19 JANUARI 2017. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende het Stadsbeleid

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering,

Gelet op de ordonnantie van 6 oktober 2016 houdende organisatie van de stedelijke herwaardering, artikel 2, 11° en 12°, artikel 9, §§ 1 en 2, artikel 11, § 2, artikel 17, artikel 53, artikel 54, derde en vierde lid, artikel 56, tweede lid, 2°, c) en vierde lid, artikel 58, § 5, tweede lid, artikel 59, § 1 en § 2, vierde en vijfde lid, artikel 60, eerste lid, 5°, en tweede lid, artikel 63, § 1, eerste lid, 6°, artikel 65, § 5, artikel 66, tweede lid, artikel 67, § 1, vijfde lid, en artikel 68, § 1.

Gelet op de Huisvestingscode, artikelen 177, 178 en 180;

Gelet op het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Executieve van 19 juli 1990 betreffende de verkrijging door de gemeenten van verlaten gebouwen;

Gelet op het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 februari 1998 houdende organisatie van de vernieuwing of de sloop gevolgd door de heropbouw van onroerende goederen van de gemeenten en van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

Gelet op het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 4 februari 1999 betreffende de verkoop van sommige onroerende goederen door de gemeenten en openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Gelet op het advies van de Adviesraad voor Huisvesting gegeven op 21 oktober 2016;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 7 september 2016;

Gelet op het akkoord van de Minister van Begroting, gegeven op 28 september 2016;

Gelet op het evaluatieverslag van de impact van het ontwerpbesluit op de respectievelijke toestand van de vrouwen en de mannen, aangehecht aan de beslissing van de Regering van 22 september 2016;

Gelet op het advies nr. 60.491/4 van de Raad van State, gegeven op 19 december 2016, in toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op voordracht van de Minister-President, bevoegd voor territoriale ontwikkeling,

Na beraadslaging,

Besluit :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Afdeling 1. - Definities en in aanmerking komende bedragen

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. de ordonnantie : de ordonnantie van 6 oktober 2016 houdende organisatie van de stedelijke herwaardering;

  2. de minister : de minister die bevoegd is voor stadsvernieuwing;

  3. het bestuur : de directie van de Gewestelijke Overheidsdienst belast met stadsvernieuwing;

  4. de Nieuwe Gemeentewet : de nieuwe gemeentewet, gecodificeerd bij het koninklijk besluit van 24 juni 1988, bekrachtigd door de wet van 26 mei 1989;

  5. transitwoning : de woning bedoeld in artikel 2, 22° van de Brusselse Huisvestingscode;

  6. solidaire woning : de woning bedoeld in artikel 2, 25° van de Brusselse Huisvestingscode;

  7. intergenerationele woning : het gebouw bedoeld in artikel 2, 26° van de Brusselse Huisvestingscode;

  8. CAOG : Comité tot aankoop van onroerende goederen, de personeelsleden van Brussel Fiscaliteit bedoeld in artikel 4 van de ordonnantie van 23 juni 2016 betreffende de overname van de activiteiten van de Comités tot aankoop van onroerende goederen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die de opdrachten uitvoeren bedoeld in artikelen 3 en 5 van deze ordonnantie;

    Art. 2. In de zin van artikel 54, eerste lid, 1° van de ordonnantie, moet worden verstaan onder :

    a) een verwaarloosd onroerend goed : een bebouwd onroerend goed dat klaarblijkelijk door de eigenaar verlaten is en dat aanzienlijk verval vertoont of dreigt bouwvallig te worden, zoals vastgesteld bij besluit van de Burgemeester dat de nodige saneringsmaatregelen of reparaties oplegt om de gezondheid of de openbare veiligheid te herstellen;

    b) een leegstaand onroerend goed : een onroerend goed dat aan één van de volgende voorwaarden voldoet :

  9. de leegstand van het onroerend goed maakt het voorwerp uit van een vaststelling van een overheidsinstantie, inzonderheid een vaststelling van leegstand na politieonderzoek of een onbewoonbaarheidsbesluit van de burgemeester ter uitvoering van artikel 133, lid 2 en artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet;

  10. het goed is opgenomen in de gewestelijke inventaris van de leegstaande woningen, zoals vastgesteld door de gewestelijke dienst belast met de bestrijding van de leegstand, in toepassing van artikel 15, § 6, van de Brusselse Huisvestingscode.

    In de zin van artikel 54, eerste lid, 2° moet worden verstaan onder een ongezond onroerend goed : een bebouwd onroerend goed dat niet voldoet aan de vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting voor woningen, zoals bepaald in Hoofdstuk I van Titel III van de Brusselse Huisvestingscode en de uitvoeringsbesluiten ervan.

    Art. 3. Het bedrag van de in aanmerking komende handelingen en operaties bedoeld in artikel 54, eerste lid, 2° en artikel 60, eerste lid, 5° van de ordonnantie mag in geen geval, krachtens de artikelen 59, § 2, vierde lid en 67, § 1, zesde lid van de ordonnantie, hoger zijn dan :

    a) voor de totale oppervlakte van de woning, met inbegrip van de muren en de quotiteiten in de gemeenschappelijke delen van het gebouw :

  11. In geval van zware werkzaamheden, 1.850 euro exclusief belastingen per bruto bebouwde of gerenoveerde vierkante meter;

  12. In geval van lichte werkzaamheden, 925 euro exclusief belastingen per bruto bebouwde of gerenoveerde vierkante meter.

    b) voor de overdekte parkeerplaatsen buiten de openbare weg, die horen bij de met sociale huisvesting gelijkgestelde woningen en opgelegd zijn door de gewestelijke stedenbouwkundige verordening, alsook voor de kelders :

  13. in geval van zware werkzaamheden, 925 euro exclusief belastingen per bruto bebouwde of gerenoveerde vierkante meter;

  14. in geval van lichte werkzaamheden, 460 euro exclusief belastingen per bruto bebouwde of gerenoveerde vierkante meter.

    c) voor de niet-overdekte parkeerplaatsen buiten de openbare weg, die horen bij de met sociale huisvesting gelijkgestelde woningen en opgelegd zijn door de gewestelijke stedenbouwkundige verordening, alsook voor de terrassen :

  15. in geval van zware werkzaamheden, 460 euro exclusief belastingen per bruto bebouwde of gerenoveerde vierkante meter;

  16. in geval van lichte werkzaamheden, 230 euro exclusief belastingen per bruto bebouwde of gerenoveerde vierkante meter.

    De bedragen bedoeld in het eerste lid omvatten benevens de prijs van de werken de studiekosten en de erelonen van architecten.

    Bovenop de bedragen bedoeld in het eerste lid worden de bedragen van de belasting op de toegevoegde waarde meegerekend ten belope van het percentage dat geldt voor de werken, ongeacht het percentage dat van toepassing is op de studiekosten en de erelonen van architecten.

    De bedragen bedoeld in het eerste lid worden op één januari van elk jaar aangepast aan de ABEX-index, waarbij die van november 2016 de basisindex is.

    De quotiteiten van de gezinnen in de gemeenschappelijke delen van het gebouw worden bepaald op basis van het reglement van mede-eigendom. Indien dit reglement niet bestaat, worden de quotiteiten van de gemeenschappelijke delen die bij elke woning horen, berekend in verhouding tot de bruto-oppervlakte van deze woning ten opzichte van de andere oppervlakten van de privatieve kavels.

    Afdeling 2. - Aan het bestuur te bezorgen documenten

    Art. 4. § 1. De begunstigde bezorgt het bestuur een volledig dossier, de ontwerpen tot verwerving of vestiging van zakelijke rechten op de onroerende goederen van alle stadsbeleidsoperaties.

    Tenzij de begunstigde deze documenten in toepassing van de ordonnantie, inzonderheid artikel 56 ervan, reeds bezorgd heeft aan het bestuur, bevat dit dossier :

  17. de beraadslaging van de bevoegde overheden tot goedkeuring van het ontwerp tot verwerving of vestiging van zakelijke rechten en tot vaststelling van de verwervingsvoorwaarden;

  18. een kopie van de raming van het CAOG of, bij het uitblijven van een antwoord van deze laatste binnen zestig werkdagen na de aanvraag, minstens een raming opgesteld door een notaris, een landmeter-deskundige opgenomen in de tabel opgesteld door de Federale Raad van landmeters-experten of bij een vastgoedmakelaar ingeschreven in de tabel bedoeld in de wet van 11 februari 2013 houdende organisatie van het beroep van vastgoedmakelaar;

  19. in voorkomend geval, een kopie van het ontwerp van onderhandse akte.

    De minister of zijn gemachtigde controleert de conformiteit van het dossier ten opzichte van de operatie of het goedgekeurde - in voorkomend geval gewijzigde of aangevulde - programma, evenals ten opzichte van de verplichtingen opgenomen in de ordonnantie en de uitvoeringsbesluiten ervan.

    De minister of zijn gemachtigde beschikt over een verificatietermijn van dertig dagen vanaf de ontvangst van het dossier door het bestuur. Deze termijn kan met dertig dagen worden verlengd. Als de minister of zijn gemachtigde tijdens deze - eventueel verlengde - termijn van dertig dagen een of meer niet-conformiteiten vaststelt in het dossier, brengt hij de begunstigde hiervan op de hoogte en maakt, in voorkomend geval, een voorbehoud betreffende het voor subsidies in aanmerking komen van de uitgave.

    Het uitblijven van een reactie binnen de in lid 4 bedoelde en eventueel verlengde termijn, brengt geen beslissing met zich mee over het in aanmerking komen van de voorziene uitgaven.

    § 2. De begunstigde bezorgt het bestuur een dossier betreffende de verwerving of vestiging van zakelijke rechten voor elk van de verwervingen of vestigingen van zakelijke rechten bedoeld in § 1.

    Dit dossier bevat :

  20. een kopie van de akte tot verwerving of vestiging van zakelijke rechten of van de in het kader van een onteigening uitgesproken vonnissen;

  21. in voorkomend geval, de afrekening van de registratie- en notariskosten;

  22. in voorkomend geval, de afrekening van de afbakenings- en verkavelingskosten;

  23. in voorkomend geval, de afrekening van de wederbeleggingsvergoedingen in het kader van een onderhandse verwerving en alle door de rechter opgelegde vergoedingen en kosten in het geval van een verwerving via onteigening;

  24. in voorkomend geval, de andere door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT