2 MEI 2023. - Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 25 augustus 2016 betreffende de uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de voorschriften voor fruitgewassen, de specifieke voorschriften waaraan leveranciers moeten voldoen, en de nadere voorschriften voor officiële inspecties en het ministerieel besluit van 23 februari 2018 tot vaststelling van de schema's met de voorwaarden waaraan teeltmateriaal van siergewassen moet voldoen, van de voorschriften voor het door de leverancier op te maken etiket of ander document en van de aanvullende uitvoeringsbepalingen voor de door de leverancier bij te houden lijsten van siergewassen

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 4, 2°, b);

- het besluit van de Vlaamse Regering van 22 januari 2010 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt, artikel 4 en 13, § 3;

- het besluit van de Vlaamse Regering van 26 januari 2018 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen, artikel 10, § 5.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 2 februari 2023.

- Het overleg tussen de gewestregeringen en de federale overheid heeft advies gegeven op 16 februari 2023, bekrachtigd door de Interministeriële Conferentie voor het Landbouwbeleid op 16 maart 2023.

- Er is op 16 maart 2023 bij de Raad van State een aanvraag ingediend voor een advies binnen dertig dagen, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. Het advies is niet meegedeeld binnen die termijn. Daarom wordt artikel 84, § 4, tweede lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, toegepast.

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, INNOVATIE, WERK, SOCIALE ECONOMIE EN LANDBOUW BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de omzetting van uitvoeringsrichtlijn (EU) 2022/2438 van de Commissie van 12 december 2022 tot wijziging van Richtlijn 93/49/EEG en Uitvoeringsrichtlijn 2014/98/EU wat betreft door de EU gereguleerde niet-quarantaineorganismen op teeltmateriaal van siergewassen, teeltmateriaal van fruitgewassen en fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het ministerieel besluit van 23 februari 2018 tot vaststelling van de schema's met de voorwaarden waaraan teeltmateriaal van siergewassen moet voldoen, van de voorschriften voor het door de leverancier op te maken etiket of ander document en van de aanvullende uitvoeringsbepalingen voor de door de leverancier bij te houden lijsten van siergewassen

Art. 2. In de bijlage bij het ministerieel besluit van 23 februari 2018 tot vaststelling van de schema's met de voorwaarden waaraan teeltmateriaal van siergewassen moet voldoen, van de voorschriften voor het door de leverancier op te maken etiket of ander document en van de aanvullende uitvoeringsbepalingen voor de door de leverancier bij te houden lijsten van siergewassen, vervangen bij het ministerieel besluit van 23 juli 2020, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. tussen de rij

    Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al. [ERWIAM] Teeltmateriaal van siergewassen, met uitzondering van zadenAmelanchier Medik., Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Medik., Crataegus Tourn. ex L., Cydonia Mill., Eriobtrya Lindl., Malus Mill., Mespilus Bosc ex Spach, Photinia davidiana Decne., Pyracantha M. Roem., Pyrus L., Sorbus L. 0 %

    en de rij

    Pseudomonas syringae pv persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie [PSDMPE] Teeltmateriaal van siergewassen, met uitzondering van zadenPrunus persica (L.) Batsch, Prunus salicina Lindl. 0 %

    wordt de volgende rij ingevoegd:

    "Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto [PSDMAK] Voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zadenActinidia Lindl. 0 %"

  2. tussen de rij

    Lecanosticta acicola (von Thümen) Sydow [SCIRAC] Teeltmateriaal van siergewassen, met uitzondering van zadenPinus L. 0 %

    en de rij

    Plasmopara halstedii (Farlow) Berlese & de Toni [PLASHA] ZadenHelianthus annuus L. 0 %

    wordt de volgende rij ingevoegd:

    "Phytophthora ramorum (EU-isolaten) Werres, De Cock & Mann in 't Veld [PHYTRA] Voor opplant bestemde planten, met uitzondering van pollen en zadenCamellia L., Castanea sativa Mill., Fraxinus excelsior L., Larix decidua Mill., Larix kaempferi (Lamb.) Carrière, Larix x eurolepis A. Henry, Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco, Quercus cerris L., Quercus ilex L., Quercus rubra L., Rhododendron L. met uitzondering van R. simsii L., Viburnum L. 0 %"

    ".

    HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het ministerieel besluit van 25 augustus 2016 betreffende de uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de voorschriften voor fruitgewassen, de specifieke voorschriften waaraan leveranciers moeten voldoen, en de nadere voorschriften voor officiële inspecties

    Art. 3. In artikel 12 van het ministerieel besluit van 25 augustus 2016 betreffende de uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de voorschriften voor fruitgewassen, de specifieke voorschriften waaraan leveranciers moeten voldoen, en de nadere voorschriften voor officiële inspecties, vervangen bij het ministerieel besluit van 23 juli 2020, wordt paragraaf 5 vervangen door wat volgt:

    " § 5. Paragraaf 1 is niet van toepassing op:

  3. prebasismoederplanten en prebasismateriaal tijdens cryobewaring;

  4. prebasismateriaal, als dat materiaal is geproduceerd in gebieden waarvan bekend is of is vastgesteld dat ze vrij zijn van de plaagorganismen in kwestie conform de internationale normen in kwestie voor fytosanitaire maatregelen (Requirements for the establishment of pest free areas. ISPM nr. 4 (1995), Rome, IPPC, FAO 2017).".

    Art. 4. In artikel 18 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 23 juli 2020, wordt paragraaf 5 vervangen door wat volgt:

    " § 5. Paragraaf 1 is niet van toepassing op:

  5. basismoederplanten en basismateriaal tijdens cryobewaring;

  6. basismateriaal, als dat materiaal is geproduceerd in gebieden waarvan bekend is of is vastgesteld dat ze vrij zijn van de plaagorganismen in kwestie conform de internationale normen in kwestie voor fytosanitaire maatregelen (Requirements for the establishment of pest free areas. ISPM nr. 4 (1995), Rome, IPPC, FAO 2017).".

    Art. 5. In artikel 23 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 23 juli 2020, wordt paragraaf 5 vervangen door wat volgt:

    " § 5. Paragraaf 1 is niet van toepassing op:

  7. gecertificeerde moederplanten en gecertificeerd materiaal tijdens cryobewaring;

  8. gecertificeerd materiaal, als dat materiaal is geproduceerd in gebieden waarvan bekend is of is vastgesteld dat ze vrij zijn van de plaagorganismen in kwestie conform de internationale normen in kwestie voor fytosanitaire maatregelen (Requirements for the establishment of pest free areas. ISPM nr. 4 (1995), Rome, IPPC, FAO 2017).".

    Art. 6. In artikel 28 van hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 23 juli 2020, wordt paragraaf 2 vervangen door wat volgt:

    " § 2. Paragraaf 1 is niet van toepassing op:

  9. CAC-materiaal tijdens cryobewaring;

  10. CAC-materiaal, als dat materiaal is geproduceerd in gebieden waarvan bekend is of is vastgesteld dat ze vrij zijn van de plaagorganismen in kwestie conform de internationale normen in kwestie voor...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT