2 NOVEMBER 2017. - Koninklijk besluit tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de voordelen van alle aard voor het persoonlijk gebruik van een kosteloos ter beschikking gestelde PC, tablet, internetaansluiting, mobiele telefoon of vast of mobiel telefoonabonnement (1)

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat ter ondertekening aan Uwe Majesteit wordt voorgelegd, strekt ertoe de forfaitaire bepaling van de voordelen van alle aard voor het persoonlijk gebruik van een kosteloos ter beschikking gestelde PC, tablet, internetaansluiting of mobiele telefoon te moderniseren.

Enerzijds voorziet het besluit in nieuwe gevallen die niet voorkomen in de momenteel van kracht zijnde regelgeving, zoals het gebruik van een tablet of een mobiele telefoon.

Anderzijds worden de van toepassing zijnde bedragen herzien om beter tegemoet te komen aan de vermindering van de kosten voor deze technologie.

Het voordeel dat voortvloeit uit een door de werkgever kosteloos ter beschikking gestelde PC wordt voortaan gewaardeerd op 72 euro per jaar in plaats van de huidige 180 euro. Hetzelfde bedrag is van toepassing voor de kosteloze ter beschikking stelling van een laptop.

De ter beschikking stelling van een gratis tablet of mobiele telefoon wordt vastgesteld op 36 euro per jaar.

Deze twee forfaitaire bedragen (72 en 36 euro) zijn van toepassing per ter beschikking gesteld toestel en moeten opgeteld worden in voorkomend geval.

Het bedrag van de door de werkgever kosteloos ter beschikking gestelde internetverbinding blijft behouden op 60 euro per jaar en wordt uitgebreid ingeval van een mobiele internetverbinding. Dit bedrag is vaststaand en dus onafhankelijk van het aantal toestellen dat gebruik kan maken van de verbinding.

Tenslotte maakt het kosteloos ter beschikking gestelde telefoonabonnement voor vaste of mobiele telefonie deel uit van een nieuwe forfaitaire waardering, vastgesteld op 48 euro per jaar.

Om tegemoet te komen aan het advies van de Raad van State (advies nr. 62.168/3 van 18 oktober 2017), wordt verduidelijkt dat de voordelen betrekking hebben op de ter beschikking stelling van toestellen die in de loop der jaren fors in prijs zijn gedaald: zo zijn de prijzen van pc's, laptops en vooral van gsm's en smartphones sterk gedaald ten aanzien van vroeger, mede dank zij de technische evolutie en de toenemende concurrentie. Zo zijn de prijzen van Pc's en laptops met meer dan de helft gedaald zodat een daling van het overeenkomstige voordeel van alle aard met 60 pct. of m.a.w. van 180 euro naar 72 euro meer dan redelijk en billijk is. Het belastbaar voordeel voor een tablet of een mobiele telefoon, wat vooralsnog niet bestaat, wordt geraamd op de helft van dat van een volwaardige pc of laptop en bedraagt derhalve 36 euro.

Het belastbaar voordeel voor de gratis ter beschikkingstelling van internet wordt behouden op 60 euro en wordt aangevuld met iets lager belastbaar voordeel voor een telefoonabonnement, ongeacht of het vaste dan wel mobiele telefonie betreft.

De nieuwe regels aangaande de forfaitaire bepaling van deze voordelen treden in werking op 1 januari 2018 om een retroactief effect betreffende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT