2 JUNI 2020. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juni 2017 dat de lijst van de andere aan rapportering onderworpen rechtsgebieden en de lijst van de deelnemende rechtsgebieden vastlegt, met het oog op de toepassing van de wet van 16 december 2015 tot regeling van de mededeling van inlichtingen betreffende financiële rekeningen, door de Belgische financiële instellingen en de FOD Financiën, in het kader van een automatische uitwisseling van inlichtingen op internationaal niveau en voor belastingdoeleinden

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De internationale samenwerking op fiscaal vlak neemt voortdurend toe.

Ten einde efficiënter te strijden tegen belastingontduiking en fiscale fraude op nationaal niveau, op Europees niveau en op mondiaal niveau, werken meer en meer rechtsgebieden met elkaar samen.

Hiervoor heeft de OESO internationaal erkende gemeenschappelijke normen voor transparantie en informatie-uitwisseling ontwikkeld.

Rechtsgebieden werden uitgenodigd om de automatische uitwisseling van financiële rekeninginformatie op te nemen in hun respectievelijke nationale rechtssystemen.

In het kader van goed fiscaal bestuur maakt België deel uit van de rechtsgebieden die zich inzetten voor de implementatie van deze internationale normen voor de automatische uitwisseling van informatie.

De uitwisseling van informatie wordt noodzakelijk geacht voor de uitvoering van de taak van algemeen belang, aangezien België belang heeft bij het verkrijgen van vergelijkbare gegevens van de deelnemende rechtsgebieden.

De automatische overdracht van deze informatie naar derde rechtsgebieden in de Europese Economische Ruimte vindt effectief enkel plaats na een gunstige beoordeling door het Wereldforum inzake transparantie en informatie-uitwisseling voor fiscale doeleinden met betrekking tot veiligheids- en gegevensbeschermingsgaranties.

De wetgeving die terzake van toepassing is in België is de wet van 16 december 2015 tot regeling van de mededeling van inlichtingen betreffende financiële rekeningen, door de Belgische financiële instellingen en de FOD Financiën, in het kader van een automatische uitwisseling van inlichtingen op internationaal niveau en voor belastingdoeleinden.

Dankzij deze wetgeving kan de Belgische bevoegde autoriteit (door de federale minister die financiën onder zijn bevoegdheid heeft, of zijn gemachtigde vertegenwoordiger) inlichtingen bekomen die zij aan de buitenlandse bevoegde autoriteiten moet meedelen in het kader van de automatische uitwisseling van inlichtingen inzake financiële rekeningen.

Genoemde wetgeving is op 10 januari 2016 in werking getreden (dat is 10 dagen na de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad) voor de andere lidstaten van de Europese Unie en voor de Verenigde Staten (in het kader van het intergouvernementeel FATCA akkoord).

Wat de andere rechtsgebieden betreft, voor zover het gaat om inlichtingen die bestemd zijn voor andere aan rapportering onderworpen rechtsgebieden, bepaalt de wet dat de Koning gemachtigd is om de datum van inwerkingtreding van de wet te bepalen.

Die derde aan rapportering onderworpen rechtsgebieden zijn rechtsgebieden waarmee België een administratief akkoord gesloten heeft of die partij zijn bij de tekst van het multilateraal akkoord tussen bevoegde autoriteiten betreffende de automatische uitwisseling van inlichtingen inzake financiële rekeningen en die voorkomen in een gepubliceerde lijst.

Zodoende werd een koninklijk besluit van 14 juni 2017 tot uitvoering van de genoemde wetgeving gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 juni 2017.

Dit besluit bevat twee verschillende lijsten van aan rapportering onderworpen rechtsgebieden alsmede de lijst van deelnemende rechtsgebieden.

Artikel 1 van dit voornoemd besluit bevat de lijst van de andere aan rapportering onderworpen rechtsgebieden waarvoor de eerste uitwisselingen plaatsvinden in 2017 voor het jaar 2016. Artikel 2 bevat de lijst van de andere aan rapportering onderworpen rechtsgebieden waarvoor de eerste uitwisselingen plaatsvinden in 2018 voor het jaar 2017. Artikel 5 bevat de lijst van het geheel van de deelnemende rechtsgebieden, met inbegrip van de rechtsgebieden die geen wederkerigheid wensen wat betreft het verkrijgen van inlichtingen van de Belgische bevoegde autoriteit.

Gezien de internationale context die voortdurend wijzigt, is de Belgische belastingadministratie van oordeel dat het in dit stadium relevant is het bovengenoemde koninklijk besluit bij te werken.

Dit koninklijk besluit werd voor het eerst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 13 juni 2018, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 20 juni 2018.

Zo kon de Belgische bevoegde autoriteit de lijsten dus officieel verstrekken van de andere aan rapportering onderworpen buitenlandse rechtsgebieden, in het kader van de uitvoering van elke automatische uitwisseling van financiële inlichtingen betreffende het jaar 2017, die voor de eerste keer moeten uitgewisseld worden in 2018, en inzake de inlichtingen betreffende het jaar 2018 die voor de eerste keer moeten uitgewisseld worden in 2019.

Het is noodzakelijk dat de Belgische bevoegde autoriteit op dezelfde wijze te werk gaat voor de inlichtingen betreffende het jaar 2019 die voor de eerste keer moeten uitgewisseld worden in 2020, en inzake de inlichtingen betreffende het jaar 2020 die voor de eerste keer moeten uitgewisseld worden in 2021.

De publicatie is dringend opdat de Belgische financiële instellingen met betrekking tot de inwoners van die andere aan rapportering onderworpen rechtsgebieden kunnen voldoen aan de informatieverplichtingen die hen door voornoemde wet worden opgelegd, en binnen de voorgeschreven termijnen aan de Belgische bevoegde autoriteit de inlichtingen kunnen bezorgen die door die autoriteit moet verstrekt worden aan de bevoegde autoriteiten van die aan rapportering onderworpen derde rechtsgebieden, in het kader van de uitvoering van de automatische uitwisseling van financiële inlichtingen.

Artikel 1 van het koninklijk besluit tot wijziging van het voornoemde koninklijk besluit van 14 juni 2017 bevat de lijst van de andere aan rapportering onderworpen rechtsgebieden voor dewelke de door de wet beoogde inlichtingen voor de eerste keer meegedeeld worden in 2020 en die betrekking hebben op het jaar 2019.

Artikel 3 van het koninklijk besluit tot wijziging van het voornoemde koninklijk besluit van 14 juni 2017 legt de lijst vast van de deelnemende rechtsgebieden, dat wil zeggen alle rechtsgebieden die zich publiekelijk ertoe verbonden hebben de wereldwijde gemeenschappelijke standaard toe te passen.

De lijst van die rechtsgebieden is opgenomen op de website automatische uitwisseling van de OESO, en de Belgische administratie heeft te kennen gegeven dat zij een akkoord tot automatische uitwisseling van inlichtingen inzake de financiële rekeningen wenst te sluiten met elk van die rechtsgebieden. Dienaangaande wordt gepreciseerd dat de Verenigde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT