18 DECEMBER 2015. - Koninklijk besluit tot wijziging van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat wij de eer hebben ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, voorziet in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2014/59/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen en beleggingsondernemingen en tot wijziging van Richtlijn 82/891/EEG van de Raad en de Richtlijnen 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU en 2013/36/EU en de Verordeningen (EU) nr. 1093/2010 en (EU) nr. 648/2012, van het Europees Parlement en de Raad ("BRR-richtlijn").

De BRR-richtlijn verschaft aan de overheidsinstanties nieuwe bevoegdheden en instrumenten om eventuele bankcrises in de Europese Unie beter te kunnen voorkomen en beheersen.

De BRR-richtlijn voorziet met name in de toepassing van afwikkelingsmaatregelen wanneer een kredietinstelling in gebreke blijft of waarschijnlijk in gebreke zal blijven, er geen alternatieve oplossing vanuit de particuliere sector mogelijk is, en zulks noodzakelijk is in het algemeen belang. De afwikkelingsautoriteit beschikt in een dergelijk geval over ruime bevoegdheden, waaronder die om tot de interne versterking ("bail-in") van de instelling over te gaan. Deze maatregel maakt het mogelijk de particuliere sector te betrekken bij de financiering van de afwikkeling, door de aandeelhouders of de schuldeisers van de instelling geheel of gedeeltelijk de verliezen te laten dragen die zij zouden hebben geleden indien deze entiteit volgens een normale insolventieprocedure, namelijk volgens het Belgische faillissementsrecht, zou zijn afgewikkeld. De reikwijdte van die maatregel wordt omschreven in de BRR-richtlijn, die voorziet in de uitsluiting van bepaalde schuldeisers (zoals de deposanten die gedekt zijn door de depositogarantie, d.w.z. tot 100.000 euro, of de schuldeisers die over een zekerheidsrecht beschikken).

De BRR-richtlijn werd gedeeltelijk in Belgisch recht omgezet via de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen. De bepalingen van de BRR-richtlijn die betrekking hebben op het instrument van interne versterking werden echter nog niet omgezet.

Het voorliggende besluit strekt dus tot omzetting van de bepalingen van de BRR-richtlijn die betrekking hebben op de interne versterking, evenals van de bepalingen over de rol van het Garantiefonds bij de afwikkeling.

Het voorliggende besluit wordt genomen in uitvoering van de artikelen 255, paragraaf 2 en 386 van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen (de "bankwet"), die Uwe Majesteit machtigen om bij een in Ministerraad overlegd besluit, op advies van het Afwikkelingscollege van de Nationale Bank van België, alle dienstige maatregelen te treffen om, respectievelijk (i) de bindende bepalingen van internationale verdragen die strekken tot aanvulling van de afwikkelings-instrumenten met een instrument van interne versterking ten uitvoer te leggen en (ii) de voor de afwikkeling benodigde financieringsregelingen op te zetten.

Te dien einde wordt Uwe Majesteit gemachtigd de vigerende wettelijke bepalingen te wijzigen, aan te vullen, te vervangen of op te heffen.

Er werd rekening gehouden met het advies van de Raad van State.

Artikelsgewijze bespreking

Artikel 1

Dit artikel bepaalt dat het huidige besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van de BRR-richtlijn.

Artikel 2

Dit artikel, dat artikel 242 van de bankwet wijzigt, voegt in Titel VIII, die betrekking heeft op de afwikkeling van in gebreke blijvende kredietinstellingen, nieuwe definities toe die verband houden met het instrument van interne versterking en breidt de definitie van "beschikkingsbeslissing" uit tot de beslissing van de afwikkelingsautoriteit om gebruik te maken van het instrument van interne versterking of om de daaraan verbonden bevoegdheden uit te oefenen. Gelet op de gevolgen van dergelijke beslissingen voor de eigendomsrechten van de aandeelhouders en de schuldeisers, is het gerechtvaardigd dat ze als beschikkings-beslissingen worden behandeld en met name aan een voorafgaande gerechtelijke controle worden onderworpen overeenkomstig de artikelen 296 en volgende van de bankwet.

Artikel 3

Dit artikel wijzigt artikel 246, paragraaf 2 van de bankwet, dat betrekking heeft op de waardering, om er het geval van de toepassing van het instrument van interne versterking aan toe te voegen.

Het strekt tot omzetting van artikel 36, lid 4, onder d) van de BRR-richtlijn.

Artikel 4

Dit artikel wijzigt artikel 248, paragraaf 3 van de bankwet om de afwikkelingsautoriteit in staat te stellen, wanneer de definitieve waardering een waarde oplevert die hoger is dan deze die de voorlopige waardering heeft opgeleverd, de waarde te verhogen van relevante kapitaalinstrumenten of in aanmerking komende schulden die met toepassing van het instrument van interne versterking zijn afgeschreven.

Het strekt tot omzetting van artikel 36, paragraaf 11, onder a) van de BRR-richtlijn.

Artikelen 5 tot 9

Deze artikelen introduceren een nieuw afwikkelingsinstrument, namelijk de interne versterking, en voegen in hoofdstuk V van titel VIII van boek II van de bankwet een nieuwe afdeling in met als opschrift "Instrument van interne versterking".

Deze nieuwe afdeling bevat een onderafdeling 1 die betrekking heeft op de doelstellingen van de interne versterking, het toepassingsgebied ervan en de discretionaire uitsluitingen waartoe de afwikkelingsautoriteit kan besluiten.

Deze bepalingen strekken tot omzetting van de artikelen 43 en 44 van de BRR-richtlijn.

Artikelen 10 tot 13

Deze artikelen voegen in de nieuwe afdeling over de interne versterking een onderafdeling 2 in die betrekking heeft op het minimumvereiste inzake eigen vermogen en in aanmerking komende schulden.

Deze bepalingen strekken tot omzetting van artikel 45 van de BRR-richtlijn.

De Raad van State vraagt zich af waarom er enkel melding wordt gemaakt van het individueel niveau, met uitsluiting van het geconsolideerd niveau, in het ontworpen artikel 12 dat een artikel 267/4 invoegt met betrekking tot de contractuele instrumenten van interne versterking in het kader van de toepassing van het minimumvereiste inzake eigen vermogen en in aanmerking komende schulden. Artikel 45, lid 13 van de BRR-richtlijn, waarvan artikel 267/4 de omzetting is, dekt nochtans zowel het individueel als het geconsolideerd niveau.

Dit wordt verklaard door het feit dat de toepassing van het minimumvereiste inzake eigen vermogen en in aanmerking komende schulden op geconsolideerd niveau, met inbegrip van de contractuele instrumenten van interne versterking, behandeld wordt in artikel 460, § 1 van de bankwet, zoals ingevoegd door artikel 5 van het ontwerp van Koninklijk besluit tot wijziging van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen wat het herstel en de afwikkeling van groepen betreft. Om rekening te houden met de opmerking van de Raad van State, zal deze bepaling uitdrukkelijk verwijzen naar artikel 267/4 van de bankwet.

Artikelen 14 tot 24

Deze artikelen voegen in de nieuwe afdeling over het instrument van interne versterking een onderafdeling 3 in over de tenuitvoerlegging van dit instrument. Deze onderafdeling bevat bepalingen over de vaststelling door de afwikkelingsautoriteit van het bedrag van de interne versterking, de intrekking van aandelen en de verwatering van aandeelhouders, de procedures inzake gekwalificeerde deelnemingen, de volgorde waarin de afschrijving en de omzetting moeten worden uitgevoerd, de toepassing van de interne versterking op derivaten, het bedrijfssaneringsplan, en de contractuele erkenning van de interne versterking.

Deze artikelen strekken tot omzetting van de artikelen 46 tot 53 van de BRR-richtlijn.

Artikel 25

De draagwijdte van artikel 275 van de bankwet, dat aangeeft welke rechtsgevolgen er aan de beschikkingsbeslissingen verbonden zijn voor de instelling en voor derden, wordt via dit artikel uitgebreid tot alle afwikkelingsmaatregelen.

Artikel 26

Dit artikel wijzigt artikel 276, paragraaf 2 van de bankwet om er de bevoegdheden met betrekking tot het instrument van interne versterking aan toe te voegen.

Artikelen 27 en 28

Deze artikelen wijzigen het opschrift van afdeling 1 in boek II, titel VIII, hoofdstuk VII van de bankwet evenals artikel 282 van dezelfde wet, om er het "no creditor worse off"-beginsel aan toe te voegen dat geldt bij toepassing van het instrument van interne versterking. Deze regel houdt in dat de aandeelhouders en schuldeisers waarvan de rechten krachtens het instrument van interne versterking zijn afgeschreven of in aandelen of andere eigendomsinstrumenten zijn omgezet, geen grotere verliezen mogen lijden dan deze die ze geleden zouden hebben bij faillissement van de kredietinstelling.

Deze bepalingen strekken tot omzetting van artikel 73, onder b) van de BRR-richtlijn.

Artikel 29

Dit artikel voegt in boek VIII van de bankwet, dat betrekking heeft op het depositogarantiestelsel, een artikel 384/1 in, dat de bijdrage regelt van het Garantiefonds aan de financieringsregeling.

Dit artikel zorgt voor de omzetting van artikel 109 van de BRR-richtlijn.

Artikel 30

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van het ontwerpbesluit overeenkomstig artikel 255, paragraaf 2, vijfde lid van de bankwet.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Financiën,

J. VAN OVERTVELDT

ADVIES 58.497/2 VAN 9 DECEMBER 2015 OVER EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT "TOT WIJZIGING VAN DE WET VAN 25 APRIL 2014 OP HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP KREDIETINSTELLINGEN"

Op 16 november 2015 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Financiën verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit "tot wijziging van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT