17 JULI 2018. - Programmadecreet houdende verschillende maatregelen voor de aangelegenheden geregeld krachtens artikel 138 van de Grondwet (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit decreet regelt aangelegenheden bedoeld zowel in artikel 127 als in artikel 128 van de Grondwet.

HOOFDSTUK II. - Maatregelen inzake gezondheid en sociale actie

Afdeling 1. - Wijzigingen in het decreet van 14 juli 1997 houdende organisatie van de gezondheidspromotie

Art. 2. In artikel 19 van het decreet van 14 juli 1997 houdende organisatie van de gezondheidspromotie worden de woorden "vijf jaar" vervangen door de woorden "tien jaar".

Art. 3. In artikel 20 van hetzelfde decreet worden de woorden "vijf jaar" vervangen door de woorden "tien jaar".

Art. 4. In artikel 20, lid 2, van hetzelfde decreet worden de woorden "twee jaar" vervangen door de woorden "zeven jaar".

Afdeling 2. - Erkenningen van de arbeidsgeneeskundige diensten

Art. 5. De erkenningen van de arbeidsgeneeskundige diensten bedoeld in artikel 106 van het Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming, vallend onder het Waals Gewest en verstrijkend op 31 december 2018, worden van rechtswege verlengd totdat het Waalse Gewest nieuwe bepalingen terzake aanneemt.

Afdeling 3. - Wijzigingen in het decreet van 9 maart 2017 betreffende de verblijfkosten en de financiering van sommige apparaten van de zware medisch-technische diensten in ziekenhuizen

Art. 6. Artikel 22 van het decreet van 9 maart 2017 betreffende de verblijfkosten en de financiering van sommige apparaten van de zware medisch-technische diensten in ziekenhuizen wordt opgeheven.

Afdeling 4. - Wijzingen in het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid

Art. 7. Artikel 418/14 van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid wordt vervangen als volgt :

Art. 418/14. Het Agentschap wordt belast met de controle op het gebruik van de subsidies toegekend aan het platform.".

Art. 8. In het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid wordt een artikel 283/1 ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 283/1. De Regering legt de regels vast voor de programmatie, de erkenning, de controle, de organisatie van de verblijfs- en dagopvangdiensten voor personen met een handicap, gelegen op het grondgebied van het Franse taalgebied, maar waarvoor de beslissingen tot plaatsing en financiering bij een buitenlandse overheid liggen.".

Art. 9. In artikel 118, eerste lid, van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid worden de bewoordingen "zoals omschreven in artikel 1, 13°, van de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet" vervangen door de bewoordingen "zoals omschreven in artikel I.9, 55°, van het Wetboek van economisch recht".

Art. 10. In artikel 121, eerste lid, van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid wordt 3° vervangen als volgt :

"3° zich ertoe verbinden schuldbemiddeling aan te bieden zoals bedoeld in artikel I.9, 55°, van het Wetboek van economisch recht. In voorkomend geval, als er een collectieve schuldenregeling zoals bedoeld in de artikelen 1675/2 en volgende van het Gerechtelijk Wetboek overwogen dient te worden, verbindt de publieke of privé-instelling zich ertoe, de persoon bedoeld in artikel 1675/2 van genoemd Wetboek erover in te lichten, haar bij te staan bij het opstellen van het verzoekschrift bedoeld in artikel 1675/4 van hetzelfde Wetboek en zich voor te stellen als schuldbemiddelaar in de zin van artikel 1675/4, § 2, 5°, van genoemd Wetboek of op die titel een andere gemachtigde schuldbemiddelaar voor te stellen overeenkomstig artikel 1675/17 van hetzelfde Wetboek.";

Afdeling 5. - Wijzigingen in de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

Art. 11. In artikel 45, § 2, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn wordt een lid ingevoegd, luidend als volgt :

"De mandaten en de bijlagen ervan kunnen elektronisch opgesteld en ondertekend worden.".

Art. 12. In artikel 88 van dezelfde wet, laatst gewijzigd bij het decreet van 21 december 2016, worden volgende wijzigingen doorgevoerd :

1° in § 1 worden het eerste en het tweede lid vervangen als volgt :

"Het vast bureau vergadert jaarlijks in de loop van uiterlijk de maand september om de voorlopige initiële begroting van het volgend dienstjaar vast te leggen.

De Raad voor maatschappelijk welzijn vergadert jaarlijks in de loop van uiterlijk de maand oktober om de definitieve initiële begroting van het volgend dienstjaar vast te leggen. Op voorstel van het beheerscomité van het ziekenhuis legt de Raad voor maatschappelijk welzijn eveneens de begroting van elke ziekenhuis dat van het centrum afhangt, vast.";

2° in § 1, lid 5, worden volgende wijzigingen doorgevoerd :

- de woorden "evenals hun reiskostenvergoedingen" worden toegevoegd tussen de woorden "de personeelsleden" en de woorden "het abonnement op het Belgisch Staatsblad"

- de woorden "het abonnement op het Belgisch Staatsblad en op het Provincieblad" worden opgeheven;

3° in paragraaf 2, lid 4, wordt het woord "ontvanger" vervangen door de woorden "financieel directeur".

Art. 13. In dezelfde wet wordt een artikel 88bis ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 88bis. De OCMW's maken hun voorlopige initiële begroting, hun definitieve initiële begroting, en iedere begrotingswijziging aan de Regering over, volgens de nadere regels volgens laatstgenoemde vastgelegd.".

Art. 14. In dezelfde wet wordt een artikel 88ter ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 88ter. Bij elke begroting en bij begrotingswijzigingen worden er door de OCMW's meerjarige begrotingsvooruitzichten aan de Regering overgemaakt, volgens de nadere regels door laatstgenoemde vastgelegd.".

Art. 15. In artikel 89 van dezelfde wet, gewijzigd bij de decreten van 23 januari 2014 en 21 december 2016, worden volgende wijzigingen doorgevoerd :

1° het eerste en het tweede lid worden vervangen als volgt :

"Het vast bureau vergadert jaarlijks uiterlijk in de loop van de maand februari om de voorlopige begrotingsrekening van het voorafgaande jaar vast te leggen, waarin een overzicht is opgenomen van de toestand van de vastgestelde nettorechten, de verbintenissen en de op 31 december van het voorafgaande dienstjaar geboekte verrekeningen.";

2° in lid 3, dat lid 2 wordt, wordt de volzin "De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt elk jaar de rekeningen van het vorig dienstjaar van het centrum en maakt ze uiterlijk 1 juni over aan de Regering onder de vorm van een "SIC" bestand. vervangen door de volzin "De Raad voor maatschappelijk welzijn vergadert jaarlijks in de loop van uiterlijk de maand mei om de rekeningen van het vorig dienstjaar vast te leggen.".

Art. 16. Artikel 89bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 27 maart 2014, wordt gewijzigd als volgt :

1° in lid 1 worden de woorden "Binnen vijf dagen na aanneming ervan" vervangen door de woorden

"Tegelijk met het overzenden ervan aan de toezichthoudende overheid";

2° het vijfde lid wordt opgeheven.

Art. 17. In dezelfde wet wordt een artikel 89ter ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 89ter. De OCMW's maken hun voorlopige begrotingsrekening en hun jaarrekeningen aan de Regering over, volgens de nadere regels door laatstgenoemde vastgelegd.".

Art. 18. In dezelfde wet wordt een artikel 89quater ingevoegd, luidend als volgt :

Art. 89quater. De Regering zamelt in het kader van haar opdrachten ieder statistisch...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT