17 JULI 2015. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de inventarismethodologie voor de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde

De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed,

Gelet op het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, artikel 4.1.1 en 4.1.2;

Gelet op het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014, artikel 4.1.5;

Gelet op de mededeling aan de Vlaamse Regering van 17 juli 2015;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 5 mei 2015;

Gelet op advies 57.679/1 van de Raad van State, gegeven op 8 juli 2015, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973,

Besluit :

Enig artikel. De inventarismethodologie, opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, wordt als inventarismethodologie voor de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde vastgesteld.

Brussel, 17 juli 2015.

De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed,

G. BOURGEOIS

Bijlage

Inventarismethodologie voor de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde

Deze inventarismethodologie geeft uitvoering aan artikel 4.1.5 van het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 betreffende de uitvoering van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. Artikel 4.1.6 bepaalt bovendien dat de vaststelling van een inventaris van onroerend erfgoed alleen kan nadat de minister, na mededeling aan de Vlaamse Regering, een inventarismethodologie heeft vastgesteld.

Deze inventarisatiemethodologie voor de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde bevat naast deze inleiding:

  1. een korte beschrijving van de inventaris;

  2. de wijze van beschrijving van de erfgoedwaarden;

  3. het afwegingskader dat gehanteerd wordt om het onroerend erfgoed te waarderen:

    1. de erfgoedwaarden;

    2. de selectiecriteria.

  4. Een korte beschrijving van de inventaris

    In de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde worden beplantingsvormen opgenomen die representatief zijn voor het werk van de mens of van de natuur of van beide samen. Oude bomen en struiken vertellen ons vaak veel over de geschiedenis van een bepaalde plaats. Het zijn illustraties van oude gebruiken, historisch landgebruik of bepaalde technieken.

    In de inventaris worden bijvoorbeeld statige kasteeldreven, in vorm gesnoeide hagen, kapelletjesbomen, vredesbomen en hakhoutpercelen opgenomen. Die items vertellen het verhaal van hoe onze voorouders omgingen met die houtige beplantingen, hoe ze de beplantingen nuttig aanwendden, welke rol ze speelden in bijgeloof en rituelen, hoe bomen en struiken voor het esthetische genot werden aangeplant enzovoort.

  5. De wijze van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT