2 MEI 2019. - Decreet tot wijziging van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn in het kader van de vrijwillige samenvoeging van gemeenten en betreffende de installatie van de raden voor maatschappelijk welzijn (1)

Het Waalse Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

Artikel 1. Dit decreet regelt een in artikel 128 van de Grondwet bedoelde aangelegenheid, overeenkomstig artikel 138 ervan.

Art. 2. In artikel 15 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, wordt paragraaf 2 vervangen door wat volgt:

" § 2. Het mandaat van de leden van de Raad voor maatschappelijk welzijn begint te lopen op de dag van hun eedaflegging.

De installatievergadering vindt plaats op dezelfde dag als de installatievergadering van de gemeenteraad na afloop van de verkiezing van rechtswege bedoeld in artikel 12.".

Art. 3. In dezelfde wet, wordt een hoofdstuk XIIter ingevoegd, met als opschrift "Gevolgen van een vrijwillige samenvoeging van gemeenten ten opzichte van de OCMW's van de samengevoegde gemeenten".

Art. 4. In hoofdstuk XIIter, ingevoegd bij artikel 3, wordt een afdeling 1 ingevoegd, met het opschrift "Begripsomschrijvingen".

Art. 5. Afdeling 1, ingevoegd bij artikel 4, wordt aangevuld met een artikel 135decies, luidend als volgt:

"Art. 135decies. Voor de toepassing van dit hoofdstuk, wordt verstaan onder:

  1. samenvoegingsdecreet: het decreet op basis waarvan de gemeenten worden afgeschaft en een nieuwe gemeente wordt opgericht waarvan de grenzen worden vastgesteld;

  2. de datum van de samenvoeging: de eerste maandag van december na de verkiezingen overeenkomstig artikel L4124-1, § 1;

  3. samen te voegen gemeenten: de gemeenten die een princiepsbeslissing tot samenvoeging hebben genomen en die beslissing bij de Regering hebben ingediend;

  4. samengevoegde gemeenten: de oorspronkelijke gemeenten, bedoeld in het "decreet samenvoeging";

  5. de nieuwe gemeente: de opgerichte gemeente krachtens het "decreet samenvoeging";

  6. samen te voegen OCMW's: de openbare centra voor maatschappelijk welzijn die de samen te voegen gemeenten bedienen;

  7. samengevoegde OCMW's: de openbare centra voor maatschappelijk welzijn die de samengevoegde gemeenten bedienen;

  8. nieuw OCMW: het openbare centrum voor maatschappelijk welzijn dat de nieuwe gemeenten bedient.".

    Art. 6. In hoofdstuk XIIter, ingevoegd bij artikel 3, wordt een afdeling 2 ingevoegd, met als opschrift "Algemene bepalingen".

    Art. 7. Afdeling 2, ingevoegd bij artikel 6, wordt aangevuld met een artikel 135undecies, luidend als volgt:

    "Art. 135undecies. De samenvoeging van gemeenten heeft van rechtswege bij elke nieuwe gemeente de oprichting van een nieuw OCMW tot gevolg.

    De openbare centra voor maatschappelijk welzijn van de samengevoegde gemeenten worden opgeheven op de samenvoegingsdatum.".

    Art. 8. In dezelfde afdeling 2, wordt een artikel 135duodecies ingevoegd, luidend als volgt:

    "Art. 135duodecies. De Raden voor maatschappelijk welzijn wijzen in onderling een van de directeurs-generaal van het OCMW aan die optreedt als coördinerend directeur-generaal OCMW van de samenvoeging op ambtelijk niveau en die ook de opdrachten uitvoert die hem worden toegewezen krachtens dit hoofdstuk. De directeurs-generaal van de andere betrokken OCMW's staan hem in zijn opdrachten bij. Bij gebrek aan een overeenkomst, wordt de directeur-generaal van het OCMW met het grootste aantal inwoners aangewezen als coördinerend directeur-generaal van de samenvoeging op ambtelijk niveau.

    De Raden voor maatschappelijk welzijn wijzen in onderling overleg een van de financieel directeurs of, bij afwezigheid van een financieel directeur, een van de gewestelijke ontvangers die optreedt als coördinerend financieel directeur van de samenvoeging op ambtelijk niveau voor de coördinatie van de financiële aspecten van de samenvoeging en die ook de opdrachten uitvoert die hem worden toegewezen krachtens dit hoofdstuk. De financieel directeurs van de andere betrokken OCMW's staan hem in zijn opdrachten bij. Bij gebrek aan een overeenkomst, wordt de financieel directeur van het OCMW met het grootste aantal inwoners aangewezen als coördinerend financieel directeur van de samenvoeging op ambtelijk niveau voor de coördinatie van de financiële aspecten van de samenvoeging.".

    Art. 9. In dezelfde afdeling 2, wordt een artikel 135terdecies, ingevoegd, luidend als volgt:

    "Art. 135terdecies. § 1. De samenvoeging van gemeenten kan het voorwerp uitmaken van een beslissing van de betrokken gemeenteraden enkel nadat deze vooraf is voorgelegd aan het overlegcomité opgericht in elke samen te voegen gemeente overeenkomstig artikel 26 van deze wet.

    § 2. Zodra de gemeenteraden kennis hebben gegeven van hun gezamenlijke intentie om tot een samenvoeging met de Regering over te gaan, worden gezamenlijke vergaderingen van de beheerscomités van de betrokken openbare centra voor maatschappelijk welzijn gehouden.

    § 3. Vanaf de indiening van het gemeenschappelijke voorstel tot samenvoeging bedoeld in artikel L1153-1 van het Wetboek van Plaatselijke Democratie en Decentralisatie tot de datum van goedkeuring door het toezicht op de begroting van de nieuwe gemeente of tot de dag waarop de Regering beslist niet op het voorstel tot samenvoeging in te gaan of waarop...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT