21 DECEMBER 2022 - Koninklijk besluit houdende de toekenning van een federale dotatie voor uitrusting handhaving openbare orde voor de lokale politie voor het jaar 2022

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb te Uwer ondertekening voor te leggen, betreft een federale dotatie voor de uitrusting handhaving openbare orde aan de gemeente of aan de meergemeentepolitiezone voor de werking van de lokale politie voor het jaar 2022.

Het artikel 41bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), voorziet in de mogelijkheid voor de federale overheid om specifieke dotaties toe te kennen aan de politiezones.

De paramaters voor de federale basisdotatie en de federale bijkomende dotatie werden vastgelegd in het kader van de politiehervorming en de hierop volgende tegensprekelijke debatten en analyse inzake de `aanvaardbare meerkost' in 2002. Hierbij werden kosten voor de vervanging en/of onderhoud van de uitrusting handhaving openbare orde, niet in rekening gebracht. Al snel bleek echter dat sommige politiezones verhoudingsgewijs te weinig individuele uitrusting voor handhaving openbare orde ontvingen voor de overgedragen federale personeelsleden.

Om tegemoet te komen aan dit tekort besloot de federale Regering om reeds in 2002 een toelage toe te kennen aan de benadeelde zones in kwestie en bovendien vanaf 2003 een recurrente forfaitaire tegemoetkoming ten gunste van het geheel van de politiezones toe te kennen voor de jaarlijkse kost voor vervanging en/of onderhoud van de individuele en collectieve uitrusting handhaving openbare orde.

Op 1 januari 2018 trad de Ministeriële richtlijn MFO-2 van 23 november 2017 betreffende het solidariteitsmechanisme tussen de politiezones inzake versterkingen voor opdrachten van bestuurlijke politie (B.S. 6 december 2017), in werking. Deze richtlijn maakt, naar gelang de aard van de opdrachten waarvoor de zones versterking (kunnen) bieden, een onderscheid tussen politiezones van de categorie HyCap A en HyCap B. Volgens de richtlijn zal de dotatie uitrusting handhaving openbare orde, die sinds 2003 recurrent wordt toegekend aan de gemeenten en meergemeentepolitiezones, nog slechts worden toegekend ter financiële ondersteuning van de politiezones HyCap B en aan de politiezones HyCap A die ervoor opteren om, via een associatie of structureel samenwerkingsverband, ingedeeld te worden in de categorie HyCap B. Waar in het jaar 2018 de vroegere verdeling werd gehanteerd aangezien dat jaar werd beschouwd als een overgangsperiode om de politiezones van de categorie HyCap A de nodige tijd te gunnen om een structureel samenwerkingsverband of associatie af te sluiten, wordt de dotatie sinds het jaar 2019 toegekend volgens de bovengenoemde Ministeriële richtlijn MFO-2.

Voor het jaar 2022 wordt de dotatie verdeeld tussen de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT