18 MAART 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 1 en 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2015 houdende een verbod op het gebruik van warrelnetten en kieuwnetten in de Vlaamse strandzone ter bescherming van zeezoogdieren

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, artikel 13, § 1, gewijzigd bij het decreet van 9 mei 2014, en artikel 51, § 1, vervangen bij het decreet van 19 juli 2002 en gewijzigd bij het decreet van 30 april 2004, en § 2, vervangen bij het decreet van 19 juli 2002.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 9 november 2021.

- De Minaraad heeft advies gegeven op 24 december 2021.

- De Raad van State heeft advies 70.995/1 gegeven op 3 maart 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Motivering

Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:

- De definitie van warrelnet en kieuwnet wordt met deze wijziging scherpgesteld. Die aanpassing bleek noodzakelijk omdat werd vastgesteld dat warrel- en kieuwnetten worden opgesteld als platte netten.

- De rechtsgrond om dat te handhaven bleek wankel te zijn, waardoor een aanpassing van het warrelnetbesluit dringend noodzakelijk was.

- Hiermee wordt een rechtsgrond gecreëerd om oneigenlijk gebruik van kieuw- of warrelnetmateriaal tegen te gaan.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. In artikel 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 maart 2015 houdende een verbod op het gebruik van warrelnetten en kieuwnetten in de Vlaamse strandzone ter bescherming van zeezoogdieren worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. punt 1° wordt vervangen door wat volgt:

    "1° kieuwnet: een enkelwandig staand visnet dat wordt uitgezet op de bodem en waarin vissen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT