17 MAART 2016. - Besluit 2015/1737 van het Lid van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot vaststelling van de lijst met modaliteiten en criteria van de tegemoetkomingen in verband met de hulpmiddelen voor insluiting bedoeld in sectie 2 van hoofdstuk III van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 7 mei 2015 betreffende de individuele prestaties en hulpmiddelen ten behoeve van gehandicapte personen

Het Collegelid,

Gelet op het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 17 januari 2014 met betrekking tot de insluiting van de gehandicapte persoon, artikel 24;

Gelet op besluit 2014/152 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 7 mei 2015 betreffende de individuele prestaties en de hulpmiddelen ten behoeve van gehandicapte personen houdende toepassing van de artikelen 19,1° en 48 van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 17 januari 2014 met betrekking tot de insluiting van de gehandicapte persoon, artikel 3, § 1, 1e lid;

Gelet op het advies van de afdeling "Gehandicapte personen" van de Franstalige Brusselse Adviesraad voor Bijstand aan personen en Gezondheid, gegeven op 14 oktober 2015;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 26 januari 2016;

Gelet op het akkoord van het Collegelid, belast met de begroting,

Gelet op advies 58 923/4 van de Raad van State, gegeven op 7 maart 2016, in toepassing van artikel 84, § 1, 1e lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973,

Besluit :

Artikel 1. Dit besluit regelt, in toepassing van artikel 138 van de Grondwet, een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 ervan.

Art. 2. Overeenkomstig artikel 3, § 1, alinea 1 van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 7 mei 2015 betreffende de individuele prestaties en hulpmiddelen ten behoeve van gehandicapte personen houdende toepassing van de artikelen 19, 1° en 48 van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 17 januari 2014 betreffende de insluiting van de gehandicapte personen, worden de modaliteiten en criteria betreffende de tegemoetkomingen bedoeld in hoofdstuk III van hetzelfde besluit in de lijst in bijlage van dit besluit vastgelegd.

Art. 3. Het onderhavig besluit heeft uitwerking op 1 april 2016, met uitzondering van de punten 2.7. en 3 van de in bijlage bijgevoegde lijst die hun uitwerking hebben op 1 januari 2017, terwijl de bepalingen voorafgaand aan punten 2.7. en 3 van de vorige bijgevoegde lijst in de tussentijd in voege blijven.

Brussel, op 17 maart 2016.

Het Collegelid :

Mevr. C. FREMAULT

Bijlage bij het besluit 2015/1737 van het Lid van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot vaststelling van de lijst met modaliteiten en criteria van de tegemoetkomingen in verband met de hulpmiddelen voor insluiting bedoeld in sectie 2 van hoofdstuk III van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 7 mei 2015 betreffende de individuele prestaties en hulpmiddelen ten behoeve van gehandicapte personen

  1. Algemene bepalingen

    Deze bepalingen zijn van toepassing op de aanvragen die zijn ingediend vanaf de datum van het van kracht worden van deze lijst. De vroegere individuele beslissingen blijven geldig tot hun vervaldatum.

    1.1. Alle maximumbedragen of referentiebedragen die in deze lijst staan, kunnen jaarlijks herzien worden. Ze zijn aangeduid B.T.W. niet inbegrepen (behoudens tegenovergestelde bepaling).

    1.2. De leverings- en installatiekosten en de Recupeltaks zijn in de maximumbedragen van deze lijst opgenomen.

    1.3. Een vervanging van het materiaal dat in deze bijlage wordt vermeld, kan worden toegekend voor zover het materiaal in kwestie niet meer overeenstemt met de specifieke behoeften van de gehandicapte persoon.

    Evenzo kan de vervanging van het materiaal dat in deze bijlage wordt vermeld, worden toegekend voor zover het materiaal niet kan worden hersteld, wat door de leverancier wordt bevestigd, of voor zover de kosten van de herstelling niet in verhouding staan tot die van nieuw en gelijkaardig materiaal.

    De vervangingstermijn, die voor bepaalde hulpmiddelen in de lijst vermeld zijn, wordt bepaald in functie van de facturatiedatum van de vorige prestatie.

    1.4. Indien de prestatie moet worden vervangen of hersteld ingevolge schade of diefstal, kan de nieuwe tegemoetkoming alleen worden overwogen op voorlegging van het proces-verbaal van de politie. De tegemoetkoming kan alleen betrekking hebben op de eventuele kosten die hoger liggen dan het bedrag dat door de verzekering wordt gedekt. Derhalve moet de gehandicapte persoon de nodige stappen op het gebied van verzekering nemen en daarvan het bewijs aan de administratie leveren; bij gebrek daaraan zal de administratie de vervangingskosten niet vergoeden.

    Dit punt is niet van toepassing op punt 5.3 van de lijst (aanpassing van een voertuig).

    1.5. Rekening houdend met de verplichtingen en de doelstellingen van de rusthuizen, ouderenverblijven en verblijfscentra voor volwassenen worden bepaalde prestaties uitgesloten voor de gehandicapte personen in dit soort instelling.

    De uitgesloten prestaties zijn de volgende :

    - inrichting roerend en onroerend goed zoals bedoeld in punt 7 van deze lijst;

    - aanvullende uitrusting zoals bedoeld in punt 8 van deze lijst;

    - uitrustingsgoederen zoals bedoeld in punt 9 van deze lijst;

    - onderhoud en herstel voor de voornoemde prestaties.

    Alle andere prestaties in deze lijst kunnen toegekend worden voor zover de persoon aan de vereiste voorwaarden voldoet.

    Wanneer een gehandicapte persoon in een verblijfscentrum voor volwassenen woont en ergens anders gedomicilieerd is (privéwoning gelegen in het Brussels Gewest), kan geen enkele tegemoetkoming die met het domicilie verband houdt, toegekend worden zonder attest van het verblijfscentrum dat de frequentie en de duur van terugkeer naar het domicilie vermeldt.

    1.6. Bepaalde voorwaarden voor tegemoetkoming zijn gebaseerd op de typeringen van de International Classification of Functioning, Disability and Health. Deze werd door de Wereldgezondheidsorganisatie opgesteld om de functioneringsbeperkingen uit het dagelijks leven te classificeren.

    De typeringen zijn de volgende :

    0 : Geen enkele moeilijkheid (kan de activiteit alleen uitvoeren).

    1 : Lichte moeilijkheid (kan de activiteit alleen uitvoeren maar op een traag tempo en/of gestimuleerd en/of onder toezicht).

    2 : Gemiddelde moeilijkheid (kan de activiteit alleen uitvoeren maar met een ander technisch hulpmiddel dan het gevraagde).

    3 : Ernstige moeilijkheid (kan de activiteit niet uitvoeren zonder menselijke hulp of zonder gevraagd hulpmiddel).

    4 : Absolute moeilijkheid (kan de activiteit niet uitvoeren zonder menselijke hulp en zonder gevraagd hulpmiddel).

    8 : Niet gepreciseerd (het item werd niet geëvalueerd).

    9 : Zonder voorwerp (niet toepasbaar).

  2. Communicatiehulpmiddelen

    2.1. Videoloepen, loepen en schermen

    Medische voorwaarden

    Op basis van de gegevens van het medische dossier moet de aanvrager :

    - ofwel, na optische correctie aan het beste oog, een gezichtsscherpte gelijk aan of minder dan 2/10 vertonen;

    - ofwel een functioneel bilan voorleggen waarvan het model door de dienst is goedgekeurd en dat door een in revalidatie gespecialiseerde oogarts is verwezenlijkt, waarin wordt gepreciseerd dat de aanvrager een visuele beperking vertoont die lezen zonder videoloep onmogelijk maakt.

    Indien onvoldoende medische gegevens aan de arts van de administratie worden voorgelegd, wordt een medisch rapport gevraagd.

    Administratieve voorwaarden

    De gegevens die nodig zijn om de aanvraag te staven, zijn de volgende :

    - een gedetailleerde prijsopgave;

    - een bewijsstuk waarin het gebruik van de gevraagde prestatie wordt gepreciseerd.

    Algemene voorwaarden

    De aanvraag van een videoloep met een dubbele camerafunctie moet door een verklaring van de school of de werkplek worden verantwoord.

    De aanvraag voor een elektronische loep met scherm moet verantwoord worden door een attest verbonden aan een professioneel gebruik.

    Vervangingstermijn : 5 jaar

    Modaliteiten

    De tegemoetkoming in de kosten is beperkt tot :

    Klassieke videoloep 4 300 euroVideoloep met dubbele camerafunctie 6 450 euroSprekende videoloep 4 500 euroScherm 200 euroElektronische loep met scherm 1 200 euroElektronische zakloep (met of zonder optie beeldopname) 650 euro

    2.2. Aangepaste telefoon of telefoonondersteuning

    De tegemoetkoming dekt in geen geval de aansluiting op het netwerk of de gesprekskosten.

    Medische voorwaarden

    Op basis van de gegevens van het medische dossier moet de aanvrager :

    - ofwel aan het beste oor, zonder apparatuur, een gemiddeld gehoorverlies van ten minste 60 dB vertonen;

    - ofwel een spraakgebrek vertonen waardoor functioneel spreken niet mogelijk is;

    - ofwel, na optische correctie aan het beste oog, een gezichtsscherpte gelijk aan of minder dan 2/10 vertonen; ofwel een functioneel bilan voorleggen waarvan het model door de dienst is goedgekeurd en dat door een in revalidatie gespecialiseerde oogarts is verwezenlijkt, waarin wordt gepreciseerd dat de aanvrager een visuele beperking vertoont die lezen zonder het gebruik van één van onderstaande prestaties onmogelijk maakt.

    Indien onvoldoende medische gegevens aan de arts van de administratie worden voorgelegd, wordt een medisch rapport gevraagd.

    Indien het wegens de handicap niet mogelijk is om een telefoontoestel met geluidsversterking te gebruiken, dan kan de toekenning van een faxapparaat worden overwogen. In dat geval dekt de tegemoetkoming alleen de fax van de aanvrager en niet die van de persoon waarmee de aanvrager communiceert.

    Administratieve voorwaarden

    De gegevens die nodig zijn om de aanvraag te staven, zijn de volgende :

    - een gedetailleerde prijsopgave;

    - een bewijsstuk waarin het gebruik van de gevraagde prestatie wordt gepreciseerd.

    Vervangingstermijn : 4 jaar

    Modaliteiten

    Een forfaitair bedrag van 50 euro incl. BTW blijft altijd voor rekening van de gehandicapte persoon bij de aankoop van een telefoon of gsm. Dat bedrag vertegenwoordigt de standaardkosten van een dergelijk apparaat.

    De tegemoetkoming in de kosten is beperkt tot :

    Telefoon met geluidsversterking en/of ingebouwde flash 190 euroVersterker voor een telefoontoestel 110 euroGsm-toestel met spraaksynthese 440 euroGsm-toestel met spraakfunctie 190 euroSpraaksynthese voor gsm 260 euroFax 140 euro

    2.3. Brailleschrijfmachine

    Medische voorwaarden

    Op basis van de gegevens van het medische...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT