19 APRIL 2023. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het reglement ter uitvoering van de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten, aangaande antiquairs en kunstgalerijen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit dat ik U ter ondertekening voorleg, is genomen in uitvoering van artikel 86, § 1, tweede lid, van de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten.

Het ontwerpbesluit heeft tot doel, overeenkomstig de hierboven vermelde rechtsgrond, het reglement goed te keuren dat de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie heeft uitgevaardigd in zijn hoedanigheid van toezichthoudende overheid voor kunsthandelaars, gedelegeerd door artikel 85, § 1, 5°, van de voornoemde wet van 18 september 2017.

Het besluit treedt in werking op de eerste dag van de derde maand na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, om de sector de tijd te geven om de bij de voornoemde wet van 18 september 2017 vastgestelde regels zoals aangevuld bij het reglement toe te passen.

Voor het overige geeft het besluit geen aanleiding tot bijzondere opmerkingen.

Het reglement dat bij het besluit wordt goedgekeurd, strekt ertoe de in boek II van de voornoemde wet van 18 september 2017 vervatte waakzaamheidsverplichtingen op technische punten aan te vullen. Boek III, betreffende de beperking van het gebruik van contanten, hoeft voor de betrokken sector niet te worden aangevuld.

Artikelsgewijze bespreking van het reglement

In artikel 1 worden een aantal begrippen gedefinieerd, hetzij onder verwijzing naar de voornoemde wet van 18 september 2017 (hierna "de wet"), hetzij om het toepassingsgebied van dit reglement te bepalen.

Terwijl de eerste geen bijzonder commentaar behoeven, verdienen de laatste de volgende uitleg.

De antiquair of de kunstgalerij wordt in 3° gedefinieerd, omdat dat de persoon is op wie het reglement krachtens artikel 2 van toepassing is. Aangezien makelaars tussenpersonen zijn, vallen zij eveneens onder dit begrip.

De cliënt is de persoon die een overeenkomst sluit die betrekking heeft op een of meer kunstwerken of roerende goederen van meer dan vijftig jaar oud.

Zoals in het gemene recht kan de overeenkomst schriftelijk of mondeling zijn.

Het begrip "cliënt" is zeer ruim en omvat met name elke persoon die de eigendom van een werk of goed wenst over te dragen of te verwerven. Daarom kan de overeenkomst onder andere een zogenaamde "depot-verkoop"-overeenkomst zijn (depot in combinatie met een verkoopmandaat, tussen de bewaargever en de antiquair of kunstgalerij) of een verkoopovereenkomst (tussen de verkoper en de antiquair of kunstgalerij, tussen de antiquair of kunstgalerij en de koper, of tussen de verkoper en de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT