2 FEBRUARI 2012. - Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot vaststelling van het administratief statuut en het geldelijk statuut van het personeel van de externe loopbaan van 'Wallonie-Bruxelles International'

De Regering van de Franse Gemeenschap,

Gelet op het samenwerkingsakkoord tussen de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot oprichting van een gemeenschappelijke entiteit voor de internationale betrekkingen "Wallonie-Bruxelles", gesloten op 20 maart 2008, inzonderheid op artikel 4;

Gelet op het decreet van 8 mei 2008 houdende instemming met het samenwerkingsakkoord tussen de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot oprichting van een gemeenschappelijke entiteit voor de internationale betrekkingen "Wallonie-Bruxelles", gesloten op 20 maart 2008;

Gelet op de adviezen van de Inspectie van Financiën, gegeven op 24 april 2007, 31 oktober 2007 en 8 november 2007;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Ambtenarenzaken van 23 november 2007;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting van 22 november 2007;

Gelet op het protocol nr. 362 van het onderhandelingscomité van sector XVII, gesloten op 17 januari 2008;

Op de voordracht van de Minister-President en de Minister van Kind, Onderzoek en Ambtenarenzaken,

Besluit :

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit is toepasselijk op de personeelsleden van de externe loopbaan van "Wallonie-Bruxelles-International", hierna de instelling genoemd. Ieder personeelslid van de externe loopbaan van de instelling vertegenwoordigt de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest.

Art. 2. De hoedanigheid van personeelslid van de externe loopbaan van de instelling wordt toegekend aan :

- elk personeelslid dat in die loopbaan in vast verband tewerkgesteld is;

- de personen die met toepassing van artikel 8 van dit besluit aangewezen worden;

- de contractuele personeelsleden die vóór de inwerkingtreding van dit besluit werden aangeworven en die in die loopbaan werden tewerkgesteld.

Art. 3. In het activiteitenverslag van de instelling wordt elk jaar een organogram van de delegaties en bureaus gepubliceerd, met vermelding van hun structuren en de namen van de personeelsleden.

Art. 4. De volgende bepalingen van het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van 5 december 2008 tot vaststelling van het administratief statuut en het geldelijk statuut van het personeel van "Wallonie-Bruxelles International" zijn toepasselijk op de statutaire personeelsleden van de externe loopbaan :

- Boek I, Titel I. : "Hoedanigheid van ambtenaar, rechten en plichten";

- Boek I, Titel II : "Algemene bepalingen";

- Boek I, Titel III : "Werving en loopbaan";

- Boek I, Titel IV : "Werving en loopbaan van de gehandicapte personen";

- Boek I, Titel VII : "Onverenigbaarheden";

- Boek I, Titel VIII : "Evaluatie";

- Boek I, Titel IX, Hoofdstuk II : "Directiecomité;

- Boek I, Titel X : "Tuchtregeling";

- Boek I, Titel XI : "Raad van beroep";

- Boek I, Titel XII : "Schorsing in het belang van de dienst";

- Boek I, Titel XIII : "Standen en administratieve anciënniteit";

- Boek I, Titel XIV : "Verlies van de hoedanigheid van ambtenaar en ambtsneerlegging";

- Boek I, Titel XV : "Geldelijk statuut";

- Boek III : "Verloven en andere afwezigheden van de ambtenaren".

HOOFDSTUK II. - Bijzondere bepalingen van de externe loopbaan betreffende het administratief statuut voor het personeel van de externe loopbaan

Afdeling 1. - Titels en ambten

Art. 5. § 1. Onder "diplomatieke post" wordt verstaan : de diplomatieke vertegenwoordiging van de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest, zowel in België als in het buitenland, waarvoor de algemeen afgevaardigde, de afgevaardigde of de adviseur wordt aangewezen.

§ 2. Als de personeelsleden van de externe loopbaan in actieve dienst zijn in een diplomatieke post, voeren ze de titel van het ambt dat ze uitoefenen, dit is afgevaardigde, algemeen afgevaardigde of adviseur.

In het hoofdbestuur voeren de personeelsleden van de externe loopbaan de titel van het ambt dat ze daar uitoefenen.

§ 3. Binnen de externe loopbaan bestaan er drie graden, zoals die bepaald zijn in artikel 9, § 1. Een weddeschaal wordt toegekend aan iedere titularis van een graad overeenkomstig de overeenstemming bepaald in artikel 18.

Afdeling 2. - Plichten

Art. 6. De personeelsleden van de externe loopbaan moeten de ambten uitoefenen die hun ofwel in het buitenland, ofwel in België, ofwel in het hoofdbestuur worden toegewezen. Ze moeten de plichten in verband met de uitoefening van hun ambt nakomen met de permanente behartiging van de belangen van de Regeringen, en dit, inzonderheid overeenkomstig het opdrachtenblad bedoeld in artikel 13 van dit besluit. Bij de uitoefening van hun opdracht, zullen de personeelsleden van de externe loopbaan ervoor zorgen dat de betrekkingen met andere Staten niet in het gedrang komen en de geldende samenwerkingsakkoorden in acht worden genomen.

Afdeling 3. - Werving

Art. 7. § 1. De bepalingen bedoeld in titel III "Werving en loopbaan" van het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap en van het besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van het administratief statuut en het geldelijk statuut van het personeel van " Wallonie-Bruxelles International " zijn van toepassing bij gebrek aan specifieke regels die door dit besluit worden vastgesteld.

§ 2. Tot ambtenaren van de externe loopbaan kunnen worden benoemd, de personen die geslaagd zijn voor een diplomatiek vergelijkend wervingsexamen dat voor de instelling door SELOR wordt georganiseerd en die een stage van één jaar binnen W.B.I. met succes hebben gevolgd, met ten minste één verblijf in een diplomatieke post.

Afdeling 4. - Werving voor een speciale opdracht

Art. 8. § 1. Wegens specifieke omstandigheden in verband met een politieke en/of geopolitieke toestand of wegens bijzondere omstandigheden in verband met de post of wegens het strategische belang van de post ten opzichte van het regeringsbeleid, kunnen de Waalse Regering en de Regering van de Franse Gemeenschap, bij in Raad overlegde besluiten die behoorlijk met redenen omkleed zijn, een beperkt aantal van vier hoge vertegenwoordigers die niet behoren tot de externe loopbaan aanwijzen, om, tot de volgende diplomatieke beweging, één of meer posten te bekleden die voor een dienstaanwijzing open zijn of om een bijzondere opdracht in het buitenland uit te oefenen.

De Regeringen leggen het directiecomité van W.B.I., vóór de dienstaanwijzing, de lijst van de posten om advies voor die in aanmerking komen voor een bijzondere opdracht alsook de omstandigheden tot staving van die keuzen.

Het directiecomité van W.B.I. brengt de Regeringen een advies binnen een termijn van één maand uit.

§ 2. Die hoge vertegenwoordigers voeren de titel van afgevaardigde in het kader van hun opdracht.

Die specifieke opdracht wordt uitgeoefend in het kader van een arbeidsovereenkomst en de personen die tot hoge vertegenwoordiger worden aangewezen, kunnen dat ambt niet boven de leeftijd van vijfenzestig jaar bekleden. Ze geeft geen recht op een benoeming in vast verband in het ambt dat ze toekent. Vóór het einde van de opdracht, en, hoe dan ook, uiterlijk vóór de volgende diplomatieke beweging, wordt er een einde gemaakt aan de overeenkomst.

Binnen de zes maanden volgend op hun aanwijzing, stellen de hoge vertegenwoordigers, samen met de Minister bevoegd voor de internationale betrekkingen en de administrateur-generaal van W.B.I., hun visie alsook hun opdrachtenblad aan het Parlement van de Franse Gemeenschap voor.

§ 3. De artikelen 13 tot 15 en 17 en volgende van dit besluit zijn toepasselijk op de hoge vertegenwoordigers.

Afdeling 5. - Loopbaan

Art. 9. § 1. Binnen de externe loopban zijn er drie graden : attaché, eerste attaché en directeur. De bevordering van een ambtenaar naar een hogere rang geschiedt door verhoging in graad.

§ 2. De bevordering door verhoging in graad is de benoeming in een onmiddellijk hogere graad van hetzelfde niveau als dat waartoe de ambtenaar behoort.

Afdeling 6. - Diplomatieke beweging en aanwijzingsvoorwaarden

Art. 10. § 1. Onder diplomatieke beweging wordt verstaan, de periodieke verandering van dienstaanwijzing van de personeelsleden van de externe loopbaan. Ze geschiedt om de vijf jaar. De beweging houdt de tijdelijke dienstaanwijzing naar het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT