16 SEPTEMBER 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 2 van het koninklijk besluit van 9 februari 2017 tot uitvoering van artikel 323/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 houdende de elektronische uitwisseling van de gegevens met betrekking tot de hypothecaire leningen en individuele levensverzekeringen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, beoogt een wijziging aan het artikel 2 van het koninklijk besluit van 9 februari 2017.

Dit koninklijk besluit bepaalt de gegevens met betrekking tot de hypothecaire leningen, afgesloten door hun cliënten, die de kredietinstellingen aan de Federale Overheidsdienst Financiën moeten bezorgen overeenkomstig de bepalingen van het artikel 323/1 WIB92.

De COVID-19-crisis zorgde echter bij heel wat burgers voor inkomstenverlies, leidende tot moeilijkheden bij de afbetaling van hypothecaire kredieten. Door de charters met betrekking tot het uitstel van betaling van hypothecaire kredieten gesloten tussen de Minister van Financiën, de Nationale Bank van België en Febelfin, kunnen de door de crisis financieel getroffen personen onder bepaalde voorwaarden aan hun bank een uitstel van betaling van hun hypothecair krediet, geldig voor een bepaald aantal maanden, vragen.

Om deze mogelijkheid op fiscaal vlak te concretiseren heeft het Vlaamse Gewest daarom bij het Programmadecreet van 18 december 2020 een paragraaf 3 ingevoegd in artikel 14546/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, om rekening te houden met de verlenging van de looptijd van de lening, na uitstel van betaling dat op zijn verzoek aan de belastingplichtige is toegestaan wegens de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid.

Naar aanleiding van een overleg met de bevoegde autoriteiten van het Waalse Gewest is er ook beslist dat deze in de nabije toekomst een gelijkaardige bepaling voorzien.

De FOD Financiën is momenteel echter niet in staat om over de nodige informatie te beschikken om de hypothecaire kredieten te bepalen waarvoor een "COVID-19"-uitstel van betaling werd toegekend.

Dit besluit heeft daarom tot doel het aanpassen van gegevens van het fiscaal attest dat door de kredietinstellingen aan de FOD Financiën moet worden bezorgd, om ook de informatie te bevatten met betrekking tot het toegekende uitstel van betaling, met name het aantal maanden uitstel.

In zijn advies 69.710/3 van 20 juli 2021 heeft de Raad van State de opmerking geformuleerd dat het advies aan de Gegevensbeschermingsautoriteit zal moeten worden ingewonnen over dit besluit betreffende de verwerking van de persoonsgegevens.

Er moet echter worden opgemerkt dat de toevoeging op het attest van informatie betreffende de verlenging van de hypothecaire lening ten gevolge van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT