2 JUNI 2019. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 november 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, tot vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 juni 2013 betreffende de loonvoorwaarden in de sector van podiumtoneelvoorstellingen in het Waalse Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 21 november 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, tot vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 juni 2013 betreffende de loonvoorwaarden in de sector van podiumtoneelvoorstellingen in het Waalse Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 2 juni 2019.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 november 2018

Vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 juni 2013 betreffende de loonvoorwaarden in de sector van podiumtoneelvoorstellingen in het Waalse Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Overeenkomst geregistreerd op 11 december 2018 onder het nummer 149470/CO/304)

Artikel 1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de al dan niet gesubsidieerde ondernemingen in het Waalse of Brussels Hoofdstedelijk Gewest die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf vallen en die ingeschreven zijn op de Franse of Duitstalige taalrol bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, evenals op hun werknemers, onverminderd de bestaande bedrijfsovereenkomsten.

De werknemers bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005 betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden voor de musici (geregistreerd op 29 maart 2005 onder het nummer 74349/CO/304 en algemeen verbindend verklaard door het koninklijk besluit van 5 augustus 2006, Belgisch Staatsblad van 2 oktober 2006) en de Opéra Royal de Wallonie worden uitgesloten van het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, onverminderd de bestaande bedrijfsovereenkomsten.

Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk personeel.

Art. 2. Arbeidsbetrekkingen : beginselen

De arbeidsbetrekkingen kunnen wettelijk worden vastgelegd in het kader van twee soorten overeenkomsten, hetzij op basis van een arbeidsovereenkomst voor loontrekkende werknemer, hetzij in de hoedanigheid van zelfstandige zoals omschreven in de wet.

De werkgevers die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf vallen, geven de voorkeur aan de arbeidsbetrekkingen die worden vastgelegd op basis van een overeenkomst van loontrekkende werknemer.

Ze zullen erop toezien dat de eventuele onderaannemers of medecontractanten deze bepaling ook naleven.

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben uitsluitend betrekking op de werknemers en de werkgevers van wie de arbeidsbetrekking werd vastgelegd op basis van een arbeidsovereenkomst voor loonarbeid.

Art. 3. Soorten arbeidsovereenkomsten

De arbeidsovereenkomst voor een wel omschreven werk zal alleen worden gebruikt voor artistiek en kunsttechnisch werk.

In alle andere gevallen zijn twee soorten arbeidsovereenkomsten van toepassing : de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en de arbeidsovereenkomst van bepaalde duur.

Art. 4. Beroepengroepen en minimumbezoldigingen

Gelet op de specificiteit van de sector en het belang van verworven ervaring hebben de sociale partners deze ervaring willen waarderen.

Bedragen basisloon :

De bedragen van het basisloon zijn vastgelegd in de tabel die als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

Art. 5. Contracten van bepaalde duur - berekening van de bezoldiging

Indien de looptijd van de tewerkstelling, van datum tot datum gerekend, niet over één of meer hele maanden gaat, wordt het bedrag van het maandloon voor deze onvolledige maand(en) berekend op basis van het aantal gepresteerde werkdagen gedurende de maand of maanden van de tewerkstelling.

Art. 6. Koppeling van de lonen aan de index

In overeenstemming met de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst 4 december 2017 tot koppeling van de bezoldigingen en vergoedingen aan de afgevlakte gezondheidsindex (144378/CO/304) worden de bezoldigingen aangepast aan de afgevlakte gezondheidsindex.

Art. 7. Betaling van het loon : uitvoeringswijze

De betalingen gebeuren ten laatste op de laatste werkdag van de maand.

De werknemer ontvangt elke maand een loonstaat die de bedragen van de bezoldigingen en de verschillende inhoudingen vermeldt, in overeenstemming met de wet op de sociale documenten.

Art. 8. Uitleg over de inhoud van het individuele arbeidsovereenkomst

Er mag aan de werknemer geen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT