19 NOVEMBER 2017. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2006, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende het nieuwe reglement van het extrawettelijke rustpensioen van het type 'vaste prestaties' (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Waalse Gewest;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2006, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende het nieuwe reglement van het extrawettelijke rustpensioen van het type "vaste prestaties".

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 19 november 2017.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest

Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2006

Nieuwe reglement van het extrawettelijke rustpensioen van het type "vaste prestaties" (Overeenkomst geregistreerd op 12 januari 2007 onder het nummer 81578/CO/328.03)

Artikel 1. Toepassingsgebied

De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgever die onder het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest valt, alsook op al haar personeelsleden.

Art. 2. Voorwerp

De onderhavige overeenkomst houdt het reglement van de groepsverzekering, zoals hernomen in de bijlage ("Reglement van de groepsverzekering nr. 807 - toezeggingen type vaste prestaties en rentes - omschreven door de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) ten gunste van haar personeel"), goedgekeurd door de partijen.

Ze betreft de rechten die ontstaan zijn vanaf 1 januari 2006.

Art. 3. Principes

3.1. De rekening voor de verdeling van de uitkeringen (CRATUB-reglement genoemd) ingevoerd door de werkgever om zijn werknemers voordelen te geven inzake het extrawettelijke pensioen is sinds 1 november 1994 opgenomen in twee reglementen van groepsverzekering (personeel aangeworven vóór 1 januari 1995 en personeel aangeworven vanaf 1 januari 1995). Vanaf 1 januari 2006 annuleert en vervangt het huidige reglement het CRATUB-reglement, het reglement van de groepsverzekering onderschreven ten gunste van het personeel dat vóór 1 januari 1995 werd aangeworven en het reglement ten gunste van het personeel dat vanaf 1 januari 1995 werd aangeworven en hun respectieve aanhangsels.

3.2. Dit reglement is opgesteld conform de wet van 28 april 2003 met betrekking tot de aanvullende pensioenen en het bijhorende belastingsregime en van sommige bijkomende voordelen inzake de sociale zekerheid.

Bovendien bevat het alle specifieke, in de collectieve arbeidsovereenkomsten voorziene maatregelen voor zover zij niet strijdig zijn met de wettelijke bepalingen. Bijgevolg voldoet het onder andere aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 juni 2005 met betrekking tot de sociale programmatie 2005-2006 middels de opschorting van de persoonlijke bijdragen en de invoering van de mogelijkheid om de groepsverzekering vrij te maken in de vorm van kapitaal. Zo zijn ook de maatregelen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2004 betreffende het aanvullende pensioenplan "CRATUB" in het onderhavige reglement van de groepsverzekering opgenomen.

3.3. De partijen komen een automatisch heronderhandeling van de onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst overeen zodra een wetswijziging of interpretatiewijziging de financiële engagementen van de werkgever zou verzwaren.

Art. 4. Slotbepaling

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt en annuleert de collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart 2006 ter bekrachtiging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 september 1996 met betrekking tot de "pensioenplannen en reglementen" (80136/CO/328.03).

Art. 5. Inwerkingtreding

Het onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2006 en wordt voor een onbepaalde duur afgesloten.

Elke ondertekenende partij kan de onderhavige overeenkomst opzeggen mits een vooropzeg van 3 maanden, betekend aan de andere partij via een per post besteld aangetekend schrijven. De partij op wiens initiatief het onderhavige protocol wordt opgezegd moet de redenen daarvoor opgeven en een nieuwe tekst voorstellen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 november 2017.

De Minister van Werk,

K. PEETERS

Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2006, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende het nieuwe reglement van het extrawettelijke rustpensioen van het type "vaste prestaties"

  1. Algemene synthese

    Nieuw reglement vanaf 1 januari 2006

    De wet op de aanvullende pensioenen (WAP) van 28 april 2003, beter gekend als de wet Vandenbroucke, legt aan de werkgevers die een groepsverzekering inrichten voor hun personeelsleden, de verplichting op om het reglement van deze verzekering ten laatste op 31 december 2006 in overeenstemming te brengen met de WAP.

    Samen met de verzekeringstechnische knowhow van Ethias, de deskundigheid van Esofac Consulting en de onmisbare steun van de Financiële Directie, bracht de Directie Human Resources deze omvangrijke uitdaging tot een goed einde.

    Bij de werkzaamheden werd het accent gelegd op volgende 4 belangrijke aandachtspunten :

    - het opstellen van een coherent reglement met duidelijke definitie van de gebruikte termen;

    - correcte verwerking van alle in de onderscheiden collectieve arbeidsovereenkomsten bekrachtigde afspraken;

    - duidelijke scheiding tussen de rechten bij rust- en overlevingspensioen en dekkingen bij ziekte en invaliditeit;

    - waken over de financiële haalbaarheid van het systeem op lange termijn.

    In concreto houdt het reglement volgende nieuwigheden in :

    - elke vorm van discriminatie werd weggewerkt, gelijke rechten voor personeelsleden die niet in vast dienstverband benoemd zijn of "6 maand goede dienst" tellen als voor de personeelsleden die dit wel zijn;

    - afschaffing van de bijdrage in het te bereiken doel voor de personeelsleden aangeworven na 1994;

    - instellen van een facultatieve persoonlijke bijdrage voor alle personeelsleden aangeworven voor 24 oktober 2006 (verplichte bijdrage voor de aanwervingen vanaf 24 oktober 2006) en bijkomende compenserende spaarinspanning na 11 jaar dienst ten laste van de werkgever;

    - gelijke rechten voor de "wettelijke samenwonende" als voor de weduwe of weduwnaar van het personeelslid;

    - invoering van een duidelijke omschrijving van het referteloon voor alle categorieën en een duidelijke omschrijving van de term "wettelijk pensioen".

    - instellen van een minimumrecht door het invoeren van een plafond van wettelijk pensioen (maximum 69,5 pct. van het referteloon);

    - verbetering van de dekking bij overlijden : het overlevingsrecht is in alle gevallen gelijk aan 66 pct. van het rustrecht;

    - uitbreiding van de wezenrechten : het recht wordt toegekend bij overlijden van de ouder-personeelslid;

    - instellen van de keuzemogelijkheid van de vorm van liquidatie : maandelijkse rente of éénmalig kapitaal.

    Het nieuwe reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2006 en vervangt alle oude reglementen en hun bijvoegsels. Het volledige reglement bestaat uit het basisreglement en 7 aanhangsels met eerder een technische karakter.

  2. Overzicht van de wijzigingen en verbeteringen die sedert 5 jaar zijn aangebracht aan het extrawettelijk pensioen :

    15 verbeteringen

    Vroeger : tekort, discriminatie en geen conformiteit met de wet

    - beheer voor eigen rekening;

    - geen éénvormig en coherent reglement;

    - financieel tekort;

    - geen conformiteit met de wet;

    - weinig transparante informatie (uittreksels).

    Nu : geen discriminatie meer

    - geen discriminatie meer tussen personeelsleden met vaste benoeming en personeelsleden zonder vaste benoeming;

    - geen discriminatie meer op basis van het leeftijdsverschil tussen echtgenoten;

    - afschaffing van de persoonlijke bijdrage voor het personeel dat tussen 1995 en 2005 werd aangeworven;

    - behoud van verworven rechten voor de personeelsleden die in de loop van hun loopbaan de MIVB verlaten;

    - invoering van een onthaalstructuur voor het indiensttredende en het uitdiensttredende personeel : rechten vorige groepsverzekering meebrengen en verworven rechten bij uitdiensttreding laten.

    Nu : verbetering van het extrawettelijk pensioen

    - invoering van een minimaal recht op het extrawettelijk pensioen;

    - verbetering van het overlevingspensioen (uniformering van het de factor K);

    - uitbreiding naar wettelijk samenwonenden;

    - verbetering van de rechten voor wezen;

    - keuze tussen kapitaal of rente in alle gevallen.

    Nu : sanering of financiering voor de toekomst

    - herfinanciering van het tekort; (artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst 2003-2004);

    - uitwerking van een beheerscontract met de verzekeraar;

    - uitwerking van een financieringsplan;

    - jaarlijkse herziening van de provisies;

    - bijkomende financiële inspanning van de werkgever.

    In de toekomst : nog meer verbeteringen

    - verbetering van de dekking bij overlijden;

    - mogelijkheid tot lenen op het kapitaal dat via de persoonlijke bijdragen werd opgebouwd.

    Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 november 2017.

    De Minister van Werk,

    K. PEETERS

    Bijlage 2 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2006, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende het nieuwe reglement van het extrawettelijke rustpensioen van het type "vaste prestaties"

    Groepsverzekeringsreglement nr. 807 van het type "vaste prestaties in renten" onderschreven door de Maatschappij...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT