20 MEI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 11 februari 2022 tot vaststelling van de regels voor de subsidiëring van jeugdverblijven, hostels, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20, gewijzigd bij de bijzondere wet van 16 juli 1993;

- het decreet van 11 februari 2022 tot vaststelling van de regels voor de subsidiëring van jeugdverblijven, hostels, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme, artikel 2, 2°, 4 tot en met 14 en artikel 18;

- het decreet van 29 maart 2019 houdende de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën, artikel 75.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 7 maart 2022.

- De Vlaamse Jeugdraad heeft advies gegeven op 30 maart 2022.

- De Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media heeft advies gegeven op 1 april 2022.

- De Raad van State heeft advies 71.358/3 gegeven op 9 mei 2022, met toepassing van artikel 84, § 3, eerste lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Juridisch kader

Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:

- de ordonnantie van 8 mei 2014 betreffende het toeristische logies;

- het decreet van 5 februari 2016 houdende het toeristische logies;

- het besluit van de Vlaamse Regering van 17 maart 2017 tot uitvoering van het decreet van 5 februari 2016 houdende het toeristische logies;

- het Besluit Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 17 mei 2019.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Brussel, Jeugd en Media.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. administratie: de bevoegde dienst zoals vermeld in artikel 2, 2° van het decreet van 11 februari 2022 en zoals aangewezen in artikel 2 van dit besluit;

  2. decreet van 11 februari 2022: het decreet van 11 februari 2022 tot vaststelling van de regels voor de subsidiëring van jeugdverblijven, hostels, ondersteuningsstructuren en de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme;

  3. domein: een site die bestaat uit verschillende aaneensluitende erkende jeugdverblijven of hostels die gemeenschappelijk beheerd worden door dezelfde rechtspersoon;

  4. ondersteuningsstructuren: de ondersteuningsstructuren, vermeld in artikel 7 van het decreet van 11 februari 2022;

  5. subsidieperiode: periode van vier opeenvolgende jaren waarvoor een subsidie wordt toegekend;

  6. vierjarige beleidsperiode: periode van vier opeenvolgende jaren waarvoor een subsidie wordt toegekend op basis van een voorafgaandelijke beleidsnota.

    Art. 2. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media wordt aangewezen als de bevoegde dienst, vermeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 11 februari 2022.

    In het eerste lid wordt verstaan onder Departement Cultuur, Jeugd en Media: het departement, vermeld in artikel 24, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie.

    HOOFDSTUK 2. - ADJ en de ondersteuningsstructuren

    Afdeling 1. - ADJ

    Art. 3. § 1. De vierjaarlijkse beleidsnota, vermeld in artikel 6, eerste lid, 2°, van het decreet van 11 februari 2022, wordt ingediend bij de administratie uiterlijk op 1 april van het jaar dat voorafgaat aan de vierjarige beleidsperiode.

    De beleidsnota wordt aangeleverd op basis van een model dat de administratie ter beschikking stelt. Ze wordt ingediend via een digitaal platform dat de administratie ter beschikking stelt.

    De administratie kan uiterlijk op 30 april van het jaar dat voorafgaat aan de vierjarige beleidsperiode, bijkomende inlichtingen vragen over de ingediende vierjaarlijkse beleidsnota. ADJ beschikt over veertien dagen te rekenen vanaf het verzoek om bijkomende inlichtingen om die extra inlichtingen te bezorgen aan de administratie.

    De administratie bezorgt uiterlijk op 15 juni een subsidieadvies aan de Vlaamse Regering. In het advies wordt in voorkomend geval gemotiveerd waarom de administratie niet of maar gedeeltelijk het standpunt van ADJ bijtreedt. Uiterlijk op 15 juli van het jaar dat voorafgaat aan de vierjarige beleidsperiode, deelt de Vlaamse Regering haar beslissing mee aan ADJ.

    § 2. Als de Vlaamse Regering niet tijdig een beslissing meedeelt als vermeld in paragraaf 1, vierde lid, wordt in het eerste jaar van de vierjarige beleidsperiode aan ADJ ten minste hetzelfde subsidiebedrag toegekend als in het jaar voor de aanvang van de vierjarige beleidsperiode, op voorwaarde dat er voldoende begrotingskredieten beschikbaar zijn.

    Art. 4. Ter uitvoering van artikel 6, eerste lid, 1°, van het decreet van 11 februari 2022 en vóór de ondertekening van de subsidieovereenkomst, vermeld in artikel 10 van het voormelde decreet, wordt de vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering in ADJ herzien bij het sluiten van elke vierjaarlijkse subsidieovereenkomst.

    Afdeling 2. - Ondersteuningsstructuren

    Art. 5. § 1. De vierjaarlijkse beleidsnota, vermeld in artikel 8 van het decreet van 11 februari 2022, wordt ingediend bij de administratie uiterlijk op 1 april van het jaar dat voorafgaat aan de vierjarige beleidsperiode.

    De beleidsnota wordt aangeleverd op basis van een model dat de administratie ter beschikking stelt. Ze wordt ingediend via een digitaal platform dat de administratie ter beschikking stelt.

    De administratie kan uiterlijk op 30 april van het jaar dat voorafgaat aan de vierjarige beleidsperiode, bijkomende inlichtingen vragen aan de ondersteuningsstructuren over de ingediende vierjaarlijkse beleidsnota. De ondersteuningsstructuren beschikken over veertien dagen te rekenen vanaf het verzoek om bijkomende inlichtingen, om die extra inlichtingen te bezorgen aan de administratie.

    De administratie bezorgt uiterlijk op 15 juni een subsidieadvies aan de Vlaamse Regering. In het advies wordt in voorkomend geval gemotiveerd waarom de administratie niet of maar gedeeltelijk het standpunt van de ondersteuningsstructuren bijtreedt. Uiterlijk op 15 juli van het jaar dat voorafgaat aan de vierjarige beleidsperiode, deelt de Vlaamse Regering haar beslissing mee aan de ondersteuningsstructuren.

    § 2. Als de Vlaamse Regering niet tijdig beslist als vermeld in paragraaf 1, vierde lid, wordt in het eerste jaar van de vierjarige beleidsperiode aan de ondersteuningsstructuren ten minste hetzelfde subsidiebedrag toegekend als in het jaar voor de aanvang van de vierjarige beleidsperiode, op voorwaarde dat er voldoende begrotingskredieten beschikbaar zijn.

    Afdeling 3. - De subsidie voor ADJ en de ondersteuningsstructuren

    Art. 6. De subsidieovereenkomsten met ADJ en de ondersteuningsstructuren, vermeld in artikel 10 van het decreet van 11 februari 2022, worden uiterlijk gesloten op 1 januari van het eerste jaar van de vierjarige beleidsperiode.

    Art. 7. § 1. Ter uitvoering van artikel 10, derde lid, van het decreet van 11 februari 2022 dienen ADJ en de ondersteuningsstructuren tweejaarlijks een voortgangsrapport en een financieel verslag in bij de administratie. Het tweejaarlijkse voortgangsrapport en het financiële verslag worden aangeleverd op basis van een model dat de administratie ter beschikking stelt. Ze worden ingediend via een digitaal platform dat de administratie ter beschikking stelt.

    Aan de hand van het tweejaarlijkse voortgangsrapport, vermeld in het eerste lid, toont ADJ aan dat deze nog altijd voldoet aan de verschillende subsidievoorwaarden vermeld in artikel 3 en 6 van het decreet van 11 februari 2022, en tonen de ondersteuningsstructuren aan dat ze nog altijd voldoen aan de verschillende subsidievoorwaarden, vermeld in artikel 3 en 8 van het decreet van 11 februari 2022. In dat tweejaarlijkse voortgangsrapport geven ze ook de stand van zaken van de uitvoering van de subsidieovereenkomst aan, per strategische en per operationele doelstelling.

    In het tweejaarlijkse voortgangsrapport, vermeld in het eerste lid, over de eerste twee jaar van de vierjarige beleidsperiode kunnen ADJ en de ondersteuningsstructuren in samenspraak met de administratie een tussentijdse bijsturing van de subsidieovereenkomst aanvragen, zolang dat binnen de oorspronkelijke doelstellingen van die subsidieovereenkomst past.

    Bij het financiële verslag, vermeld in het eerste lid, wordt het verslag van een bedrijfsrevisor gevoegd. Die bedrijfsrevisor is lid van het Instituut der Bedrijfsrevisoren of is een externe accountant. Het financiële verslag heeft betrekking op de volledige werking...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT