17 JULI 2022. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Ik heb de eer ter ondertekening van Uwe Majesteit een koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen voor te leggen.

De Raad van State verleende op 28 juni 2022 het advies nr. 71.594/1 met toepassing van artikel 84, § 3, eerste lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. De tekst werd aangepast rekening houdend met de opmerkingen van de Raad van State en de andere vragen worden in dit verslag verder verduidelijkt.

Memorie van toelichting

  1. Inleiding

    Het is de bedoeling om drie ziekten toe te voegen aan de lijst van beroepsziekten: eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.

    De toevoeging van een ziekte aan de lijst van beroepsziekten is belangrijk omdat het de bewijslast voor getroffenen verlicht.

    Hoewel het reeds mogelijk was vergoed te worden voor deze drie ziekten op grond van artikel 30bis vóór de inwerkingtreding van dit koninklijk besluit, was de bewijslast echter zwaarder voor het slachtoffer dat moest aantonen dat de ziekte haar effectieve oorzaak had in de uitoefening van de professionele activiteit. Door een ziekte in de lijst op te nemen en de blootstellingscriteria vast te stellen wordt, zodra het bestaan van de ziekte en het bestaan van een blootstelling aan het beroepsrisico om de ziekte op te lopen zijn aangetoond, onweerlegbaar vermoed dat de blootstelling in het bewuste geval de oorzaak van de ziekte is. Het gaat dus om een koninklijk besluit dat het mogelijk zal maken deze personen te vrijwaren van hun procedurele last en daarmee de behandeling van hun verzoek te versnellen en dus ook de uitbetaling van hun vergoeding te versnellen indien de ziekte wordt erkend.

    Drie nieuwe codes (codes 9.311 "eierstokkanker veroorzaakt door asbest", 9.312 "systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat" en 1.609 "uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling") worden dus toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot een schadeloosstelling. Daarnaast wordt ook de bijlage bij het besluit gewijzigd, in die zin dat hierin bepaald wordt onder welke voorwaarden de betrokkenen geacht worden te zijn blootgesteld aan het beroepsrisico.

    Beroepsziekten zijn ziekten die gelinkt zijn aan het uitoefenen van een beroep en waarbij sprake is van een beroepsrisico. Een beroepsrisico bestaat als de blootstelling aan de schadelijke invloed samengaat met de beroepsuitoefening en beduidend groter is dan de blootstelling bij de algemene bevolking en volgens algemeen aanvaarde medische inzichten de overwegende oorzaak van de ziekte is.

    Daarom moeten de blootstellingscriteria voor bepaalde ziekten, die ook kunnen worden opgelopen in andere omgevingen, in het bijzonder de privé context, empirisch worden vastgesteld vooraleer ze aanleiding kunnen geven tot een vergoeding.

    Deze blootstellingscriteria worden gedefinieerd na onderzoek door de gepaste medische commissie van Fedris, nadat de Wetenschappelijke Raad van de instelling zich uitspreekt en een advies overmaakt, dat is onderzocht door het beheerscomité voor de beroepsziekten. Deze criteria worden dus grondig onderzocht en dit zowel op medisch, wetenschappelijk als juridisch vlak.

  2. Verplichte vormvereisten

    Wat volgt zijn antwoorden op de vraag van de Raad van State over de verplichte vormvereisten en de actualisering hiervan, zoals geformuleerd in punt 4.

    Aangaande de eierstokkanker gelinkt aan asbest heeft de Wetenschappelijke Raad de mogelijkheid gehad zijn advies te bevestigen in het parlementair debat ter gelegenheid van de inschrijving van eierstokkanker in de lijst van ziekten die worden vergoed door het het Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers tijdens de zitting van 25 januari 2022. Er is een kritisch onderzoek uitgevoerd van de wetenschappelijke literatuur die tussen 2014 en 2021 werd gepubliceerd, om de studie voorgelegd in januari 2016 bij te werken. Tijdens de vergadering van 25 januari 2022 nam de Wetenschappelijke Raad kennis van deze actualisering en stelde ze vast dat er geen nieuwe argumenten waren die tot wijziging van het vorig advies zouden leiden.

    Aangaande de twee andere ziekten hebben de medische commissies die belast waren met de voorbereidende studies voor de adviezen van de Wetenschappelijke Raad het sinds de eerste adviezen niet nodig geacht de Wetenschappelijke Raad nieuwe wetenschappelijke bewijzen voor te leggen die het standpunt van de Raad zouden kunnen wijzigen, met name ten aanzien van de vastgestelde criteria. Aangezien wetenschappelijke controle een van de taken is van de medische commissies van Fedris, kan men er dus van uitgaan dat de oorspronkelijke adviezen nog steeds relevant zijn.

    Met andere woorden, in het algemeen is het in het kader van wetenschappelijke studies, en vooral wanneer deze betrekking hebben op zeldzame ziekten, niet verwonderlijk dat doorheen de jaren geen wetenschappelijke studies zijn gepubliceerd die de opvattingen van een paar jaar eerder weerleggen, hetzij op vlak van onderzoek hetzij op vlak van behandeling.

    Wanneer in de definitie van het beroepsrisico sprake is van "algemeen aanvaarde" medische inzichten, weerspiegelt dit begrip bovendien juist de onmogelijkheid om op lange termijn absolute zekerheid op wetenschappelijk niveau te verkrijgen: algemeen aanvaarde medische inzichten vormen het geheel van gegevens waarover op een bepaald moment in de wetenschappelijke wereld de grootst mogelijke consensus bestaat, zonder dat dit noodzakelijkerwijs de afwezigheid van afwijkende standpunten en de afwezigheid van mogelijke latere ontwikkelingen impliceert.

    Samenvattend kan worden gesteld dat het in het kader van de toevoeging van een ziekte aan de lijst en de vaststelling van criteria voor de blootstelling aan beroepsrisico's zelden, zo niet nooit, unanimiteit wordt bereikt en behouden blijft over alle wetenschappelijke studies. Zodra de Wetenschappelijke Raad besluit tot toevoeging van een ziekte en de blootstellingscriteria daarvoor, is er voldoende consensus om de opneming van deze ziekte op de lijst en de vaststelling van de voorwaarden voor blootstelling aan beroepsrisico's te rechtvaardigen.

  3. De rest van dit verslag gaat dieper in op de drie specifieke ziekten

    3.1. Aangaande eierstokkanker ontstaan door asbest

    De Medische Commissie "Beroepskankers" van Fedris, heeft voorgesteld om de volgende beroepsziekte toe te voegen aan de beroepsziektelijst in groep 1.6 - ziekten veroorzaakt door fysische agentia:

    "9.311 - Eierstokkanker veroorzaakt door asbest"

    Deze heeft een voorstel gedaan voor erkenningscriteria van door asbest veroorzaakte eierstokkanker, die in de bijlage bij dit koninklijk besluit zijn opgenomen, namelijk een minimale blootstellingsduur om een relatief risico te bereiken gelijk aan of groter dan 2 op 10 jaar voltijds werk in een of meer van de gedefinieerde omstandigheden of beroepen. Deze criteria zijn vastgesteld op basis van verschillende analyses betreffende met name het relatieve risico om de ziekte op te lopen en de voorwaarden voor beroepsmatige blootstelling.

    3.2. Aangaande de systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat

    Op advies van de Medische Commissie "Respiratoire Aandoeningen" stelt de Wetenschappelijke Raad voor om de volgende beroepsziekte toe te voegen aan de beroepsziektelijst in groep 1.3 - Beroepsziekten welke zijn ontstaan door het inademen van stoffen en agentia welke niet onder andere posten zijn opgenomen:

    "9.312 - Systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silicium bevat".

    In de wetenschappelijke literatuur vermelden zeer weinig studies de blootstellingsduur. De Wetenschappelijke Raad stelt voor om de minimale blootstellingsduur aan te nemen vereist in de Franse tabel, namelijk 10 jaar voltijds werk.

    Sommige studies tonen echter aan dat uitzonderlijk, wanneer de intensiteit bijzonder hoog is, een blootstellingsduur van minder dan 10 jaar kan leiden tot de ontwikkeling van de ziekte. Meer nog, in het geval van een bewezen silicose (hoge-resolutie-CT-scan, histologie), erkend als beroepsziekte, is geen enkele minimale blootstellingsduur vereist.

    Om die reden verduidelijkt het koninklijk besluit dat als de hoofdvoorwaarde niet is vervuld, de blootstelling aan het beroepsrisico zal kunnen worden erkend in geval van bijzonder intense blootstelling.

    Zoals toegelicht aan de Raad van State en ter verduidelijking van punt 6.1. van het advies heeft de mogelijkheid om af te wijken van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT