20 DECEMBER 2020. - Koninklijk besluit inzake de verhoging van het maximumpensioen in het kader van het minimumrecht per loopbaanjaar

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, heeft als doel te voorzien in vier opeenvolgende verhogingen van het maximum pensioenbedrag dat in het kader van het minimumrecht per loopbaanjaar in de pensioenregeling voor werknemers kan toegekend worden.

Het voorliggend ontwerp voorziet in verhoogde basisbedragen inzake het maximum pensioenbedrag (alleenstaande en gezin) dat in het kader van het minimumrecht per loopbaanjaar in de pensioenregeling voor werknemers kan toegekend worden en dit in uitvoering van het artikel 8, § 10, 1° van het koninklijk besluit van 23 december 1996 tot uitvoering van de artikelen 15, 16 en 17 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels.

Deze verhogingen zullen op 1 januari 2021, 1 januari 2022, 1 januari 2023 en 1 januari 2024 worden doorgevoerd zodat dit bedrag uiteindelijk verhoogd wordt met 9,86% ten opzichte van 2020.

Deze verhogingen zijn van toepassing op de pensioenen die daadwerkelijk en voor de eerste maal ten vroegste ingaan op 1 januari 2021. Wanneer het een overlevingspensioen betreft, is het in aanmerking te nemen ingangsjaar het jaar tijdens welk het rustpensioen van de overleden echtgenoot daadwerkelijk en voor de eerste maal is ingegaan wanneer deze op het ogenblik van zijn overlijden dit pensioen genoot.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een beperking, Armoedebestrijding en Beliris,

K. LALIEUX

RAAD VAN STATE,

afdeling Wetgeving

Advies 68.281/1 van 10 december 2020 over een ontwerp van koninklijk besluit 'inzake de verhoging van het maximumpensioen in het kader van het minimumrecht per loopbaanjaar'

Op 12 november 2020 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Pensioenen verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit 'inzake de verhoging van het maximumpensioen in het kader van het minimumrecht per loopbaanjaar'.

Het ontwerp is door de eerste kamer onderzocht op 3 december 2020. De kamer was samengesteld uit Marnix VAN DAMME, kamervoorzitter, Wilfried VAN VAERENBERGH en Chantal BAMPS, staatsraden, Michel TISON en Johan PUT, assessoren, en Wim GEURTS, griffier.

Het verslag is uitgebracht...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT