21 DECEMBER 2016. - Programmadecreet met betrekking tot verschillende maatregelen betreffende de begroting (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Bepalingen inzake verkeersveiligheid en weginfrastructuur

Artikel 1. Artikel 12 van het decreet van 22 december 2010 betreffende de verkeersveiligheid en houdende diverse bepalingen inzake wegen en waterwegen wordt vervangen als volgt :

"Art. 12. De Raad bestaat uit eenendertig gewone leden en eenendertig plaatsvervangende leden die door de Regering worden aangewezen, waaronder :

  1. één vertegenwoordiger van het "Agence wallonne pour la Sécurité routière" (Waals Agentschap voor Verkeersveiligheid);

  2. één vertegenwoordiger van de gewestelijke administratie die de wegen beheert;

  3. één vertegenwoordiger van de gewestelijke administratie die mobiliteit beheert;

  4. een vertegenwoordiger van de "SOFICO";

  5. één vertegenwoordiger van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid;

  6. één vertegenwoordiger van het « Centre de Recherche routière » (Centrum voor Onderzoek inzake Verkeersveiligheid);

  7. één vertegenwoordiger van de permanente commissie van de lokale politie;

  8. één vertegenwoordiger van de federale politie;

  9. één vertegenwoordiger van het College der Procureurs-generaal;

  10. één vertegenwoordiger van de "Union des villes et des communes de Wallonie" (Vereniging van de Waalse Steden en Gemeenten);

  11. één vertegenwoordiger van het verplicht onderwijs, voorgedragen door de Franse Gemeenschap;

  12. één vertegenwoordiger van het verplicht onderwijs, voorgedragen door de Duitstalige Gemeenschap;

  13. één vertegenwoordiger van de « Ligue des Familles;

  14. één vertegenwoordiger van de verenigingen die een verantwoordelijk rijgedrag voorstaan, onder de representatieve verenigingen;

  15. drie vertegenwoordigers van de verenigingen van de slachtoffers van het wegverkeer, onder de representatieve verenigingen;

  16. één vertegenwoordiger van de Beroepsverening van de Verzekeringsondernemingen;

  17. één vertegenwoordiger van de rijopleidingen, onder de representatieve verenigingen;

  18. twee vertegenwoordigers van het personenvervoer over de weg, voorgedragen door hun federatie;

  19. één vertegenwoordiger van de automobilisten, onder de representatieve verenigingen;

  20. één vertegenwoordiger van de autobedrijven, voorgedragen door de "Conseil économique et social de Wallonie" (Sociaal-economische raad van het Waalse Gewest);

  21. één vertegenwoordiger van de motorrijders, onder de representatieve verenigingen;

  22. één vertegenwoordiger van de fietsers, onder de representatieve verenigingen;

  23. twee vertegenwoordigers van de voetgangers en van de personen met een verminderde beweeglijkheid, onder de representatieve verenigingen;

  24. één vertegenwoordiger van de taxis;

  25. één vertegenwoordiger van de autokeuringsbedrijven;

  26. twee vertegenwoorgigers van het vrachtvervoer over de weg, voorgedragen door de "Conseil économique et social de Wallonie" (Sociaal-economische raad van het Waalse Gewest).

    De benoeming van de vertegenwoordigers voorgedragen door de representatieve verenigingen wordt verricht op grond van een oproep tot de kandidaten gericht aan die verenigingen, via de wegenwebsite van de Raad.

    Het uitblijven van voordrachten van vertegenwoordigers door andere entiteiten van de federale overheid dan het Waalse Gewest of het feit dat laatstgenoemden de vergaderingen van de Raad niet bijwonen tasten de werking van die Raad niet aan en beïnvloeden de geldigheid van diens daden niet.

    De leden van de Raad wijzen een Voorzitter en een Ondervoorzitter van deze Raad aan in hun midden.".

    Art. 2. Artikel 13 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :

    "Art. 13. De zetel van de Raad en zijn secretariaat zijn gevestigd in de lokalen van de instelling waarvan de vertegenwoordiger het voorzitterschap van deze Raad neemt.".

    HOOFDSTUK II. - Bepalingen inzake landbouw

    Art. 3. De bedragen van de bijdragen aan het "Fonds budgétaire de la Qualité des Produits animaux et végétaux" (Begrotingsfonds voor de Kwaliteit van de Dierlijke en Plantaardige Producten) bedoeld bij artikel 8 van het besluit van de Waalse Regering van 27 maart 2009 betreffende de coëxistentie van genetisch gemodificeerde teelten naast gangbare en biologische teelten, worden bevestigd.

    HOOFDSTUK III. - Bepalingen inzake de natuur

    Art. 4. In artikel 58sexies, § 1, van de wet van 12 juli 1973 op het natuurbehoud, ingevoegd bij het decreet van 22 januari 1998, worden de woorden "als hoofdberoep" opgeheven.

    HOOFDSTUK IV. - Bepalingen inzake toerisme en jonge kinderen

    Art. 5. In artikel 5 van het decreet van 23 maart 1995 houdende oprichting van een Gewestelijk Hulpcentrum voor gemeenten dat moet zorgen voor de opvolging en de controle op de beheersplannen van de gemeenten en provincies en dat het financiële evenwicht van de gemeenten en provincies van het Waalse Gewest moet helpen handhaven, laatst gewijzigd bij het decreet van 27 oktober 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  27. paragraaf 5 wordt aangevuld met een lid luidend als volgt:

    "Het Centrum wordt er eveneens toe gemachtigd om de financiering van voorzieningen inzake Sociaal toerisme zoals bepaald bij Boek III van het Waalse Wetboek voor Toerisme te verzekeren.";

  28. artikel 13 wordt aangevuld met een paragraaf 13 luidend als volgt:

    " § 13. Met instemming en onder de voorwaarden van de Regering, is het Gewestelijk Hulpcentrum voor gemeenten ertoe gemachtigd om, ten gunste van de inrichtende machten van de voorzieningen inzake kinderopvang, de uitbetaling te verzekeren van de investeringen die in aanmerking zijn gekomen voor de toekenning door de Regering van een subsidie".

    HOOFDSTUK V. - Bepalingen inzake luchthavens

    Art. 6. In artikel 5bis, § 4, tweede lid, van het decreet van 23 juni 1994 betreffende de oprichting en de uitbating van de onder het Waalse Gewest ressorterende luchthavens en vliegvelden, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 2011, worden de woorden "tien werkdagen" vervangen door de woorden "twintig werkdagen".

    HOOFDSTUK VI. - Wijzigingen in de wet van 22 januari 1945 betreffende de economische reglementering en de prijzen

    Art. 7. In artikel 2, § 4, van de wet van 22 januari 1945 betreffende de economische reglementering en de prijzen, laatst gewijzigd bij de wet van 30 december 1988, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  29. de woorden "met uitzondering van de vaststelling van de prijzen in de inrichtingen voor de huisvesting van bejaarde personen" ingevoegd tussen de woorden "in dit artikel," en de woorden "raadpleegt de Minister";

  30. het paragraaf wordt aangevuld met een lid, luidend als volgt:

    "In afwijking van lid 4, voor de vaststelling van de prijzen met betrekking tot waterdistributie en sanering, raadpleegt de Minister van Economie allereerst het Comité voor Watercontrole, ingesteld bij artikel D-4 van het Waalse Waterwetboek en waarvan het statuut bij de artikelen R-16 en volgende van bedoeld Wetboek wordt bepaald.".

    HOOFDSTUK VII. - Bepalingen betreffende het "Agence wallonne à l'exportation" (Waals Agentschap voor Uitvoer)

    Art. 8. In artikel 4, § 2, van het decreet van 2 april 1998 tot oprichting van het "Agence wallonne à l'exportation et aux investissements étrangers" (Waals Agentschap voor Uitvoer en Buitenlandse Investeringen), gewijzigd bij het decreet van 1 april 2004, worden de woorden ", de adjunct-administrateur-generaal" ingevoegd tussen de woorden "de administrateur-generaal" en de woorden "en de directeurs-generaal".

    Art. 9. In artikel 7, § 3, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 1 april 2004, worden de woorden "de adjunct-administrateur-generaal" ingevoegd tussen de woorden "de voorzitter van de raad," en de woorden "beide directeurs-generaal".

    Art. 10. Artikel 11 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 3 december 2015, wordt vervangen als volgt:

    "Art. 11. Het Agentschap wordt geleid door een administrateur-generaal van rang A2 bijgestaan door een adjunct-administrateur-generaal van rang A2 en door twee directeurs-generaal van Rang A3.

    De administrateur-generaal en de adjunct-administrateur-generaal worden voor een mandaat door de Regering benoemd onder de voorwaarden bepaald in Boek II van het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 houdende de Waalse ambtenarencode.

    De directeurs-generaal worden door verhoging in graad bevorderd onder de voorwaarden vastgesteld bij titel III, Boek II van het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 houdende de Waalse Ambtenarencode.

    De Regering bepaalt welke bevoegdheden aan de leidend ambtenaren worden toegekend, onverminderd de aan de raad van bestuur voorbehouden bevoegdheden. ».

    Art. 11. Artikel 12, tweede lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 1 april 2004, worden de woorden "wordt hij vervangen door de directeurs-generaal" vervangen door de woorden "wordt hij vervangen door de adjunct-administrateur-generaal en de directeurs-generaal".

    Art. 12. In artikel 22bis, eerste lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 1 april 2004, worden de woorden "de adjunct-administrateur-generaal" ingevoegd tussen de woorden "de administrateur-generaal," en de woorden "de directeur-generaal belast met de buitenlandse investeringen".

    HOOFDSTUK VIII. - Wijziging in het decreet van 14 december 2006 betreffende de erkenning en de subsidiëring van de "Initiatives de développement de l'emploi dans le secteur des services de proximité à finalité sociale" (Initiatieven tot ontwikkeling van de werkgelegenheid in de sector van de buurtdiensten met een maatschappelijk doel), afgekort : "I.D.E.S.S."

    Art. 13. In artikel 2 van het decreet van 14 december 2006 betreffende de erkenning en de subsidiëring van de "Initiatives de développement de l'emploi dans le secteur des services de proximité à finalité sociale" (Initiatieven tot ontwikkeling van de werkgelegenheid in de sector van de buurtdiensten met een maatschappelijk doel), afgekort : "I.D.E.S.S.", gewijzigd bij het decreet van 10 december 2009, wordt een lid ingevoegd tussen de leden 2 en 3, luidend als volgt:

    "Voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT