19 APRIL 2018. - Wet houdende verscheidene wijzigingen inzake verkiezingen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het Kieswetboek

Art. 2. In artikel 4 van het Kieswetboek, gewijzigd bij de wet van 30 juli 1991, worden de woorden "en de bepalingen van Titel IVbis" ingevoegd tussen de woorden "artikel 89bis" en de woorden "vindt de stemming plaats".

Art. 3. In artikel 7bis van het Kieswetboek, ingevoegd bij de wet van 30 juli 1991, worden de woorden "Dat bestand mag niet worden samengesteld noch bijgehouden met behulp van geautomatiseerde middelen. De inhoud ervan" vervangen door de woorden "De inhoud van dat bestand".

Art. 4. In artikel 10 van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 januari 2014, worden de woorden "de kiezerslijst" telkens vervangen door de woorden "de lijst van de kiezers ingeschreven in de bevolkingsregisters".

Art. 5. In artikel 17, § 1, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd door de wet van 6 januari 2014, eerste lid, wordt het eerste lid vervangen als volgt :

"Het gemeentebestuur is verplicht exemplaren of afschriften van de kiezerslijst af te geven :

  1. in de gevallen bedoeld in artikel 105, zodra deze lijst opgemaakt is, en uiterlijk 25 dagen vóór de verkiezingsdatum, aan de personen die in naam van een politieke partij optreden, daartoe uiterlijk de 25ste van de derde maand voorafgaand aan de verkiezingsmaand een aangetekende zending richten aan de burgemeester en zich er schriftelijk toe verbinden een kandidatenlijst voor de Kamer voor te dragen. Indien de verkiezing van de Kamer samenvalt met de verkiezing van andere vergaderingen, geeft het gemeentebestuur slechts één enkele lijst af;

  2. in het geval bedoeld in artikel 106, zodra deze lijst opgemaakt is, aan de personen die in naam van een politieke partij optreden, daartoe uiterlijk de drieëndertigste dag vóór die van de verkiezing een aangetekende zending richten aan de burgemeester en zich er schriftelijk toe verbinden een kandidatenlijst voor de Kamer voor te dragen.".

    Art. 6. In artikel 20, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 30 juli 1991, worden de woorden "onder een ter post aangetekende omslag" vervangen door de woorden "bij aangetekende zending".

    Art. 7. In artikel 94, § 1, tweede lid, van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd door de wet van 14 april 2009, worden de woorden "ten minste zevenentwintig dagen voor de verkiezing" vervangen door de woorden ", in de gevallen bedoeld in artikel 105, ten minste tweeënzestig dagen vóór die van de verkiezing en, in het geval bedoeld in artikel 106, ten minste drieëndertig dagen vóór die van de verkiezing".

    Art. 8. In artikel 95 van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 januari 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in paragraaf 3 worden de woorden ", aangewezen minstens drieëndertig dagen vóór die van de verkiezing door de voorzitter van het kieskringhoofdbureau waarvan het kanton afhangt, na advies van de voorzitter van de vrederechters van het gerechtelijk arrondissement," ingevoegd tussen de woorden "kantonhoofdbureau" en de woorden "is voornamelijk belast";

  4. in paragraaf 4 wordt het tweede lid vervangen als volgt :

    "De voorzitters van de stembureaus en de voorzitters, bijzitters en plaatsvervangende bijzitters van de stemopnemingsbureaus worden zo snel mogelijk en uiterlijk drie dagen vóór die van de verkiezing aangewezen. De voorzitter van het kantonhoofdbureau betekent deze aanwijzingen onmiddellijk via aangetekende zending aan de betrokkenen en de gemeenteoverheid.";

  5. in paragraaf 7 worden de woorden "van de kantonhoofdplaats" vervangen door de woorden "van het kanton";

  6. in paragraaf 9 worden de woorden "ten minste twaalf dagen voor de verkiezing, aangewezen onder de kiezers van de stemafdeling die kunnen lezen en schrijven" vervangen door de woorden "ten minste drie dagen vóór de verkiezing, aangewezen onder de kiezers van de stemafdeling die kunnen lezen en schrijven. De voorzitter van het kantonhoofdbureau betekent deze aanwijzingen onmiddellijk via aangetekende zending aan de betrokkenen.";

  7. paragraaf 10 wordt vervangen als volgt :

    " § 10. In geval van verhindering moeten de aangewezen voorzitters, bijzitters en plaatsvervangende bijzitters de voorzitter van het kantonhoofdbureau daarvan bericht geven binnen achtenveertig uur na de kennisgeving.

    Indien het aantal bijzitters dat de functie aanvaardt, onvoldoende is om het stem- of stemopnemingsbureau samen te stellen, vult de bureauvoorzitter dat aantal aan overeenkomstig § 9.

    Wordt gestraft met een geldboete van vijftig tot tweehonderd euro, de voorzitter, de bijzitter of de plaatsvervangend bijzitter die de redenen van zijn/haar verhindering niet opgegeven heeft binnen de vastgelegde termijn of die het, zonder wettige reden, nagelaten heeft om het opgedragen ambt te vervullen.

    De voorzitter van het kantonhoofdbureau informeert elke voorzitter van een stem- of stemopnemingsbureau over de aanwijzing van de bijzitters en plaatsvervangende bijzitters van zijn/haar bureau.";

  8. in paragraaf 12, 2°, wordt het woord "vijftien" vervangen door het woord "drieëndertig".

    Art. 9. In artikel 95bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 13 februari 2007 en gewijzigd door de wet van 6 januari 2014, worden de woorden "uiterlijk op de in artikel 10 bedoelde datum voor het opmaken van de kiezerslijst" vervangen door de woorden "binnen de vierentwintig uur na de samenstelling ervan".

    Art. 10. In artikel 96 van hetzelfde Wetboek, laatst gewijzigd door de wet van 6 januari 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. in het tweede lid worden de woorden "drie dagen" vervangen door de woorden "achtenveertig uur" en de woorden "en ten minste tien dagen voor de verkiezing stuurt hij aan elke voorzitter van de stemafdelingen van het kanton de kiezerslijsten van zijn afdeling" opgeheven;

  10. het derde lid wordt opgeheven.

    Art. 11. Artikel 101, enig lid, van hetzelfde Wetboek, hersteld door de wet van 14 april 2014, wordt aangevuld met de volgende zin :

    "Zij gebruiken daarbij het didactisch materiaal dat ter beschikking gesteld wordt door de door de Koning aangewezen dienst.".

    Art. 12. Artikel 105 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 6 januari 2014, wordt aangevuld met een lid, luidende :

    "In de in artikel 106 bedoelde gevallen, wanneer de datum van de vervroegde verkiezingen samenvalt met de datum van de gewone vergadering van de kiescolleges, gebeuren de kiesverrichtingen enkel volgens de voorziene verkiezingskalender voor de gewone vergadering van de kiescolleges.".

    Art. 13. In artikel 109, vijfde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 11 maart 2003, worden de woorden "5bis van de wet van 11 april 1994 tot organisatie van de geautomatiseerde stemming" vervangen door de woorden "24 van de wet van 7 februari 2014 tot organisatie van de elektronische stemming met papieren bewijsstuk".

    Art. 14. In artikel 110 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 11 maart 2003, worden de woorden "5bis van de wet van 11 april 1994 tot organisatie van de geautomatiseerde stemming" vervangen door de woorden "24 van de wet van 7 februari 2014 tot organisatie van de elektronische stemming met papieren bewijsstuk".

    Art. 15. In artikel 115 van hetzelfde Wetboek, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 januari 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  11. het eerste lid wordt vervangen als volgt :

    "De voordrachten van kandidaten moeten aan de voorzitter van het kieskringhoofdbureau afgegeven worden :

  12. in de in artikel 105 bedoelde gevallen, op vrijdag, achtenvijftigste dag vóór de dag van de verkiezing, tussen 14 en 16 uur, of op zaterdag, zevenenvijftigste dag vóór de dag van de verkiezing, tussen 9 en 12 uur;

  13. in het in artikel 106 bedoelde geval, op vrijdag, dertigste dag vóór de dag van de verkiezing, tussen 14 en 16 uur, of op zaterdag, negenentwintigste dag vóór de dag van de verkiezing, tussen 9 en 12 uur.";

  14. in het derde lid worden de woorden "Ten minste drieëndertig dagen vóór de verkiezing" vervangen door de woorden "Ten minste éénenzestig dagen vóór de verkiezing, in de in artikel 105 bedoelde gevallen, of ten minste vierendertig dagen vóór de verkiezing, in het in artikel 106 bedoelde geval".

    Art. 16. In artikel 115bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 5 juli 1976 en laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 januari 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. in paragraaf 1, derde lid, worden de woorden "de dertigste dag vóór de verkiezing" vervangen door de woorden "de vijfenzestigste dag vóór de verkiezing, in de in artikel 105 bedoelde gevallen, of de tweeëndertigste dag vóór de verkiezing, in het in artikel 106 bedoelde geval";

  16. in paragraaf 2, tweede lid, wordt het woord "vier" vervangen door het woord "vijf";

  17. paragraaf 3 wordt hersteld als volgt :

    " § 3. Wanneer de verkiezingen voor de vernieuwing van de Kamer van volksvertegenwoordigers plaatsvinden op de datum bedoeld in artikel 10, § 3, wordt de in § 2 bedoelde loting niet georganiseerd.".

    Art. 17. In artikel 115ter, § 2, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 6 januari 2014, wordt het derde lid vervangen als volgt :

    "De kandidaten voor de Kamer van volksvertegenwoordigers kunnen in de akte van bewilliging van hun kandidaatstelling vragen dat aan hun lijst hetzelfde volgnummer wordt toegekend als datgene dat tijdens de loting die de voorzitter van het hoofdbureau van het Nederlandse, Franse of Duitstalige kiescollege, naargelang het geval, op de tweeënvijftigste dag vóór de verkiezing van het Europees Parlement, zal houden, zal worden toegewezen aan een voor die verkiezing voorgedragen lijst, voor zover zij een attest voorleggen dat uitgaat van de persoon of de personen die de lijst voor de verkiezing van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT