19 APRIL 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 204, 3°, van het KB/WIB 92 inzake het belastbare tijdperk waartoe de vergoedingen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winst of baten behoren

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Overeenkomstig artikel 204, 3°, a, KB/WIB 92 zijn de winst en baten die tot een bepaald belastbaar tijdperk behoren de winst en baten die in dat tijdperk worden vastgesteld of vermoed. Vergoedingen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winst of baten, behoren ook tot de inkomstencategorie winst, respectievelijk baten (artikel 25, 6°, b, en 27, tweede lid, 4°, b, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92)). Vergoedingen tot herstel van een tijdelijke derving van bezoldigingen zijn, net als de eigenlijke bezoldigingen zelf, belastbaar bij betaling of toekenning (artikel 204, 3°, b, KB/WIB 92).

Om tot een uniforme behandeling van de vergoedingen tot herstel van een tijdelijke derving van inkomsten te komen, over alle inkomstencategorieën heen, en meer in het bijzonder voor "achterstallige" vergoedingen, is het aangewezen om ook het tijdstip van belastbaarheid van die vergoedingen voor alle inkomstencategorieën gelijk te schakelen. In dit kader wordt verwezen naar de memorie van toelichting bij artikel 72 van de wet van 26 maart 2018 betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie.

Er wordt voorgesteld om voor alle categorieën van beroepsinkomsten de vergoedingen tot herstel van een tijdelijke inkomstenderving belastbaar te stellen bij betaling of toekenning. Dit stemt bovendien overeen met de praktijk waarbij de schuldenaars van de vergoedingen, zoals de ziekenfondsen, inkomstenfiches opmaken in functie van de betaling van de vergoeding en de verkrijgers van de vergoedingen deze opnemen in hun aangifte op basis van die inkomstenfiches, ook wanneer het recht op de vergoeding vroeger is vastgesteld en op grond van artikel 204, 3°, a, KB/WIB 92 desgevallend tot een vroeger belastbaar tijdperk kan behoren.

De inwerkingtreding van dit besluit is afgestemd op artikel 73 van de wet van 26 maart 2018 betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie. De nieuwe regel is in beginsel van toepassing op de vergoedingen die vanaf 1 januari 2018 worden betaald of toegekend (aanslagjaar 2019), met uitzondering evenwel van de vergoedingen waarvan het belastingregime bij de inwerkingtreding van dit besluit reeds vast lag.

Dit is, Sire, de draagwijdte van het besluit dat U wordt voorgelegd.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Financiën,

J. VAN OVERTVELDT

ADVIES 63.221/3 van 30 maart 2018 over een ontwerp van koninklijk besluit "tot wijziging van artikel 204, 3°, van het KB/WIB 92 inzake het belastbare tijdperk waartoe de vergoedingen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winst of baten behoren"

Op 26 maart 2018 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Financiën verzocht binnen een termijn van vijf werkdagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit "tot wijziging van artikel 204, 3°, van het KB/WIB 92 inzake het belastbare tijdperk waartoe de vergoedingen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winst of baten behoren".

Het ontwerp is door de derde kamer onderzocht op 27 maart 2018 . De kamer was samengesteld uit Jo Baert, kamervoorzitter, Jeroen Van Nieuwenhove en Koen Muylle, staatsraden, Jan Velaers en Bruno Peeters, assessoren, en Greet Verberckmoes, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Frédéric Vanneste, auditeur.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Jo Baert, kamervoorzitter.

Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT