19 MEI 2022. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3/1, derde lid, 2°, van de wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, heeft als doel om, in de wetgeving inzake het wettelijk pensioen, de inkomensgarantie voor ouderen en het gewaarborgd inkomen voor ouderen, de inkomsten uit een beroepsactiviteit die werd aangevat of uitgebreid in het kader van de strijd tegen het coronavirus COVID-19 tijdelijk te neutraliseren in bepaalde sectoren.

Een beroepsactiviteit die werd aangevat of uitgebreid als lid van het onderwijzend personeel in het secundair, lager of kleuteronderwijs zal geneutraliseerd worden in de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022.

Een beroepsactiviteit die werd aangevat of uitgebreid in het kader van de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in alle sectoren (met uitzondering van de zorgsector, de private en openbare instellingen of de diensten die belast zijn met de exploitatie van vaccinatiecentra en het onderwijzend personeel in het secundair, lager of kleuteronderwijs) zal geneutraliseerd worden in de periode vanaf 23 januari 2022 tot en met 28 februari 2022.

  1. Opzet van het koninklijk besluit

    De wettelijke bepalingen in zowel de werknemers-, zelfstandigen- als ambtenarensector stellen dat, uitgezonderd voor de gepensioneerden van 65 jaar en ouder of met een loopbaan van 45 jaar, de inkomsten van een beroepsactiviteit slechts binnen bepaalde toegelaten grenzen kunnen worden gecombineerd met een rust- of overlevingspensioen. Bijgevolg is de bezoldigde arbeid, onderworpen aan de naleving van de toegelaten grenzen, wat tot gevolg kan hebben dat het rust- of overlevingspensioen wordt verminderd of geschorst. Bovendien wordt met deze beroepsinkomsten rekening gehouden voor het vaststellen van de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) en het gewaarborgd inkomen voor bejaarden (GI).

    Artikel 3 van de wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, bepaalde dat, voor de periode vanaf 1 maart 2020 tot en met 30 september 2021, er geen rekening werd gehouden met de inkomsten uit een beroepsactiviteit uitgeoefend door de pensioengerechtigde zelf of zijn echtgenoot voor zover het gaat om een beroepsactiviteit die werd aangevat of uitgebreid in het kader van de strijd tegen het coronavirus COVID-19 en deze activiteit werd uitgeoefend in één van de bedrijven van de cruciale sectoren of in de essentiële diensten. Deze beroepsinkomsten hadden tijdelijk ook geen impact op de IGO en het GI.

    Het artikel 3/1 van de wet van 7 mei 2020, dat werd ingevoegd door de programmawet van 27 december 2021, heeft deze tijdelijke neutralisatie verlengd voor de inkomsten uit een beroepsactiviteit uitgeoefend in de periode vanaf 1 oktober 2021 tot en met 30 juni 2022 voor zover het gaat om een beroepsactiviteit die aangevat of uitgebreid werd in de zorgsector of in de private en openbare instellingen of diensten die belast zijn met de exploitatie van vaccinatiecentra.

    Door de huidige uitzonderlijke situatie staan ook alle andere sectoren onder grote druk door personeelsuitval en worden met name gepensioneerden opgeroepen om deze uitval mee te helpen opvangen.

    Bijgevolg wordt voor alle sectoren waarvoor nog geen neutralisatie bestond eveneens een dergelijke tijdelijke neutralisatie ingevoegd om de eventuele negatieve gevolgen te vermijden die de betrokken personen zouden kunnen ondervinden indien zij het werk hervatten of uitgebreid hebben. Deze beroepsinkomsten zullen tijdelijk ook geen impact hebben op de IGO en het GI.

    Er wordt allereerst voorzien in een tijdelijke neutralisatie voor het onderwijzend personeel in het secundair, lager of kleuteronderwijs en dit voor de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022.

    Er dient te worden verduidelijkt dat het dus niet enkel gaat om inkomsten uit een onderwijsactiviteit van gewezen onderwijspersoneelsleden die reeds een pensioen genieten voor hun diensten als lid van het onderwijzend personeel, maar ook om inkomsten uit een onderwijsactiviteit van personen die een pensioen genieten ingevolge een loopbaan buiten het onderwijs of van hun echtgenoot en die ingevolge de huidige crisissituatie alsnog een activiteit als lid van het onderwijzend personeel aanvatten.

    Volledigheidshalve wordt eveneens verduidelijkt dat het enkel gaat om inkomsten verkregen in het kader van de uitoefening van eigenlijke onderwijstaken. Beroepsinkomsten van personeelsleden die in een school enkel en alleen administratieve taken, onderhoudstaken of taken inzake opvang van of toezicht op de leerlingen uitoefenen, zonder dat deze personeelsleden op enige wijze belast zijn met eigenlijke onderwijstaken, worden niet bedoeld

    Voor alle andere sectoren, met uitzondering van de zorgsector, de private en openbare instellingen of de diensten die belast zijn met de exploitatie van vaccinatiecentra en het onderwijzend personeel in het secundair, lager of kleuteronderwijs, wordt eveneens voorzien in een tijdelijke neutralisatie en dit voor de periode vanaf 23 januari 2022 tot en met 28 februari 2022.

  2. Artikelsgewijze bespreking :

    Artikel 1 vult het artikel 3/1, eerste lid, van de wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, aan met bepalingen onder 3° en 4°.

    De bepaling onder 3° zorgt ervoor dat, voor de regeling van de cumulatie van de rust- en overlevingspensioenen met inkomsten uit een beroepsactiviteit, geen rekening wordt gehouden met de inkomsten uit een beroepsactiviteit die aangevat of uitgebreid werd in het kader van de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in het secundair, lager en kleuteronderwijs (beperkt tot het uitoefenen van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT