17 AUGUSTUS 2019. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019, gesloten in het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende het sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers tewerkgesteld in een gesubsidieerde inrichting van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019, gesloten in het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende het sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers tewerkgesteld in een gesubsidieerde inrichting van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 17 augustus 2019.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

W. BEKE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019

Sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers tewerkgesteld in een gesubsidieerde inrichting van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (Overeenkomst geregistreerd op 24 mei 2019 onder het nummer 151736/CO/152.01)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de inrichtingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, met uitzondering van de hogescholen.

Onder "werknemers" verstaat men : zowel de arbeiders als de arbeidsters.

HOOFDSTUK II. - Algemeen verbindendverklaring

Art. 2. De partijen vragen de algemeen verbindendverklaring van deze collectieve arbeidsovereenkomst aan.

HOOFDSTUK III. - Definities en begrippen

Art. 3. De definities en de begrippen die in deze collectieve arbeidsovereenkomst en haar bijlagen zijn opgenomen, moeten worden opgevat in hun betekenis zoals verduidelijkt in de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid (hierna WAP genoemd) en diens uitvoeringsbesluiten, alsook, in voorkomend geval, van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019 betreffende het oprichten van een "Fonds tweede pijler PSC 152.01" en tot vaststelling van zijn statuten (registratienummer 151589).

HOOFDSTUK IV. - Voorwerp

Art. 4. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten met toepassing van artikel 10 van de WAP.

Art. 5. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als enig onderwerp de invoering vanaf 1 juli 2018 van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers van de inrichtingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, met uitzondering van de hogescholen.

HOOFDSTUK V. - Doelstelling

Art. 6. Het doel van het sociaal sectoraal pensioenstelsel is drieledig. Het garanderen, buiten de wettelijke verplichting inzake de pensioenen en ter verhoging ervan :

- aan de aangeslotenen zelf, indien hij of zij in leven is op de einddatum, van een kapitaal dat kan omgezet worden in een levenslange pensioenrente;

- aan de begunstigden, van een kapitaal dat kan omgezet worden in een levenslange overlevingsrente;

- aan de aangeslotenen zelf of aan de begunstigden, van bepaalde aanvullende solidariteitsprestaties.

HOOFDSTUK VI. - Opting-out

Art. 7. De mogelijkheid zoals voorzien in de WAP waardoor werkgevers de uitvoering van het pensioenstelsel zelf kunnen organiseren in een pensioenstelsel op het niveau van de gesubsidieerde inrichting van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap ("opting-out") wordt niet toegepast.

HOOFDSTUK VII. - Inrichter

Art. 8. Het "Fonds tweede pijler PSC 152.01", opgericht door de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019 tot oprichting van het "Fonds tweede pijler PSC 152.01", wordt aangeduid als inrichter. Dit fonds, met maatschappelijke zetel te 1040 Brussel, Guimardstraat 1, is een fonds voor bestaanszekerheid. Dit fonds zal hierna de inrichter genoemd worden.

HOOFDSTUK VIII. - Pensioenstelsel

Art. 9. De regels en modaliteiten inzake de uitvoering van het pensioenstelsel, alsook de rechten en plichten van de inrichter, van de pensioeninstelling, van de werkgevers die vallen onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, van de aangeslotenen en van hun begunstigden zijn vastgelegd in het pensioenreglement dat als bijlage 1 aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

Art. 10. Het beheer van het pensioenstelsel wordt door de inrichter toevertrouwd aan AG Insurance Belgium, naamloze vennootschap, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Emile Jacqmainlaan 53 (toegelaten door de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen onder het nummer 79), hierna de pensioeninstelling genoemd.

Art. 11. Binnen de juridische structuur van de pensioeninstelling kan de inrichter ervoor opteren om één of meerdere deelaspecten van het beheer aan derden uit te besteden.

HOOFDSTUK IX. - Solidariteitstoezegging

Art. 12. De regels en modaliteiten inzake de uitvoering van de solidariteitstoezegging, alsook de rechten en plichten van de inrichter, van de solidariteitsinstelling, van de werkgevers die vallen onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, van de aangeslotenen en van hun begunstigden zijn vastgelegd in het solidariteitsreglement dat als bijlage 2 aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

Art. 13. Het beheer van de solidariteitstoezegging wordt door de inrichter toevertrouwd aan het "Waarborg- en Sociaal Fonds voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap", met maatschappelijke zetel te 1040 Brussel, Guimardstraat 1, een fonds voor bestaanszekerheid, hierna de solidariteitsinstelling genoemd.

Art. 14. Binnen de juridische structuur van de solidariteitsinstelling kan de inrichter ervoor opteren om één of meerdere deelaspecten van het beheer aan derden uit te besteden.

HOOFDSTUK X. -Financiering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

Art. 15. De regels en de modaliteiten inzake de financiering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel zijn vastgelegd in een financieringsreglement dat als bijlage 3 aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

HOOFDSTUK XI. -Inwerkingtreding van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

Art. 16. Het sociaal sectoraal pensioenplanstelsel is in werking getreden op 1 juli 2018.

HOOFDSTUK XII. - Inwerkingtreding, geldigheidsduur en opzeggingsprocedure van deze collectieve arbeidsovereenkomst

Art. 17. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2018 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

Art. 18. Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan opgezegd worden mits naleving van de volgende cumulatieve voorwaarden :

  1. mits naleving van artikel 10 van de WAP, hetgeen betekent dat de beslissing tot opheffing van het sociaal sectoraal pensioenstelsel enkel geldig is wanneer zij 80 pct. van de stemmen van de in het paritair orgaan benoemde, gewone of plaatsvervangende leden die de werkgevers vertegenwoordigen en 80 pct. van de stemmen van de in het paritair orgaan benoemde, gewone of plaatsvervangende leden die de werknemers vertegenwoordigen, heeft behaald,

    en

  2. mits een opzeggingstermijn van zes maanden betekend bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

    Art. 19. De nietigheid of de onafdwingbaarheid van één van de bepalingen van deze overeenkomst brengt de geldigheid of de afdwingbaarheid van de overige bepalingen niet in het gedrang.

    HOOFDSTUK XIII. - Bijlagen

    Art. 20. De volgende bijlagen maken integraal deel uit van deze collectieve arbeidsovereenkomst :

  3. Bijlage 1 : pensioenreglement;

  4. Bijlage 2 : solidariteitsreglement;

  5. Bijlage 3 : financieringsreglement.

    Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 augustus 2019.

    De Minister van Werk,

    W. BEKE

    Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019, gesloten in het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende het sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers tewerkgesteld in een gesubsidieerde inrichting van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

    Pensioenreglement

    1. Doel en voorwerp

      1.1. Het pensioenreglement wordt opgemaakt in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2019 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers tewerkgesteld in een gesubsidieerde inrichting van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, met uitzondering van de hogescholen.

      Onder "werknemers" wordt verstaan : de arbeiders en de arbeidsters.

      1.2. Het pensioenreglement bepaalt de aansluitingsvoorwaarden, de regels en modaliteiten inzake de uitvoering van de pensioentoezegging, alsook de rechten en plichten van de inrichter, van de pensioeninstelling, van de werkgever, van de aangeslotenen en van hun begunstigden. Dit pensioenreglement moet in samenhang gelezen worden met het solidariteitsreglement en het financieringsreglement.

      1.3. Het doel van het pensioenstelsel is het garanderen, buiten de wettelijke verplichtingen inzake pensioen en ter verhoging ervan :

      - aan de aangeslotene zelf, een kapitaal bij pensionering;

      - aan de begunstigden voorzien door onderhavig reglement, een kapitaal in geval van overlijden van de aangeslotene vóór pensionering.

    2. Beheer

      2.1. Binnen de juridische structuur van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT