19 NOVEMBER 2020. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 oktober 2016, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de functie van KIOSK-verkoopsagent (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 26 oktober 2016, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de functie van KIOSK-verkoopsagent.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 19 november 2020.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y.DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest

Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 oktober 2016

Functie van KIOSK-verkoopsagent

(Overeenkomst geregistreerd op 6 juli 2017 onder het nummer 140190/CO/328.03)

Preambule

Op 27 november 2013 hebben de partijen een collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend met als titel "Collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de functie van KIOSK-verkoopsagent". Deze overeenkomst paste in het kader van de integratie en de aansluiting van de KIOSK-verkooppunten binnen de Division Sales, Marketing & Network, Departement Sales. Zo was het doel van de globale ontwikkeling van de verkoopkanalen het optimaliseren van de middelen zonder de dienstverlening aan de klant daarbij in het gedrang te brengen. De inzet was de professionalisering van het verkoopberoep waarbij evenwel de bijzondere eigenschappen van de beroepen van de BOOTIK en KIOSK behouden werden en rekening gehouden werd met de noodzaak om een heroriënteringsmogelijkheid te blijven aanbieden aan de werknemers die definitief ongeschikt waren voor de functie van bestuurder.

De partijen hadden toen ook aangegeven dat de aard van de prestaties van de KIOSK-verkoopsagenten evolueerde in de richting van een functie die voornamelijk bestond uit hoofdarbeid in de zin van artikel 3 van de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten. De werknemers die deze functie bekleedden werden dus vanaf 1 januari 2014 onderworpen aan het bediendestatuut volgens de modaliteiten in de collectieve arbeidsovereenkomst. De partijen preciseerden eveneens dat deze positionering in geen enkel geval beschouwd werd als of gelijkgesteld werd aan om het even welke promotie, positionering, herpositionering of functie-uitbreiding en dat dit gebeurde buiten om het even welke classificatie van de bediendefuncties die toen kon bestaan, aangezien de functie van KIOSK-verkoopsagent later zou opgenomen worden in het kader van de globale functieclassificatie (arbeiders en bedienden) en de daaraan verbonden bezoldigingen die zouden bepaald worden bij de voltooiing van het lopende project integrated HR (iHR).

Zo werden de artikelen 5 en 10 van de collectieve arbeidsovereenkomst die ondertekend werd op 27 november 2013, betreffende bijzondere modaliteiten met betrekking tot de loonbarema's en een jaarpremie, afgesloten voor een bepaalde duur.

Bij collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend op 16 december 2015, zijn de partijen overeengekomen om de tekst van artikel 14 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 november 2013 (tekst waarin de geldigheidsduur van de artikelen 5 en 10 van dezelfde collectieve arbeidsovereenkomst gepreciseerd werd) aan te passen, aangezien de bepaalde duur van deze artikelen verlengd werd.

Tijdens de besprekingen die geleid hadden tot de ondertekening van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2015, waren de partijen overeengekomen om het denkproces rond het statuut van de KIOSK-verkoopsagenten voort te zetten, in het kader van de globale denkoefening van de Division Sales, Marketing & Network met betrekking tot haar commerciële strategie. Net als in 2013 wordt er nog steeds een onderscheid gemaakt tussen de verkoopkanalen, en dus de bijzondere eigenschappen van de beroepen, van de KIOSKen en de BOOTIKs.

Naar aanleiding van de besprekingen en de onderhandelingen,

wordt het volgende overeengekomen :

Artikel 1. Toepassingsgebied

De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgever die onder het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest valt, alsook op haar werknemers die de functie van KIOSK-verkoopsagent uitoefenen binnen het Departement Sales, Division Sales, Marketing & Network, met uitsluiting van iedere andere werknemer.

Onder "werknemers" wordt verstaan : het arbeiders- en bediendepersoneel, zowel vrouwelijk als mannelijk, dat verbonden is door een arbeidsovereenkomst.

Art. 2. Voorwerp en definities

2.1. De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst heeft als voorwerp de classificatie en de specificatie van de bezoldigingsmodaliteiten van de functie van KIOSK-verkoopsagent en de nadere bepaling van de uurroosters/beurtrollen van de werknemers bedoeld in artikel 1...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT