18 MEI 2020. - Koninklijk besluit tot vaststelling van het nationaal noodplan betreffende de aanpak van een terroristische gijzelneming of terroristische aanslag

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp koninklijk besluit dat U voorgelegd wordt, beoogt het nationaal noodplan betreffende de aanpak van een terroristische gijzelneming of terroristische aanslag, vastgelegd bij koninklijk besluit van 1 mei 2016, te actualiseren. De thans geldende tekst zal geschrapt worden en vervangen worden door dit ontwerp.

De lessen die getrokken werden uit de noodplanningsoefeningen en het beheer van reële noodsituaties met een terroristisch karakter die hebben plaatsgevonden sinds de verschijning van het thans geldende plan, net als de werkzaamheden van de parlementaire onderzoekscommissie belast met het onderzoek naar de omstandigheden die hebben geleid tot de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 in de luchthaven Brussel-Nationaal en in het metrostation Maalbeek te Brussel, met inbegrip van de evolutie en de aanpak van de strijd tegen het radicalisme en de terroristische dreiging (hierna "de parlementaire onderzoekscommissie" genoemd) hebben de dringende nood aangetoond om die tekst zodanig aan te passen dat de uitvoering van de bestuurlijke en gerechtelijke maatregelen die eigen zijn aan dit soort van gebeurtenissen doeltreffender gebeurt, door de beslissings- en communicatieprocessen te verbeteren.

Dit ontwerp is het resultaat van het werk van een redactieteam bestaande uit vertegenwoordigers van het Nationaal Crisiscentrum, de federale politie, de federale procureur en de procureur-generaal van Brussel.

Bij het opstellen van deze tekst, werd in het bijzonder rekening gehouden met de conclusies van de noodplanningsoefeningen, de terugkoppeling van de ervaringen met het beheer van reële noodsituaties, de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie, net als de opmerkingen van verschillende partners inzake crisisbeheer zowel op lokaal als op nationaal niveau.

Dit ontwerp werd voorgelegd aan de provinciegouverneurs tijdens een seminarie op 18 september 2018. Het werd besproken tijdens het Coördinatiecomité van inlichtingen en veiligheid. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu werd geconsulteerd voor het onderdeel over de nationale slachtoffercel. Het College van procureurs-generaal heeft een positief advies gegeven over dit ontwerp op 28 maart 2019.

Het voorgestelde ontwerp baseert zich op de tekst van het noodplan vastgesteld door het koninklijk besluit van 1 mei 2016, maar bevat desondanks meerdere belangrijke nieuwigheden waarvan de belangrijkste hieronder toegelicht worden.

Allereerst worden de modaliteiten van afkondiging van de federale fase of van het vooralarm van federale fase gespecificeerd.

Vervolgens is de tekst zodanig herzien dat ze meer aansluit bij de gemeenrechtelijke principes van de noodplanning en het beheer van noodsituaties zoals vastgelegd in het koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen (hierna "koninklijk besluit van 22 mei 2019") en het koninklijk besluit van 1 maart 2018 tot vaststelling van het nucleair en radiologisch noodplan voor het Belgisch grondgebied. De verhouding van deze tekst tot het koninklijk besluit van 31 januari 2003 tot vaststelling van het noodplan voor de crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen wordt eveneens gepreciseerd.

Rekening houdend met de specifieke kenmerken van het beheer van situaties beoogd door dit plan en voornamelijk met de noodzaak aan een efficiënte samenwerking tussen de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, wijkt het voorgelegde ontwerp niettemin deels af van de principes van gemeenrecht.

Dat is voornamelijk het geval voor wat de in plaats gestelde crisisstructuren betreft. Op nationaal niveau wordt aan de zijde van het federale coördinatiecomité, voorgezeten door de Directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum die de nodige bestuurlijke maatregelen vereist door de ernst van de noodsituatie voorbereidt, een federale gerechtelijke cel gecreëerd die wordt voorgezeten door de federale procureur om alle nodige gerechtelijke maatregelen te kunnen nemen. Als de acties en de interventies die overwogen worden door een van die twee cellen een impact zouden kunnen hebben op de werking van de andere cel, worden zij voorgesteld in de beleidscel, gezamenlijk voorgezeten door de Directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum en de federale procureur. Die beleidscel heeft als opdracht te waken over de beleidsmatige samenhang tussen de bestuurlijke en de gerechtelijke maatregelen.

Een nationale slachtoffercel wordt eveneens opgericht, waarvan de opdracht erin bestaat de informatie betreffende de slachtoffers, hun ouders en overlevende verwanten te centraliseren en de uitoefening van hun rechten in het kader van het strafonderzoek te faciliteren.

Op lokaal niveau, wordt de provinciale crisiscel voorgezeten door de gouverneur en ondersteunt ze het federale crisisbeheer conform het koninklijk besluit van 22 mei 2019. Een gerechtelijke cel wordt ook opgericht. Deze cel wordt voorgezeten door een federale magistraat zonder afbreuk te doen aan de wettelijke en reglementaire bevoegdheden van de leden van deze cel. Deze gerechtelijke cel is belast met het voeren van het strafonderzoek, en de beleidsbeslissingen van de federale gerechtelijke...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT