17 JULI 2015. - Wet houdende diverse bepalingen inzake gezondheid (1)

Inleidende bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

TITEL 1. - RIZIV

HOOFDSTUK 1. - Wijziging van de programmawet van 19 december 2014

Art. 2. Artikel 137 van de programmawet van 19 december 2014 wordt opgeheven.

Art. 3. Dit hoofdstuk heeft uitwerking met ingang van 30 juni 2015.

HOOFDSTUK 2. - Wijziging van de wet

van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid

Art. 4. In artikel 96 van de wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid, worden de bepalingen onder c) en d), die in artikel 53, § 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, de § 1/2 en § 1/3 invoegen, opgeheven.

Art. 5. Dit hoofdstuk heeft uitwerking met ingang van 30 juni 2015.

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994

Afdeling 1. - Rechthebbenden

van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging

Art. 6. In artikel 32, eerste lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 december 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. de bepaling onder 6° ter wordt vervangen als volgt :

    "6° ter de zelfstandigen die de sociale verzekering in geval van faillissement, daarmee gelijkgestelde situaties of gedwongen stopzetting genieten, bedoeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 18 november 1996 houdende invoering van de sociale verzekering ten gunste van zelfstandigen, in geval van faillissement, daarmee gelijkgestelde situaties of gedwongen stopzetting, gedurende ten hoogste vier kwartalen.

    Wat de in artikel 2 van voornoemd koninklijk besluit bedoelde zelfstandigen betreft, vangt deze periode van vier kwartalen aan op de eerste dag van het kwartaal dat volgt op de stopzetting in de zin van artikel 1bis van voornoemd koninklijk besluit;";

  2. in de bepaling onder 22°, eerste lid, worden de woorden "artikel 5" vervangen door de woorden "artikelen 5 en 5/1";

  3. in de bepaling onder 22°, tweede lid, worden de woorden ", of die een hoedanigheid van gerechtigde of van persoon ten laste kunnen laten gelden met toepassing van een besluit, genomen in uitvoering van artikel 33, § 1, eerste lid" opgeheven.

    Afdeling 2. - Afsluiting van overeenkomsten

    met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

    Art. 7. Artikel 22, 20°, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 10 april 2014, wordt aangevuld met een bepaling onder c), luidende :

    "c) om de diagnostische oppuntstelling en de opvolging van zeldzame pathologieën te verzekeren in het kader van de referentielaboratoria voor klinische biologie.".

    Afdeling 3. - Antropogenetica

    Art. 8. In dezelfde wet wordt titel III, hoofdstuk V, afdeling VIII, die het artikel 59 bevat, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 10 april 2014, vervangen door wat volgt :

    "Afdeling VIII. - Verstrekkingen van klinische biologie, anatomopathologie en menselijke erfelijkheid verleend aan in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden en aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden.

    Art. 59. De Algemene Raad legt jaarlijks, uiterlijk tegen 31 december van het jaar, voorafgaand aan het jaar van toepassing, na advies van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen en van het Verzekeringscomité, het globaal budget van de financiële middelen vast, voor het ganse Rijk :

  4. voor de verstrekkingen van klinische biologie zoals door de Algemene Raad omschreven;

  5. voor de verstrekkingen van anatomopathologie zoals door de Algemene Raad omschreven;

  6. voor de verstrekkingen van menselijke erfelijkheid zoals door de Algemene Raad omschreven.

    De Algemene Raad legt eveneens de opsplitsing van deze budgetten vast naargelang voornoemde verstrekkingen worden verleend aan in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden of aan niet in een ziekenhuis opgenomen rechthebbenden.

    Het forfaitair honorarium betaalbaar per daghospitalisatie maakt deel uit van het budget voor de verstrekkingen verleend aan een in een ziekenhuis opgenomen rechthebbende.".

    Afdeling 4. - Beschikbaarheidshonoraria

    Art. 9. In artikel 36quinquies, eerste lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 22 augustus 2002, worden de woorden "en aan de apothekers en de licentiaten in de wetenschappen die door de minister van Volksgezondheid zijn erkend om verstrekkingen inzake klinische biologie te verrichten" ingevoegd tussen het woord "geneesheren" en de woorden "die deelnemen".

    Afdeling 5. - Online toetreding tot de akkoorden

    Art. 10. In artikel 50 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 10 april 2014, wordt paragraaf 5 opgeheven.

    Afdeling 6. - Experimenteel karakter van bijzondere modellen van voorschrijven, verstrekking of betaling van geneeskundige verzorging

    Art. 11. In artikel 56, § 2, eerste lid, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 7 februari 2014, wordt de bepaling onder 1° vervangen als volgt :

    "1° een tegemoetkoming te verlenen voor bijzondere modellen met een experimenteel karakter van voorschrijven, verstrekking of betaling van geneeskundige verzorging;".

    Afdeling 7. - Zorgkundigen

    Art. 12. In artikel 2, n), van dezelfde wet, gewijzigd bij de wetten van 24 december 1999 en 10 april 2014, worden de woorden "de zorgkundigen," ingevoegd tussen de woorden "de paramedische medewerkers," en de woorden "de verplegingsinrichtingen".

    Art. 13. In artikel 56 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 10 april 2014, wordt paragraaf 5 opgeheven.

    Afdeling 8. - Tariferingsdiensten

    Art. 14. In dezelfde wet wordt een artikel 165/1 ingevoegd, luidende :

    "Art. 165/1. Wanneer de tegemoetkoming van de verzekeringsinstellingen in de kosten van geneeskundige verstrekkingen met uitzondering van diegene bedoeld in artikel 165, niet rechtstreeks door die instellingen aan de rechthebbenden wordt gestort, dan kunnen alle tariferingsverrichtingen en alle betalingen van de verzekeringsinstellingen voor die verstrekkingen worden gedaan via door de minister erkende tariferingsdiensten.

    De Koning stelt de maatstaven tot erkenning van die tariferingsdiensten vast.

    Die diensten zijn gemachtigd om onder de door de Koning te bepalen voorwaarden van de zorgverleners een tegemoetkoming in de tariferingskosten te vorderen.

    De zorgverleners kunnen zich aansluiten bij een door hun gekozen tariferingsdienst.

    De Koning kan regels vaststellen betreffende :

  7. die aansluiting, onder meer in verband met de opzegging van de aansluiting door de tariferingsdienst en met de intrekking van de aansluiting door de aangeslotene;

  8. de uitbesteding van de tarifering.

    De Koning omschrijft de veiligheidsmaatregelen die alle betrokken partijen moeten nemen bij de inzameling, de overdracht en de verwerking van de gegevens overeenkomstig de voormelde doeleinden.".

    Afdeling 9. - Maximumfactuur

    Art. 15. In artikel 37novies van dezelfde wet, ingevoegd bij de wet van 5 juni 2002, vervangen bij het koninklijk besluit van 3 juni 2007 en gewijzigd bij de wetten van 22 december 2008 en 29 maart 2012, worden de woorden "op basis van de lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 pct. van een kind, of" opgeheven.

    Art. 16. Artikel 15 heeft uitwerking met ingang op 1 januari 2014.

    Afdeling 10. - Heropname klinische biologie

    of medische beeldvorming

    Art. 17. In artikel 56quinquies, eerste lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij wet van 26 december 2013, wordt de zin "Het in de eerste zin bedoelde percentage wordt echter van 82 pct. op 67 pct. gebracht voor de forfaitaire tegemoetkomingen berekend per opname klinische biologie of medische beeldvorming." ingevoegd tussen de woorden "hun waarde." en de woorden "Deze verminderde forfaitaire tegemoetkomingen".

    Art. 18. Artikel 17 treedt in werking op de eerste dag van de maand na afloop van een termijn van tien dagen te rekenen van de dag volgend op de bekendmaking van deze wet in het Belgisch Staatsblad.

    Afdeling 11. - Levende orgaandonoren

    Art. 19. In artikel 37 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 7 februari 2014, wordt een paragraaf 16quater ingevoegd, luidende :

    § 16quater. De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, onder de voorwaarden die Hij bepaalt, het persoonlijk aandeel betreffende de geneeskundige verstrekkingen die worden verleend aan levende orgaandonoren volledig of gedeeltelijk afschaffen.

    Afdeling 12. - Derdebetalersregeling

    Art. 20. In artikel 53, § 1, van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 10 april 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    a) tussen het eerste en het tweede lid worden vijf leden ingevoegd, luidende :

    "Bij toepassing van de derdebetalersregeling, en onverminderd de krachtens artikel 320 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 vastgestelde verplichtingen, worden de in het eerste lid bedoelde documenten vervangen door een gegevensoverdracht door de zorgverlener aan de verzekeringsinstellingen door middel van een elektronisch netwerk, volgens de door het Verzekeringscomité vastgestelde administratieve nadere regels.

    De Koning stelt de datum vast vanaf welke, voor een categorie van zorgverleners, bij toepassing van de derdebetalersregeling de gegevensoverdracht aan de verzekeringsinstellingen door middel van een elektronisch netwerk toepasbaar is.

    Vanaf de krachtens het derde lid vastgestelde datum, beschikt de zorgverlener over een termijn van twee jaar om de in het tweede lid bedoelde verplichting na te leven.

    Het eerste lid blijft van toepassing in het kader van de derdebetalersregeling :

  9. voor de krachtens het derde lid vastgestelde datum;

  10. tijdens de in het vierde lid bedoelde periode zolang de zorgverlener de in het tweede lid bedoelde verplichting niet heeft nageleefd.

    In afwijking van het derde en vierde lid, ontstaat de verplichting bedoeld in het tweede lid op 1 juli 2015 voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT