16 JUNI 2019. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2016, gesloten in het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers, betreffende het sociaal akkoord (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2016, gesloten in het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers, betreffende het sociaal akkoord.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 16 juni 2019.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement verviers

Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2016

Sociaal akkoord (Overeenkomst geregistreerd op 27 juni 2016 onder het nummer 133419/CO/120.01)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle textielbedrijven van het administratief arrondissement Verviers en op alle werklieden en werksters die er tewerkgesteld zijn en die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers (nr. 120.01).

HOOFDSTUK II. - Koopkracht

Art. 2. § 1. Vanaf 1 januari 2016 wordt de bijdrage van de werkgevers aan de maaltijdcheques verhoogd met 1 EUR per daadwerkelijk gepresteerde dag. De modaliteiten die zijn bepaald in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2007 (nr. 86640/CO/120.01) houdende toekenning van maaltijdcheques zijn van toepassing op deze verhoging.

§ 2. Op het moment van de betaling van de lonen van de maand juni 2016 wordt door de werkgever een éénmalige en niet-recurrente premie van 100 EUR toegekend aan elke arbeider die tijdens de referteperiode van 1 juni 2015 tot 31 mei 2016 daadwerkelijk arbeidsprestaties heeft verricht.

Het bedrag van de premie wordt geproratiseerd in functie van de anciënniteit tijdens de referteperiode van 1 juni 2015 tot 31 mei 2016. De werknemers die tijdens de hele referteperiode in dienst zijn gebleven, zullen het totale bedrag van de premie ontvangen. Het bedrag van de premie voor de werknemers die de onderneming hebben verlaten tussen 1 juni 2015 en 31 mei 2016, zal pro rata worden verminderd. De nieuwe werknemers die tijdens de referteperiode in dienst zijn getreden, zullen de premie ontvangen in functie van de anciënniteit die ze verworven zullen hebben tijdens de referteperiode.

Het bedrag van de premie wordt niet geproratiseerd in functie van de werktijd van de werknemers. De arbeiders die voltijds of deeltijds werken en diegenen die hun arbeidsprestaties verminderen aan de hand van een stelsel van tijdskrediet, zullen een identieke premie hebben.

HOOFDSTUK III. - Tewerkstellingsverplichtingen

Art. 3. Er zal een geüpdatete versie van de collectieve arbeidsovereenkomst tewerkstellingsverplichtingen worden gesloten, waarin ten minste de bepalingen die zijn opgenomen in de artikelen 9, 10 en 11 betreffende de vervanging van de werknemers in SWT-brugpensioen, worden geschrapt.

HOOFDSTUK IV. - Tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen

Art. 4. De ondertekenende partijen verbinden zich ertoe een afzonderlijke collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de verscheidene stelsels van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen te sluiten. Deze collectieve arbeidsovereenkomst zal tot doel hebben de bepalingen te verlengen die zijn opgenomen in artikel 3 van de algemene nationale collectieve arbeidsovereenkomst van 1 april 2014 (nr. 122043/CO/120.01).

Deze collectieve arbeidsovereenkomst zal bovendien worden gesloten met toepassing van artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 die bij de Nationale Arbeidsraad werd ondertekend en die de leeftijdsgrens op 55 jaar brengt voor de werknemers die hun arbeidsprestaties verminderen met de helft of tot 1/5.

In functie van de respectieve behoeften zal de drempel voor toegang tot het tijdskrediet van 5 pct. worden aangepast op het vlak van de ondernemingen en in overleg met de vertegenwoordigers van de werknemers.

HOOFDSTUK V. - Kort verzuim

Art. 5. In geval van overlijden van de partner of van een kind van de arbeider, of van een kind van de partner van de arbeider blijven de (wettelijke) dagen kort verzuim vastgesteld op 4 dagen.

Deze 4 dagen kunnen worden genomen tussen de dag van het overlijden en het einde van de week die volgt op de dag van de begrafenis.

HOOFDSTUK VI. - Vorming en opleiding

Art. 6. De sector levert een inspanning inzake vorming en opleiding door een sectorale bijdrage van 0,10 pct. te leveren op de lonen in de loop van de jaren 2015 en 2016.

Zo levert de sector zijn bijdrage in het leveren van inspanningen inzake permanente vorming. Deze bijdrage van 0,10 pct. zal worden gebruikt in het kader van de opleidingsplannen en van het trekkingsrecht. Een aparte collectieve arbeidsovereenkomst zal hiertoe worden gesloten.

Art. 7. Zonder afbreuk te doen aan de inspanning bepaald in artikel 6, levert de sector voor de periode 2015-2016 een inspanning inzake vorming en opleiding van risicogroepen door middel van een sectorale bijdrage van 0,20 pct. op de lonen in de loop van de jaren...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT