17 DECEMBER 2021. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

VERSLAG AAN DE VLAAMSE REGERING

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie

Algemene toelichting

BBT-conclusies voor voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie

Titel III van het VLAREM (besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor GPBV-installaties) bevat de algemene en sectorale voorwaarden die enkel van toepassing zijn voor GPBV-installaties.

Met dit wijzigingsbesluit worden de bijkomende sectorale milieuvoorwaarden voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie aan titel III van het VLAREM toegevoegd.

Deze toevoeging komt er naar aanleiding van de BBT-conclusies die op 4 december 2019 gepubliceerd werden in het Europees publicatieblad. Deze BBT-conclusies hebben een bindend karakter en vormen de referentie voor de vaststelling van de vergunningsvoorwaarden. De BBT-conclusies voor voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie, dienen nu geïmplementeerd te worden in titel III van het VLAREM.

Overeenkomstig artikel 5.4.6/1 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM), gebeurt de omzetting van BBT-conclusies in eerste instantie door middel van algemene en sectorale milieuvoorwaarden.

Er werd voor geopteerd om zoveel mogelijk van de BBT's uit de BBT-conclusies in te voegen in titel III van het VLAREM. In de praktijk komt dit neer op de opname van bijna alle BBT's uit de BBT-conclusies in titel III van het VLAREM.

Conform de bepalingen van afdeling 1.4.1 van titel II van het VLAREM worden alle BBT's uit de BBT-conclusies, met bijzondere aandacht voor de BBT's uit de BBT-conclusies die niet worden opgenomen in titel III van het VLAREM, geëvalueerd bij de algemene evaluatie. Deze evaluaties kunnen aanleiding geven tot het bijstellen van de milieuvoorwaarden.

Concrete omzetting van de BBT-conclusies

Overeenkomstig artikel 5.4.3, § 2 van het DABM, moet er bij de omzetting van BBT-conclusies in titel III van het VLAREM rekening worden gehouden met:

  1. de geldende milieukwaliteitsnormen, met inbegrip van de bijzondere milieukwaliteitsnormen;

  2. de bestaande toestand van het milieu en van de gezondheid van de mens, voor zover die gezondheid wordt beïnvloed door de toestand van het milieu, telkens voor zover de betrokken inrichtingen en activiteiten hier risico's of hinder voor kunnen veroorzaken;

  3. de ligging van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten in of nabij gebieden die een bijzondere bescherming behoeven of hindergevoelige objecten;

  4. het feit dat de hinder en de risico's afkomstig van de exploitatie van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten moeten worden beperkt tot een aanvaardbaar niveau.

    Er worden geen technieken weergegeven indien de betreffende BBT een milieuprestatieniveau (bijvoorbeeld een emissiegrenswaarde) voorschrijft. Op die manier worden geen technieken opgelegd en is de exploitant in principe vrij om te kiezen hoe dat milieuprestatieniveau wordt behaald.

    Er wordt naar gestreefd dat doelvoorschriften primeren op middelvoorschriften.

    Daarnaast worden in de sectorspecifieke hoofdstukken van de BBT-conclusies indicatieve milieuprestatieniveau's opgenomen voor water- en energieverbruik. Vanwege hun indicatief karakter zijn deze opgenomen als richtwaarden in titel III van het VLAREM.

    Bij de omzetting van de BBT-conclusies in titel III van het VLAREM moet rekening worden gehouden met artikel 18 van de Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging), waarbij er wordt bepaald dat er extra voorwaarden moeten worden gesteld indien met het oog op een milieukwaliteitsnorm strengere voorwaarden moeten gelden dan die welke door toepassing van de beste beschikbare technieken haalbaar zijn.

    In dit besluit worden de BBT-conclusies niet ruimer of strenger omgezet dan strikt noodzakelijk, gelet op bovenstaande verplichtingen van het DABM en de Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging).

    Mogelijkheid van een andere beste beschikbare techniek

    De exploitant heeft via artikel 1.7 van titel III van het VLAREM wel steeds de mogelijkheid om een andere beste beschikbare techniek toe te passen om het beoogde van de betreffende BBT te kunnen halen. Wanneer de exploitant verplicht wordt om een of meerdere (of een combinatie van) technieken toe te passen wordt er rechtstreeks naar de BBT-conclusies verwezen waar alle technieken staan opgesomd. De verschillende BBT-conclusies kunnen onder andere geraadpleegd worden op de websites van het Europese IPPC Bureau (http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/) en het BBT-kenniscentrum (http://emis.vito.be/nl/bbt/publicaties/bbt-conclusies).

    Opbouw van het nieuwe hoofdstuk 3.15. Voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie

    De titel III van het VLAREM volgt grotendeels de opbouw van de BBT-conclusies. Dit resulteert in volgende structuur:

    Hoofdstuk 3.15. Voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie

    Afdeling 3.15.1 Toepassingsgebied en definities

    Afdeling 3.15.2 Algemene bepalingen

    Afdeling 3.15.3 Diervoeder

    Afdeling 3.15.4 Brouwen

    Afdeling 3.15.5 Zuivelbedrijven

    Afdeling 3.15.6 Productie van ethanol

    Afdeling 3.15.7 Verwerking van schaal- en schelpdieren

    Afdeling 3.15.8 Groenten en fruit

    Afdeling 3.15.9 Malen van graan

    Afdeling 3.15.10 Verwerking van vlees

    Afdeling 3.15.11 Verwerking van oliehoudende zaden en de raffinage van plantaardige oliën

    Afdeling 3.15.12 Frisdranken en nectar of sap gemaakt van verwerkte groenten en fruit

    Afdeling 3.15.13 Productie van zetmeel

    Afdeling 3.15.14 Productie van suiker

    BBT 13 en BBT 15 worden niet opgenomen in titel III van het VLAREM. De toepasbaarheid van deze BBT's wordt sterk gekoppeld aan een individuele toetsing aan de lokale omstandigheden. De noodzaak om deze BBT's te implementeren moet dus van geval tot geval beoordeeld worden. Tijdens de algemene evaluaties zal worden geëvalueerd of deze specifieke BBT's uit de BBT-conclusie van toepassing zijn op de installatie. Indien nodig worden de milieuvoorwaarden bijgesteld om een volledige omzetting van de BBT-conclusies te bekomen.

    Artikelsgewijze bespreking

    Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

    Artikel 1

    Dit artikel stelt dat dit besluit voorziet in de omzetting van het uitvoeringsbesluit (EU) 2019/2031 van de Commissie van 12 november 2019 tot vaststelling van BBT-conclusies (beste beschikbare technieken) op grond van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad, voor de voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie.

    Hoofdstuk 2. Wijzigingsbepalingen

    Artikel 2

    Dit artikel voegt een voetnoot toe aan artikel 3.12.5.1.7. van titel III van het VLAREM (grote stookinstallaties), zodat de bepalingen volledig in lijn zijn met de bepalingen voor grote stookinstallaties in titel II van het VLAREM (artikel 5.43.3.25).

    Artikel 3

    Dit artikel voegt een hoofdstuk toe aan deel 3 "Sectorale Milieuvoorwaarden" van titel III van het VLAREM, namelijk Hoofdstuk 3.15. Voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie dat bestaat uit volgende elementen:

    VLAREM III BBT-conclusies Toelichting Afdeling 3.15.1. Toepassingsgebied en definities 3.15.1.1 Toepassingsgebied - De activiteiten waarop de BBT-conclusies al dan niet betrekking hebben worden opgenomen. Zowel de rubrieken van de indelingslijst worden vermeld, als de overeenkomstige GPBV-activiteiten die zijn opgenomen in bijlage 1 bij VLAREM III. In deze bijlage worden de GPBV-activiteiten van bijlage I van het de Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) letterlijk opgenomen. Deze bijlage heeft betrekking op het toepassingsgebied van hoofdstuk 2 van deze richtlijn. Gezien het belang van dit toepassingsgebied werd ervoor geopteerd om deze integraal over te nemen als bijlage 1 bij VLAREM III met het oog op eenvoud en transparantie van de omzetting van het toepassingsgebied van de BBT-conclusies.-Dit hoofdstuk is ook van toepassing bij een gecombineerde behandeling van afvalwater van verschillende herkomst als de belangrijkste vuilvracht afkomstig is van een of meer activiteiten die onder de toepassing van rubriek 45.16 van de indelingslijst vallen. - In § 2 van dit artikel worden de activiteiten vermeld die niet onder het hoofdstuk 3.15 vallen:- In punt 1 worden locatiegebonden stookinstallaties die hete gassen produceren die niet worden gebruikt voor het via direct contact verwarmen, drogen of anders behandelen van voorwerpen of materialen, vermeld. Deze activiteit valt mogelijk onder hoofdstuk 3.12 `grote stookinstallaties' van VLAREM III of onder hoofdstuk 5.43 van VLAREM II;- In punten 2 en 3 wordt verwezen naar activiteiten die mogelijk onder de BBT-conclusies voor de sector van slachthuizen en de verwerking van dierlijke bijproducten vallen. Op dit moment zijn deze BBT-conclusies nog niet gepubliceerd, en bijgevolg ook nog niet omgezet in VLAREM III.- Verwijzingen naar andere BBT-conclusies, referentiedocumenten of wetgeving die mogelijk relevant kunnen zijn, worden niet opgenomen. 3.15.1.2 Afkortingen en definities - Enkel definities die niet gelijk zijn aan definities reeds opgenomen in het VLAREM én welke nodig zijn om de sectorale voorwaarden te kunnen begrijpen, worden opgenomen.- Bijkomend worden hier de definities opgenomen van de termen "activiteitsgraad" en "grondstoffen", die ook in de BBT-conclusies meermaals worden vermeld in de algemene overwegingen. Afdeling 3.15.2. Algemene bepalingen Onderafdeling 3.15.2.1 Toepasbaarheid 3.15.2.1.1 Toepasbaarheid:-7a-11-12-34, voetnoot 1 De toepasbaarheid van de technieken vermeld in BBT 7a, BBT...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT