18 DECEMBER 2014. - Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van internationaal privaatrecht, het Consulair Wetboek, de wet van 5 mei 2014 houdende de vaststelling van de afstamming van de meemoeder en de wet van 8 mei 2014 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek met het oog op de invoering van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen bij de wijze van naamsoverdracht aan het kind en aan de geadopteerde (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer heeft aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek

Art. 2. In artikel 335 van het Burgerlijk Wetboek, vervangen bij de wet van 8 mei 2014, worden in paragraaf 3 de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in het derde lid, worden de woorden "artikel 319bis, tweede lid," vervangen door de woorden "de artikelen 313, § 3, tweede lid, 319bis, tweede lid, of 322, tweede lid,";

  2. in het vierde lid, worden de woorden "de artikelen 318 en 330" vervangen door de woorden "de artikelen 312, § 2, 318, §§ 5 en 6, of 330, §§ 3 en 4" en de woorden "is gekozen door de vader en de moeder, met inachtneming van de in § 1 vervatte regels" door de woorden "door de ouders is gekozen, met inachtneming van de in § 1 of artikel 335ter bedoelde regels".

    Art. 3. In artikel 356-2 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 8 mei 2014, wordt het vijfde lid vervangen als volgt :

    "De door de adoptanten overeenkomstig het tweede en derde lid gekozen naam geldt ook voor de andere kinderen wier afstamming later ten aanzien van dezelfde ouders komt vast te staan.".

    HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het Wetboek van internationaal privaatrecht

    Art. 4. In het Wetboek van internationaal privaatrecht wordt het opschrift van hoofdstuk V vervangen als volgt :

    "Afstamming en adoptieve afstamming".

    Art. 5. In hetzelfde Wetboek wordt het opschrift van afdeling 1 van hoofdstuk V vervangen als volgt :

    "Afstamming".

    Art. 6. In artikel 61 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    1. in de inleidende zin worden de woorden "vaderschap of moederschap" vervangen door de woorden "een afstammingsband";

    2. in de bepalingen onder 2° en 3° worden de woorden "van wie het vaderschap of moederschap" telkens vervangen door de woorden "ten opzichte van wie de afstamming".

    Art. 7. In artikel 62 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "het vaderschap of moederschap" vervangen door de woorden "de afstammingsband ten opzichte";

  4. in paragraaf 2, eerste lid, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    1. de woorden "van hetzelfde geslacht" worden opgeheven;

    2. de tweede zin, die aanvangt met de woorden "In geval van" en eindigt met de woorden "nauwste banden heeft." wordt vervangen als volgt :

    "In geval van conflict tussen meerdere afstammingen die van rechtswege uit de wet voortvloeien of die voortvloeien uit meerdere erkenningen, regelt, tussen de aangewezen rechtsstelsels, het recht van de Staat waarmee het geval de nauwste banden heeft, het conflict.";

  5. in paragraaf 2 wordt het tweede lid opgeheven.

    HOOFDSTUK 4. - Wijziging van het consulair wetboek

    Art. 8. In artikel 7, 4°, van het Consulair Wetboek worden de woorden "artikel 335" vervangen door de woorden "de artikelen 335 en 335ter".

    HOOFDSTUK 5. - Wijzigingen van de wet van 5 mei 2014

    houdende de vaststelling van de afstamming van de meemoeder

    Art. 9. In artikel 3 van de wet van 5 mei 2014 houdende de vaststelling van de afstamming van de meemoeder, dat artikel 57, 2°, van het Burgerlijk Wetboek wijzigt, wordt het woord "moederszijde" vervangen door het woord "meemoederszijde".

    Art. 10. In artikel 4 van dezelfde wet, dat artikel 62ter, 2°, van het Burgerlijk Wetboek wijzigt, wordt het woord "moederszijde" vervangen door het woord "meemoederszijde".

    Art. 11. In dezelfde wet wordt een artikel 5/1 ingevoegd, luidende :

    "Art. 5/1. In artikel 318 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de wet van 1 juli 2006 en gewijzigd bij de wetten van 27 december 2006 en 30 juli 2013, worden de volgende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT