19 JULI 2018. - Bijzonder decreet tot instelling van de volksraadpleging (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Voorwerp

Artikel 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39bis van de Grondwet.

Art. 2. Het Waals Parlement kan, op verzoek van minstens 60.000 inwoners van het Waals Gewest of op initiatief van minstens de gewone meerderheid van zijn leden, besluiten de inwoners van het Waals Gewest te raadplegen over de in artikel 4 bedoelde aangelegenheden.

Als het initiatief uitgaat van inwoners van het Waalse Gewest, moet het ook gesteund worden door minstens 2 % van de inwoners in de meerderheid van de kieskringen die voor de verkiezingen voor het Waals Parlement worden vastgesteld.

Art. 3. In de zin van dit decreet, wordt verstaan onder inwoner de persoon die :

  1. in het bevolkingsregister van een gemeente gelegen op het grondgebied van het Waalse Gewest ingeschreven of vermeld is;

  2. de volle leeftijd van zestien jaar heeft bereikt;

  3. niet het voorwerp uitmaakt van een veroordeling of van een beslissing die voor kiezers bij de gewestelijke verkiezingen de uitsluiting of schorsing van het kiesrecht tot gevolg heeft.

    Art. 4. § 1. De volksraadpleging kan enkel betrekking hebben op een bevoegdheid die uitsluitend toegewezen is aan het Waalse Gewest.

    In de volksraadpleging kunnen volgende vragen niet gesteld worden :

  4. vragen die in tegenspraak zijn met de rechten van de mens en de fundamentale vrijheden, gewaarborgd bij titel II van de Grondwet en de door België geratificeerde internationale verdragen;

  5. vragen die ertoe strekken of leiden dat België van zijn internationale en supranationale verplichtingen afwijkt;

  6. vragen over aangelegenheden die de meerderheid van twee derde van de uitgebrachte stemmen in het Waals Parlement vereisen;

  7. vragen over financiën, begrotingen en fiscaliteit;

  8. vragen over personen;

  9. vragen over een gemengd verdrag zoals omschreven, enerzijds, in artikel 4 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en, anderzijds, in het Samenwerkingsakkoord van 8 maart 1994 tussen de Federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten over de nadere regelen voor het sluiten van Gemengde Verdragen, en waarover onderhandelingen aan de gang zijn.

    § 2. Er kan geen enkele volksraadpleging worden gehouden zolang het Grondwettelijk Hof niet over het verzoek tot volksraadpleging heeft beslist of als het Grondwettelijk Hof beslist dat de volksraadpleging één van de normen waarop het toeziet, niet in acht neemt.

    § 3. Er kan geen enkele volksraadpleging worden gehouden in de loop van de zes maanden voorafgaand aan de vastgelegde datum voor een gewestelijke, federale of Europese verkiezing en voor de algehele hernieuwing van de gemeente- en provincieraden. Bij vervroegde federale verkiezingen of gedeeltelijke verkiezingen voor het Waals Parlement, stelt het Waals Parlement de organisatie van een volksraadpleging uit, behalve als er bij meerderheid van twee derde van diens leden een afwijkende beslissing wordt aangenomen.

    In geval van een verkiezing die enkel in één of meerdere gemeenten of enkel in één of meerdere provinciedistricten wordt gehouden, kan het Waals Parlement de organisatie van een volksraadpleging uitstellen.

    De volksraadpleging kan niet worden gehouden dezelfde dag als de dag waarop een verkiezing, bedoeld in lid 1, wordt gehouden.

    Een gewestelijke volksraadpleging en een volksraadpleging op gemeentelijk of provinciaal niveau kunnen niet op dezelfde dag gehouden worden.

    Tijdens een legislatuur kan er slechts één volksraadpleging over éénzelfde onderwerp worden gehouden.

    Er kan niet meer dan één keer om de zes maanden een volksraadpleging worden gehouden.

    HOOFDSTUK II. - Ontvankelijkheid

    Art. 5. § 1. Het verzoek tot een volksraadpleging, uitgaande van de inwoners, is pas ontvankelijk voor zover de indiening ervan middels een door het Waals Parlement ter beschikking gesteld formulier geschiedt, voor zover het verzoek ofwel bij aangetekende brief, op een papieren informatiedrager, aan de Voorzitter van het Waals Parlement wordt gericht ofwel digitaal via de website van het Parlement wordt ingediend.

    Naast de weergave van artikel 196 van het Strafwetboek moet het verzoek hetvolgende bevatten :

  10. de ontwerp-vraag of -vragen die aan de volksraadpleging zullen worden voorgelegd, op zulk danige manier geformuleerd dat met ja of neen kan worden geantwoord;

  11. het verband tussen de voorgelegde vraag (vragen) en de uitsluitend aan het Gewest toegewezen bevoegdheden;

  12. naam, voornaam, geboortedatum en woonplaats van iedere persoon die het initiatief ondersteunt waarbij om de volksraadpleging verzocht wordt, zodat de voorafgaande toezichtsprocedure voor het Grondwettelijk Hof plaats kan vinden;

  13. naam, voornaam, geboortedatum en woonplaats van de personen die, onder de personen bedoeld onder 3°, het initiatief nemen en minstens vijf en maximaal vijfentwintig in getal zijn.

    Het verzoek wordt in plenaire zitting behandeld. De termijnen beginnen te lopen vanaf deze behandeling.

    § 2. Om als inwoner een verzoek tot volksraadpleging te kunnen indienen, moeten de voorwaarden vermeld in artikel 3 vervuld zijn op de datum waarop het verzoekschrift wordt ingediend.

    § 3. Het verzoek tot volksraadpleging, uitgaande van leden van het Waals Parlement, is enkel ontvankelijk als het schriftelijk wordt neergelegd, via het daartoe voorziene formulier.

    Naast de weergave van artikel 196 van het Strafwetboek moet genoemd verzoek hetvolgende bevatten :

  14. de ontwerp-vraag of -vragen die aan de volksraadpleging zullen worden onderworpen, op zulk danige manier geformuleerd dat met ja of neen kan worden geantwoord;

  15. het verband tussen de voorgelegde vragen (vragen) en de uitsluitend aan het Gewest toegewezen bevoegdheden;

  16. de naam en de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT