17 DECEMBER 2020. - Decreet houdende de wetgevende aanpassingen met het oog op de overname van de dienst van de onroerende voorheffing door het Waalse Gewest (1)

Het Waalse Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

HOOFDSTUK I. - Uitbreiding van het toepassingsgebied van het decreet van 6 mei 1999 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake de Waalse gewestelijke belastingen op de aangelegenheid van de onroerende voorheffing

Artikel 1. Het decreet van 6 mei 1999 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake de Waalse gewestelijke belastingen is van toepassing op de onroerende voorheffing.

HOOFDSTUK II. - Wijziging in het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992

Art. 2. In artikel 251 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 wordt het woord "Koning" vervangen door de woorden "Waalse Regering".

HOOFDSTUK III. - Wijziging in het decreet van 6 mei 1999 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake de Waalse gewestelijke belastingen

Art. 3. In artikel 5, § 1, van het decreet van 6 mei 1999 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake de Waalse gewestelijke belastingen, gewijzigd bij het decreet van 30 april 2009, wordt, in de Franse versie, het woord "extraits" vervangen door de woorden "avertissements-extraits".

Art. 4. Artikel 17bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 22 maart 2007 en laatst gewijzigd bij het decreet van 12 december 2014, wordt aangevuld met een paragraaf 4, luidend als volgt :

" § 4. Inzake de onroerende voorheffing worden de onroerende goederen die onder dezelfde belastingeenheid vallen met een gezamenlijk kadastraal inkomen lager dan vijftien euro niet ingekohierd. Een belastingeenheid wordt gevormd door de gezamenlijke percelen van een kadastrale afdeling gebonden aan dezelfde belastingplichtige of gezamenlijke belastingplichtigen die dezelfde zakelijke rechten op de betrokken goederen hebben.".

Art. 5. Artikel 18bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 10 december 2009, wordt aangevuld met een paragraaf 4, luidend als volgt :

" § 4. Belastingen in de onroerende voorheffing voor een onroerend goed dat eigendom is van meerdere eigenaren in onverdeeldheid worden op de naam van één of meerdere eigenaren in het kohier ingeschreven, gevolgd door de woorden "in onverdeeldheid".

Art. 6. In artikel 19, lid 2, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 22 maart 2007 en 10 december 2009, wordt er, tussen het eerste en het tweede streepje, een nieuw streepje ingevoegd, luidend als volgt:

" - voor de onroerende voorheffing, het jaartal van het jaar waarvan de inkomsten als grondslag voor bedoelde voorheffing dienen;".

Art. 7. In artikel 20 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 10 december 2009 en 28 november 2018, worden het tweede en het derde lid vervangen door drie leden, luidend als volgt :

"De belasting of belastingtoeslag kan vanaf 1 januari van het aanslagjaar evenwel gedurende drie jaar gevestigd worden in het geval van :

- belastingen die het voorwerp zijn van een procedure tot rechtzetting van de aangifte;

- belastingen die het voorwerp zijn van een procedure tot aanslag van ambtswege;

-...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT