12 JULI 2013. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik U ter ondertekening voorleg, heeft als doel het verplicht stellen van het ingeven van de aanvraag tot inschrijving door elektronische overdracht (WebDIV) van de gegevens aan de dienst « DIV » van het Directoraat-generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer telkens de mogelijkheid bestaat.

Momenteel worden reeds meer dan 75 % van de gewone inschrijvingen gerealiseerd door middel van WebDIV; bepaalde klanten blijven echter onnodig zich aanbieden bij een kantoor van de DIV of de aanvraag tot inschrijving per briefwisseling indienen. Nochtans dienen ook zij, gelet op het feit dat elk voertuig dient verzekerd te zijn alvorens het kan worden ingeschreven, zich voorafgaandelijk te wenden tot hun verzekeraar vooraleer zij hun aanvraag tot inschrijving kunnen indienen. De aanvraag via WebDIV vereist geen enkele handeling van hun kant, noch een internetverbinding aangezien het de verzekeraar is die de aanvraag uitvoert. De aanvrager wordt eenvoudigweg door zijn verzekeraar ingelicht van het feit dat dit voortaan de standaard procedure is.

Teneinde tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State, zoals gesteld in haar advies van 11 februari 2013, wordt er dan ook uitdrukkelijk bepaald dat deze verplichting uitsluitend betrekking heeft op de verzekeringssector.

Op die manier wordt de inschrijving via WebDIV de algemene regel hetgeen de DIV toelaat de behandelingstermijnen aanzienlijk in te korten van de andere aanvragen die momenteel nog niet realiseerbaar zijn via WebDIV (commerciële platen, transitplaten, e.a.)

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Binnenlandse Zaken,

Mevr. J. MILQUET

De Staatssecretaris voor Mobiliteit,

M. WATHELET

ADVIES 52.753/4 VAN 11 FEBRUARI 2013 VAN DE RAAD VAN STATE, AFDELING WETGEVING, OVER EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT 'TOT WIJZIGING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20 JULI 2001 BETREFFENDE DE INSCHRIJVING VAN VOERTUIGEN'

Op 17 januari 2013 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit 'tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen'.

Het ontwerp is door de vierde kamer...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT