19 NOVEMBER 2020. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2020, gesloten in het Paritair Subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik, betreffende de tewerkstelling (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2020, gesloten in het Paritair Subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik, betreffende de tewerkstelling.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 19 november 2020.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Vertaling

Bijlage

Paritair Subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik

Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2020

Tewerkstelling (Overeenkomst geregistreerd op 30 juli 2020 onder het nummer 159764/CO/102.07)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor het bedrijf der kalksteengroeven, cementfabrieken en kalkovens van het administratief arrondissement Doornik.

Onder "werknemers" wordt verstaan : de arbeiders en de arbeidsters.

HOOFDSTUK II. - Werkgelegenheid en aanwerving

Art. 2. Contracten van bepaalde duur

Over het algemeen worden de contracten van bepaalde duur gesloten voor een periode van ten minste 6 maanden.

Wanneer in bijzondere gevallen contracten van minder dan 6 maanden moeten worden gesloten, moeten alle nuttige toelichtingen betreffende de motieven hiervoor worden gegeven in de ondernemingsraad of, wanneer er geen ondernemingsraad is, aan de vakbondsafvaardiging.

Art. 3. Gewaarborgd tewerkstellingsniveau

Arbeidsvolume

De werkgevers verbinden zich ertoe om alles in het werk te stellen tijdens de duur van de collectieve arbeidsovereenkomst om geen beroep te doen op ontslagen om conjuncturele redenen. Als er moeilijkheden opduiken in verband hiermee, zal de voorkeur worden gegeven aan het stelsel van gedeeltelijke werkloosheid.

Wanneer het absoluut noodzakelijk is, zal pas na overleg met de vakbondsafvaardigingen, met inbegrip van de vakbondsvrijgestelden, deeltijdse werkloosheid worden ingevoerd.

Dit overleg zal tot doel hebben de rotatie en de frequentie van de werkloosheid te bepalen, zodat de nadelige individuele impact ervan zo klein mogelijk is voor de werknemers.

Over alle problemen betreffende het behoud van het tewerkstellingsniveau in de ondernemingen zal permanent paritair overleg worden gepleegd binnen de ondernemingsraden of met de vakbondsafvaardigingen, met inbegrip van de vakbondsvrijgestelden.

In het geval waarin echter toch ontslagen om economische en conjuncturele redenen zouden worden overwogen, zal de ondernemingsraad, of bij gebreke daarvan het comité voor preventie en bescherming op het werk, bij gebreke daarvan de vakbondsafvaardiging, bij gebreke daarvan de vakbondsvrijgestelden, vooraf op de hoogte worden gebracht. De partijen zullen in dit verband de voorkeur geven aan de maatregelen die zouden kunnen worden genomen om de nadelen van deze ontslagen voor de arbeiders te verminderen, bijvoorbeeld en in functie van de omstandigheden en van de mogelijkheden : inhaalrust, arbeidsverdeling, tijdskrediet, afschaffing van de overuren,...

De reglementaire vervanging van een arbeider die vertrokken is binnen het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag zal gebeuren door een andere arbeider.

Art. 4. Einde contract van bepaalde duur

Het recht om twee halve dagen per week afwezig te zijn om werk te zoeken tijdens de laatste maand van de prestaties wordt toegekend aan de houder van een overeenkomst van bepaalde duur van 6 maanden of meer aan wie wordt meegedeeld dat de overeenkomst niet zal worden verlengd na afloop ervan.

De mogelijkheid om afwezig te zijn moet als doelstelling het zoeken naar een baan hebben. De werknemer die afwezig is geweest zal spontaan een attest indienen van het gebruik overeenkomstig de mogelijkheid die wordt geboden door deze bepaling.

Art. 5. Overleg en informatie betreffende de aanwerving en het ontslag

Zonder dat er sprake is van het absoluut blokkeren van de aanwervingen en het ontslag door elk initiatief van de directie af te nemen, zullen contacten in verband met het onderzoek van de algemene criteria betreffende het ontslag, de collectieve aanwerving en de eventuele niet-vervanging in geval van individuele afvloeiingen worden gelegd in de ondernemingsraden of, bij gebreke daarvan, met de vakbondsafvaardiging. Zij zullen worden geraadpleegd vóór elke beslissing en er zal overleg worden gepleegd over heel de problematiek van de beroepen en van de huidige functies, dit in verband met de uitvoering van de werkzaamheden die worden uitbesteed.

De ondernemingen van het bekken verbinden zich ertoe de voorkeur te geven aan de arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur om het hoofd te bieden aan de tijdelijke stijging van de activiteit.

Als een vertrek met brugpensioen de indienstneming van een werknemer met een overeenkomst voor onbepaalde duur teweegbrengt, zal bij dezelfde competenties voorrang worden gegeven aan een persoon met een overeenkomst van bepaalde duur die in de onderneming werkt.

Art. 6. Precaire...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT