16 FEBRUARI 2022. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 555/10, § 2, tweede lid, van het Gerechtelijk Wetboek betreffende de toegang tot de gegevens opgenomen in het nationaal register voor gerechtsdeskundigen en voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit voor te leggen, regelt de toegang tot de gegevens opgenomen in het nationaal register voor gerechtsdeskundigen en voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken.

Het koninklijk besluit zal hiermee uitvoering geven aan artikel 555/10, § 2, tweede lid, van het Gerechtelijk Wetboek dat bepaalt: "De Koning bepaalt welke gegevens ter beschikking worden gesteld van het publiek via de website van de Federale Overheidsdienst Justitie en welke instanties toegang krijgen tot alle gegevens", zoals ingevoegd door artikel 59 van de wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen inzake informatisering van Justitie, modernisering van het statuut van rechters in ondernemingszaken en inzake de notariële aktebank (BS 19 juni 2019).

Volgens voormelde bepaling kan het nationaal register voor gerechtsdeskundigen en voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken worden geraadpleegd op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie op de door de Koning bepaalde wijze (Parl. St., Kamer, DOC 54-3549/002, p. 18).

Artikel 12 van de wet van 10 april 2014 tot wijziging van verschillende bepalingen met het oog op de oprichting van een nationaal register voor gerechtsdeskundigen en tot oprichting van een nationaal register voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken (BS 19 december 2014), dat artikel 991quinquies van het Gerechtelijk Wetboek invoerde, voorzag reeds de vrije raadpleegbaarheid van het register op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie (Parl. St., Kamer, DOC 53-1499/001, p. 10 ). In de toelichting werd het belang hiervan onderstreept ten aanzien van particulieren die wensen een beroep te doen op een gerechtsdeskundige Het moet hen toelaten op eenvoudige wijze te kunnen nagaan voor welke specialisatie de gerechtsdeskundige optreedt, het gerechtelijk arrondissement en zijn coördinaten (Parl. St., Kamer, DOC 1499/001, p. 10).

In het voorliggende koninklijk besluit wordt m.b.t. het ter beschikking stellen van de gegevens uit het nationaal register voor gerechtsdeskundigen en voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken, een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de overheden en instanties die toegang krijgen tot alle gegevens uit het register (artikel 1) en anderzijds het publiek dat toegang krijgt tot bepaalde van die gegevens (artikel 2).

Bij het uitwerken van de regeling is er van uitgegaan dat de gerechtsdeskundigen, beëdigde vertalers, tolken en vertalers-tolken zoveel als mogelijk zelf moeten kunnen beslissen over de ter beschikkingstelling van de gegevens uit het register. Behoudens de volledige terbeschikkingstelling van de gegevens aan de overheden en instanties voorzien in artikel 1, § 1, bepalen zij of zij beschikbaar zijn om prestaties te verlenen voor de in artikel 1, § 2 bedoelde overheden en welke gegevens met uitzondering van een minimaal aantal gegevens beschikbaar worden gesteld van het publiek (artikel 2).

Artikelsgewijze bespreking.

In artikel 1 wordt bepaald welke instanties toegang hebben tot de gegevens van het nationaal register voor gerechtsdeskundigen voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken zoals vermeld in het artikel 555/10 § 2, 1° tot 8° van het Gerechtelijk Wetboek.

De instanties in artikel 1 hebben bijgevolg toegang tot alle gegevens. De bewoordingen van artikel 555/10, § 2, tweede lid, van het Gerechtelijk Wetboek stellen immers dat de Koning bepaalt "welke instanties toegang krijgen tot alle gegevens" en voorzien bijgevolg niet in een rechtsgrond om de toegankelijkheid voor de instanties te beperken tot welbepaalde gegevens (Advies Raad van State, 70.243/1 van 27 oktober (randnrs. 3.1 tot 3.3).

Het betreft ten eerste de gerechtelijke overheden, ten tweede de permanente leden van de aanvaardingscommissie bevoegd voor de gerechtsdeskundigen en voor beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken, zoals bedoeld in artikel 555/6 van het Gerechtelijk Wetboek en ten derde de politiediensten zoals bedoeld in artikel 2, 2°, van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

De Raad van State merkte op in het advies 70.243/1 van 27 oktober (randnr. 4) dat de reikwijdte van het begrip "gerechtelijke overheden" moet worden toegelicht en dit omwille van de rechtszekerheid. Hier aan gevolg gevend wordt verduidelijkt wat onder gerechtelijke overheden dient te worden verstaan in de zin van dit koninklijk besluit. In de zin van het artikel 1, § 1, 1° dient hieronder te worden verstaan alle magistraten van de rechterlijke orde zowel in eerste aanleg, hoger beroep en in cassatie, met andere woorden ook het openbaar ministerie, maar niet de andere overheden zoals onder meer de politiediensten, inlichtingendiensten en bestuurlijke overheden.

Ingevolge het advies van het controleorgaan op de politionele informatie van 7 september 2021 (randnr. 13) is de toegang voor de instanties van artikel 1, § 1, 3°, beperkt tot de gegevens van het nationaal register die de beëdigd vertalers, tolken en vertalers-tolken betreffen.

Eenzelfde toegang tot alle gegevens wordt in principe ook verleend aan de overheden die op grond van het regelgevend kader waarbinnen zij functioneren geconfronteerd worden met of een beroep moeten doen op gerechtsdeskundigen, beëdigd vertalers, tolken of vertalers-tolken (zie het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit nr. 141/2021 van 10 september 2021 (randnr. 26).

De gerechtsdeskundigen en vertalers, tolken en vertalers-tolken kunnen via een informaticasysteem van Justitie in hun persoonlijk profiel aangeven...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT