoren tot de verzameling...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT